Vuoden 2024 Digitukiteko-tunnustuksen voittaja Henkkarit kaikille -kampanja tukee henkilöllisyystodistuksen hankinnassa
Digi- ja väestötietovirasto on yhdessä asiantuntijaraadin kanssa palkinnut Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n ja Vesannon kunnan toteuttaman Henkkarit kaikille -kampanjan vuoden 2024 Digitukiteko-tunnustuksella. Rikosseuraamuslaitoksen Digiohjaaja-malli sai Digitukiteko-tunnustuksen kunniamaininnan.
Digi- ja väestötietovirasto palkitsi torstaina 23.5.2024 vuoden 2024 Digitukitekona Kehittämisyhdistys Mansikka ry:n ja Vesannon kunnan Henkkarit kaikille -kampanjan, jonka tuotoksena noin 1200 pohjoissavolaista on saanut sähköisen asioinnin mahdollistavan henkilöllisyystodistuksen. Yli miljoonalta suomalaiselta puuttuu voimassa oleva henkilöllisyystodistus.
Digitukiteko-tunnustuksen kunniamaininta myönnettiin Rikosseuraamuslaitoksen Digiohjaaja-mallille. Digiohjaajamallissa koulutetaan Rikosseuraamuslaitoksen asiantuntijoita tukemaan rikostaustaisten henkilöiden digiosallisuutta. Tunnustuksen ja kunniamaininnan saajat valitsi asiantuntijaraati, johon kuuluivat pääjohtaja Janne Viskari (Digi- ja väestötietovirasto), asiantuntija Saidi Backman (Vanhusasiavaltuutetun toimisto) ja sosiaalineuvos Sari Loijas.
Esimerkillinen ratkaisu palveluaukkojen paikkaamiseen maaseudulla
Digitaitoviikolla myönnetty Digitukiteko-tunnustus myönnettiin tänä vuonna teemalla "Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu". Tunnustuksen myöntämisessä kiinnitettiin huomiota siihen, että digitukiteko tuki viranomaispalvelua ja tuen kohderyhmänä olivat erityisesti digitaalisten palveluiden käytössä haasteita kokevat henkilöt tai ryhmät, kuten ikäihmiset, maahanmuuttajat ja syrjäytymisuhan alla olevat. Myös palvelun käyttäjien osallistumiseen ja heidän kokonaisvaltaisen tilanteensa huomioimiseen kiinnitettiin huomiota.
Raati kuvaili voittajaksi valittua Henkkarit kaikille -kampanjaa esimerkilliseksi ratkaisuksi palveluaukkojen paikkaamiseen maaseudulla.
– Kampanja on toteutettu monipuolisessa kumppanuudessa eri toimijoiden kanssa. Lisäksi mallia on jo sovellettu muilla paikkakunnilla ja sitä on mahdollista laajentaa myös muualle Suomeen. Kampanja osoittaa, että käytännön haasteita on mahdollista ratkaista tarttumalla aktiivisesti toimeen esimerkiksi järjestämällä valokuvauksia ja kuljetuksia asiointipaikalle. Lisäksi kampanja vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista, kuvailee raadin valintaa pääjohtaja Janne Viskari.
Tunnus otettiin Kehittämisyhdistys Mansikka ry:ssä ilolla vastaan, sillä tarpeesta syntyneelle kampanjalle on jo tiedossa jatkoa.
– Kampanjalle on ollut valtava tarve ja kysyntä, koska osalta ihmisiltä puuttuu tunnistautumisvälineet esimerkiksi hyvinvointialueiden digitaalisiin palveluihin. Henkilöllisyystodistuksen avulla saatavat pankkitunnukset mahdollistavat digitaalisen asioinnin, helpottavat palvelujen saatavuutta ja innostavat ainakin kokeilemaan omatoimista tai ohjattua digiasiointia. Pohjois-Savon hyvinvointialue on myöntänyt kampanjalle jatkorahoitusta kahdeksi seuraavaksi vuodeksi, kertoo Seija Korhonen Kehittämisyhdistys Mansikka ry:stä.
Kunniamaininta Rikosseuraamuslaitoksen Digiohjaaja-mallille
Kunniamaininnan saajaksi raati valitsi Rikosseuraamuslaitoksen Digiohjaaja-mallin. Perusteluissaan raati toteaa, että mallissa tuen kohteena on marginaalisessa asemassa oleva taustoiltaan moninainen ihmisryhmä, jolla on suuri riski syrjäytyä ja jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle.
Malli edistää vankien oikeuksien toteutumista, lisää yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä parantaa digipalveluiden saatavuutta syrjäytyneille ihmisryhmille. Mallin tuomat hyödyt ovat monipuolisia ja kehitystyö ansiokasta. Lisäksi malli vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna PiirainenJohtava asiantuntijaDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Puh:0295 535 280minna.piirainen@dvv.fiKuvat
Linkit
Mikä Vuoden Digitukiteko-tunnustus?
Vuoden Digitukiteko-tunnustus jaetaan tänä vuonna toisen kerran. Tunnustus annetaan tahoille, jotka ovat kehittäneet digitukea ja digiosaamista oivaltavasti ja asiakaslähtöisesti. Digitukiteko-tunnustuksen voi saada yksittäinen henkilö, työryhmä, organisaatio tai hanke.
Tarkempiin valintaperusteisiin sekä kaikkiin ehdotettuihin digitukitekoihin voi tutustua Digi- ja väestötietoviraston sivuilla osoitteessa: https://dvv.fi/digitukiteko-tunnustus
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde fem år – arbetet för att främja ett smidigt Finland fortsätter2.1.2025 11:23:47 EET | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde den 1 januari 2025 fem år. Myndigheten som inledde sin verksamhet 2020 har främjat samhällets digitalisering, tryggat tillgången till information och erbjudit tjänster för medborgarna i olika livssituationer.
Digi- ja väestötietovirasto täytti viisi vuotta – työ sujuvan Suomen edistämiseksi jatkuu2.1.2025 11:23:47 EET | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto täytti keskiviikkona 1. tammikuuta 2025 viisi vuotta. Vuonna 2020 toimintansa aloittanut virasto on edistänyt yhteiskunnan digitalisaatiota, turvannut tietojen saatavuutta ja tarjonnut palveluja kansalaisten eri elämäntilanteisiin.
Private guardians and attorneys now have better access to e-services2.12.2024 08:36:36 EET | Press release
Private guardians and attorneys can now manage the financial matters of their clients and granters in the e-services of the Finnish Tax Administration, Traficom and other authorities without separate authorisation. The reforms concerns about 20,000 attorneys and 15,000 private guardians.
Det blir lättare för privata intressebevakare och intressebevakningsfullmäktiga att uträtta ärenden digitalt2.12.2024 08:36:19 EET | Pressmeddelande
Privata intressebevakare och intressebevakningsfullmaktstagare kan nu sköta huvudmannens och fullmaktsgivarens ekonomiska ärenden i Skatteförvaltningens, FPAs, Traficoms och andra myndigheters digitala tjänster utan separat fullmakt. Ändringen gäller cirka 20 000 intressebevakningsfullmäktiga och 15 000 privata intressebevakare.
Yksityisten edunvalvojien ja edunvalvontavaltuutettujen digiasiointi vero- ja muissa taloudellisissa asioissa helpottuu2.12.2024 08:35:51 EET | Tiedote
Yksityiset edunvalvojat ja edunvalvontavaltuutetut voivat nyt hoitaa päämiehensä ja valtuuttajansa taloudellisia sekä omaisuuteen liittyviä asioita Verohallinnon, Traficomin, Kelan ja monien muiden viranomaisten digipalveluissa ilman erillistä valtuutusta. Uudistus koskee noin 20 000 edunvalvontavaltuutettua ja 15 000 yksityistä edunvalvojaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme