Tampereen yliopisto

Lisää tutkimustietoa työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista ilmakehäpäästöihin

Jaa

Tampereen yliopiston aerosolifysiikan laboratorion ja AGCO Power Oy:n yhteisessä, vuoden alussa alkaneessa tutkimushankkeessa tuotetaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tutkimustietoa aerosoleista sekä työkoneiden sähköistymisen vaikutuksista niihin. Aerosolien vaikutus ilmaston lämpenemiseen on yksi ilmastotutkimuksen suurimmista epävarmuustekijöistä, mutta siitä on saatu vain rajallisesti tutkimustietoa.

AGCO Powerin ja Tampereen yliopiston testialustaa voidaan hyödyntää AGCO Powerin omaan tutkimukseen, yliopiston projekteihin ja opetukseen.
AGCO Powerin ja Tampereen yliopiston testialustaa voidaan hyödyntää AGCO Powerin omaan tutkimukseen, yliopiston projekteihin ja opetukseen. kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto

– Meillä on todella hyvä valmius tutkia monipuolisesti ja syvällisesti moottoreiden ilmakehäpäästöjä, joten tutkimuksella tulee olemaan myös globaali merkitys, Tampereen yliopiston aerosolifysiikan professori Topi Rönkkö iloitsee.

Sähköistämisen vaikutusta työkoneiden ilmakehäpäästöihin selvitetään

Ilmakehän aerosolit koostuvat pienistä, halkaisijaltaan alle millimetrin sadasosan kokoisista hiukkasista, jotka hetkellisen ilmanlaadun lisäksi vaikuttavat myös ilmastoon monin eri tavoin. Erityyppiset pienhiukkaset voivat esimerkiksi imeä auringon lämpösäteilyä, muuttaa auringon valon kulkusuuntaa, sekä toimia pilvipisaroiden tiivistymisytiminä. Aerosoleista on välttämätöntä saada lisää tutkimustietoa niiden ilmastovaikutusten merkityksen ymmärtämiseksi.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavalla koneiden moottorit ja niissä käytettävät erilaiset polttoaineet vaikuttavat koneiden aerosolipäästöihin. Tutkimuksessa selvitetään mittaamalla, miten työkoneen polttomoottorin avustaminen sähköllä vaikuttaa päästöihin. Vaikutusta selvitetään myös vaihtoehtoisille, uusiutuville dieselpolttoaineille.

– Tutkimustuloksena saadaan selvyyttä kokonaisaerosolipäästöjen ominaisuuksista ja määristä sekä siitä, miten eri voimanlähteet vaikuttavat niihin, kertoo tutkijatohtori Kimmo Korhonen Tampereen yliopistosta.

Työkoneiden kestävä tuotekehitys on henkilöautoja haastavampaa

Sähkökäyttöiset ajoneuvot ovat lisääntyneet huimasti tieliikenteessä. Työkoneissa tahti on ollut hitaampaa, sillä nykyisen akkuteknologian tarjoama energiakapasiteetti rajoittaa täyssähköistettävien työkoneiden maksimikokoa.

– Työkoneiden ilmastovaikutusten pienentämiseen on monia eri vaihtoehtoja, jotka vastaavat käytettävyydeltään asiakkaiden tarpeisiin. AGCO Powerin Linnavuoren moottoritehtaallamme kehitetään sähköakkujen lisäksi muun muassa vedyn, metanolin ja metaanin käyttöä energialähteenä. Tavoitteenamme on vastata ilmastohaasteeseen kehittämällä ja valmistamalla moottoreita, jotka tekevät työkoneista mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Hanke vie meitä kohti puhtaampaa tulevaisuutta, AGCO Powerin tuotekehitysjohtaja Kari Aaltonen kertoo.

Yliopiston ja AGCO Powerin yhteistyöllä on pitkät perinteet

Tampereen yliopiston ja AGCO Powerin yhteistyöllä on pitkät perinteet.  Yksi AGCO Powerin tuotekehityksen yksiköistä sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, joten tiimityö on luontevaa. Moottoreiden testaus tapahtuu linnavuorelaisilla voimanlähteillä ja AGCO Powerin kehittämällä testialustalla Hervannassa. 

– Kehitimme itse tutkimusympäristön sarjahybridilaitteistojen testaukseen, koska sellaiselle nähtiin selkeä tarve. Testialustaa voidaan hyödyntää AGCO Powerin oman tutkimuksen lisäksi myös yliopiston omissa projekteissa sekä opetuksessa, AGCO Powerin tutkimuspäällikkö Jouko Järvinen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

AGCO Powerin ja Tampereen yliopiston testialustaa voidaan hyödyntää AGCO Powerin omaan tutkimukseen, yliopiston projekteihin ja opetukseen.
AGCO Powerin ja Tampereen yliopiston testialustaa voidaan hyödyntää AGCO Powerin omaan tutkimukseen, yliopiston projekteihin ja opetukseen.
kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto
Lataa

EPSA-hanke

Towards understanding of the effects of electrification on primary and secondary aerosol emissions from machinery: e-fuels and hybrid powertrains (EPSA) -hanketta rahoittaa Vaikuttavuussäätiö. Hanke on kaksivuotinen. Tutkimukset suoritetaan Tampereen yliopiston hybriditutkimusalustalla, joka on perustettu vuonna 2021. Projekti toteutetaan Vaikuttavuussäätiön (The Finnish Research Impact Foundation) Tandem Industry Academia -rahoituksella.

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

AGCO Power

Nokian Linnavuoressa toimiva AGCO Power on yksi maailman johtavista dieselmoottoreiden valmistajista. Yhdessä Kiinassa, Brasiliassa ja Argentiinassa toimivien tuotantolaitostensa kanssa AGCO Power kehittää ja valmistaa moottoreita, joita käytetään monien maailman johtavien traktorimerkkien, kuten Fendtin, Valtran ja Massey Fergusonin, voimanlähteinä. Jo 80 vuotta toiminut AGCO Power on osa AGCO-konsernia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaista koulutuspolitiikkaa 2000-luvulla4.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Väitöstutkimuksessaan kasvatustieteen maisteri Tuomas Tervasmäki tutki 2000-luvun suomalaisia koulutuspoliittisia uudistuksia ja paljasti, miten ideologiset valinnat ovat ohjanneet suomalaisen koulutuspolitiikan kehittymistä tällä vuosituhannella. Tutkimus lisää ymmärrystä koulutuspolitiikan ideologisista piirteistä ja avaa poliittisia arvovalintoja julkiseen keskusteluun.

Väitös: Silkkipaperia ohuemmilla lasereilla ratkotaan tietoliikenteen, ilmastotutkimuksen ja lääketieteen haasteita31.10.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Miten valmistaa jotain, mitä ei voi nähdä paljain silmin tai koskettaa käsin? Heidi Tuorila etsii vastauksia tähän kysymykseen väitöstutkimuksessaan, joka käsittelee mikrometrikokoisten lasersirujen kehittyneitä valmistusmenetelmiä. Näillä hädin tuskin paljaalla silmällä näkyvillä siruilla voidaan luoda uuden sukupolven monikäyttöisiä valoa hyödyntäviä puolijohdepiirejä. Siruja voidaan käyttää esimerkiksi älykelloissa ja datakeskuksissa, mutta niitä on vaikea valmistaa.

Väitös: Kulttuurisen selviytymisen ymmärtäminen vaatii yhteisöllistä tietoa29.10.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Ihmisten selviytymistä ja selviytymiskykyisyyttä lähestytään usein yksilötason ilmiönä. Selviytymisellä on kuitenkin myös kulttuurinen ulottuvuutensa, joka tulee huomioida ekologisessa siirtymässä. Yhteiskuntatieteiden maisteri Miina Kaartinen syventyi väitöstutkimuksessaan selviytymiseen monitieteisenä ilmiönä. Tutkimuksen tuloksena syntyi jäsennys kulttuurisesta sosiaalityöstä.

Teams, toimisto vai sekä että? Monipaikkainen työ vaatii luottamusta ja yhteistyökykyä24.10.2024 15:56:57 EEST | Tiedote

Lähi- ja etätyön eduista ja haitoista käydään kiivasta keskustelua. Teemaa on myös tutkittu: sekä etä- että lähityössä on tuottavuutta ja työhyvinvointia tukevia ja haastavia tekijöitä. Erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä tapojen yhdistäminen näyttää tuottavan parhaita tuloksia. Tutkijoiden mukaan johto ja henkilöstö ovat monipaikkaisesta työstä yksimielisempiä kuin julkisuudessa puhutaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye