Viimeiset vuorotteluvapaat alkavat heinäkuussa
Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan. Vuorotteluvapaalle voi vielä jäädä noin kahden kuukauden ajan.
Vuorotteluvapaiden suosio on kasvanut alkuvuonna ja huhtikuussa vuorotteluvapaalla olevien määrä lähes kaksinkertaistui. ”Tieto vuorotteluvapaiden lakkauttamisesta on todennäköisesti lisännyt vapaan suosiota alkuvuonna. On hyvin mahdollista, että saajien määrä vielä kasvaa kesällä. Kevään aikana vuorottelukorvausta on maksettu joka kuukausi suuremmalle joukolle”, TYJ:n toiminnanjohtaja Aki Villman sanoo.
Huhtikuussa työttömyyskassat maksoivat vuorottelukorvausta 2 600 henkilölle, mikä on 94 % viime vuoden huhtikuuta enemmän.
Lakimuutos vuorotteluvapaan lakkauttamisesta tulee voimaan elokuun alussa. Jos vapaalle jää ennen lakimuutoksen voimaantuloa, vapaan voi pitää loppuun. ”Jos suunnitelmissa on vuorotteluvapaalle jääminen, aikaa on vielä pari kuukautta. Vapaata suunnittelevan on hyvä lukea tarkasti lakimuutokseen liittyvät määräajat. Esimerkiksi vuorottelusopimus on toimitettava työvoimaviranomaiselle heinäkuun loppuun mennessä. Jos vapaa alkaa lakimuutoksen voimaantulon jälkeen, korvausta ei voida maksaa”, Villman muistuttaa.
Vuorotteluvapaat ovat olleet suosittuja esimerkiksi opetusalalla. Myös osassa teollisuusalojen kassoja vuorotteluvapaita on pidetty verrattain paljon. Nykyisin vuorotteluvapaita pidetään kuitenkin huomattavasti vähemmän, kuin vielä 10 vuotta sitten. ”Vuorotteluvapaan tiukennukset vuosina 2014 ja 2016 aiheuttivat lähes 80 % pudotuksen maksettuihin vuorottelukorvauksiin. Viime vuonna vuorottelukorvausta maksettiin 5 000 henkilölle, kun vielä vuosikymmen sitten saajia oli nelinkertainen määrä”, Villman toteaa.
Vuorotteluvapaan voi aloittaa vielä 31.7.2024
- Vuorotteluvapaa tarkoittaa sitä, että jäät työstäsi vapaalle korkeintaan puoleksi vuodeksi ja työnantajasi palkkaa samalle ajalle työttömän henkilön. Et saa vuorotteluvapaan aikana palkkaa, vaan vuorottelukorvausta. Vuorottelukorvauksen suuruus on 70 % siitä työttömyyspäivärahasta, johon sinulla olisi oikeus työttömänä ollessasi.
- Vuorotteluvapaajärjestelmä lakkautetaan 1.8.2024.
- Vuorotteluvapaan voi aloittaa viimeistään 31.7.2024. Tämä tarkoittaa, että vuorottelusopimus on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulee olla viimeistään 31.7.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aki VillmanToiminnanjohtaja
Puh:0503567990aki.villman@tyj.fiLinkit
TYJ edustaa työttömyyskassoja
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ on työttömyyskassojen yhteistoimintaelin. Kaikki Suomessa toimivat 14 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Ansiopäivärahan saajien määrä kasvoi lokakuussa22.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassat maksoivat ansiopäivärahaa lokakuussa 6 % viime vuoden lokakuuta enemmän. Ansiopäivärahakulut ovat kasvaneet erityisen paljon työttömyyskassoissa, joissa on paljon korkeakoulutettuja jäseniä.
Moni työttömyyskassan jäsen toivoisi saavansa myös perusturvan kassasta19.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassat haluaisivat maksaa jäsenilleen myös työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa. 74 % kassojen jäsenkyselyihin osallistuneista kannatti työttömyyden aikaisen perusturvan siirtoa Kelalta kassoihin.
Suurin osa työttömyyskassoista pitää jäsenmaksunsa ennallaan vuonna 20257.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Työttömyyskassojen jäsenmaksut vuodelle 2025 on vahvistettu. Yli puolella työttömyyskassoista on ensi vuonna sama jäsenmaksu, kuin tänä vuonna.
Työttömyysturvaan esitetään uutta leikkausta27.9.2024 10:30:00 EEST | Tiedote
Ansiopäiväraha voidaan maksaa korotettuna silloin, kun henkilö osallistuu työllistymistä edistävään palveluun. Hallitus esittää, että korotuksesta luovutaan ja palveluun osallistuminen ei jatkossa vaikuta päivärahan tasoon.
Osittain työllistyneiden osuus ansiosidonnaisen saajista on laskenut29.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Entistä harvempi ansiosidonnaisen saaja on tehnyt tänä vuonna osa-aika- tai keikkatöitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme