Kampanjen Henkkarit kaikille som vann utmärkelsen Digitukiteko 2024 hjälper med att skaffa identitetsbevis
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har tillsammans med en expertjury belönat kampanjen Henkkarit kaikille som genomförts av Kehittämisyhdistys Mansikka ry och Vesanto kommun med utmärkelsen Digitukiteko 2024. Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja fick ett hedersomnämnande i Digitukiteko-tävlingen.
Torsdagen den 23 maj 2024 belönade Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata Kehittämisyhdistys Mansikka ry:s och Vesanto kommuns kampanj Henkkarit kaikille, som gav cirka 1 200 invånare i norra Savolax ett identitetsbevis som möjliggör elektronisk ärendehantering. Över en miljon finländare saknar ett giltigt identitetsbevis.
Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja beviljades ett hedersomnämnande i Digitukiteko-tävlingen. I modellen Digiohjaaja utbildas experter vid Brottspåföljdsmyndigheten i att stöda den digitala delaktigheten för personer med brottslig bakgrund. Mottagarna av utmärkelsen och hedersomnämnandet valdes av en expertjury som bestod av generaldirektör Janne Viskari (Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata), sakkunnig Saidi Backman (Äldreombudsmannens byrå) och socialrådet Sari Loijas.
Exemplarisk lösning för att fylla igen luckor i servicen på landsbygden
Utmärkelsen Digitukiteko som utdelades under Veckan för digital kompetens beviljades i år med temat ”Finland åldras och blir mångfaldigare”. Vid beviljandet av utmärkelsen fästes uppmärksamhet vid att gärningen stödde en myndighetstjänst och att stödets målgrupp var särskilt personer eller grupper som stöter på utmaningar med att använda digitala tjänster, såsom äldre, invandrare och personer som hotas av utslagning. Man fäste också uppmärksamhet vid deltagandet av dem som använder tjänsten och hur deras övergripande situation beaktas.
Juryn beskrev vinnaren, kampanjen Henkkarit kaikille, som en exemplarisk lösning för att fylla igen luckor i servicen på landsbygden.
– Kampanjen har genomförts i ett mångsidigt partnerskap med olika aktörer. Modellen har redan tillämpats på andra orter och det är möjligt att utvidga den även till andra delar av Finland. Kampanjen visar att praktiska utmaningar kan lösas genom att aktivt ingripa till exempel genom att ordna tillfällen för att ta foto och transporter till servicestället. Dessutom stärker kampanjen tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna, beskriver generaldirektör Janne Viskari juryns val av vinnare.
Utmärkelsen togs emot av Kehittämisyhdistys Mansikka ry med glädje, eftersom kampanjen, som uppstod på grund av ett behov, kommer att få en fortsättning.
– Det har funnit ett enormt behov och en enorm efterfrågan på kampanjen, eftersom människorna saknar identifieringsverktyg till exempel för välfärdsområdenas digitala tjänster. De bankkoder som fås med identitetsbeviset gör det möjligt att uträtta ärenden digitalt, underlättar tillgången till tjänster och inspirerar åtminstone till att på egen hand eller med handledning pröva på digital ärendehantering. Norra Savolax välfärdsområde har beviljat fortsatt finansiering för kampanjen för de två följande åren, berättar Seija Korhonen från Kehittämisyhdistys Mansikka ry.
Hedersomnämnandet till Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja
Som mottagare av hedersomnämnandet valde juryn Brottspåföljdsmyndighetens modell Digiohjaaja. I sina motiveringar konstaterar juryn att föremålet för stödet i modellen är en marginell grupp människor med olika bakgrund som löper stor risk för utslagning och för att hamna utanför samhället.
Modellen främjar tillgodoseendet av fångarnas rättigheter, ökar samarbetet mellan olika aktörer samt förbättrar tillgången till digitala tjänster för marginaliserade människogrupper. Fördelarna med modellen är mångsidiga och utvecklingsarbetet förtjänstfullt. Dessutom stärker modellen tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.
Nyckelord
Kontakter
Minna PiirainenLedande sakkunnigDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Tel:0295 535 280minna.piirainen@dvv.fiBilder
Länkar
Vad är Utmärkelsen Digitukiteko?
Utmärkelsen Digitukiteko delas i år ut för andra gången. Utmärkelsen ges till aktörer som har utvecklat digitalt stöd och digital kompetens på ett insiktsfullt och kundorienterat sätt. En enskild person, en arbetsgrupp, en organisation eller ett projekt kan få utmärkelsen Digitukiteko.
Närmare urvalskriterier och alla föreslagna mottagare av Digitukiteko finns på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbplats på adressen: https://dvv.fi/sv/utmarkelsen-digitukiteko
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde fem år – arbetet för att främja ett smidigt Finland fortsätter2.1.2025 11:23:47 EET | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde den 1 januari 2025 fem år. Myndigheten som inledde sin verksamhet 2020 har främjat samhällets digitalisering, tryggat tillgången till information och erbjudit tjänster för medborgarna i olika livssituationer.
Digi- ja väestötietovirasto täytti viisi vuotta – työ sujuvan Suomen edistämiseksi jatkuu2.1.2025 11:23:47 EET | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto täytti keskiviikkona 1. tammikuuta 2025 viisi vuotta. Vuonna 2020 toimintansa aloittanut virasto on edistänyt yhteiskunnan digitalisaatiota, turvannut tietojen saatavuutta ja tarjonnut palveluja kansalaisten eri elämäntilanteisiin.
Private guardians and attorneys now have better access to e-services2.12.2024 08:36:36 EET | Press release
Private guardians and attorneys can now manage the financial matters of their clients and granters in the e-services of the Finnish Tax Administration, Traficom and other authorities without separate authorisation. The reforms concerns about 20,000 attorneys and 15,000 private guardians.
Det blir lättare för privata intressebevakare och intressebevakningsfullmäktiga att uträtta ärenden digitalt2.12.2024 08:36:19 EET | Pressmeddelande
Privata intressebevakare och intressebevakningsfullmaktstagare kan nu sköta huvudmannens och fullmaktsgivarens ekonomiska ärenden i Skatteförvaltningens, FPAs, Traficoms och andra myndigheters digitala tjänster utan separat fullmakt. Ändringen gäller cirka 20 000 intressebevakningsfullmäktiga och 15 000 privata intressebevakare.
Yksityisten edunvalvojien ja edunvalvontavaltuutettujen digiasiointi vero- ja muissa taloudellisissa asioissa helpottuu2.12.2024 08:35:51 EET | Tiedote
Yksityiset edunvalvojat ja edunvalvontavaltuutetut voivat nyt hoitaa päämiehensä ja valtuuttajansa taloudellisia sekä omaisuuteen liittyviä asioita Verohallinnon, Traficomin, Kelan ja monien muiden viranomaisten digipalveluissa ilman erillistä valtuutusta. Uudistus koskee noin 20 000 edunvalvontavaltuutettua ja 15 000 yksityistä edunvalvojaa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum