Talousvyöhykkeen merituulivoimarakentamista sääntelevän lain kanssa syytä edetä nopeasti
Energiateollisuus pitää merituulivoiman rakentamista talousvesialueelle sääntelevä lakia tarpeellisena ja toivoo pikaista etenemistä. Eteneminen edellyttää myös riittäviä viranomaisresursseja, että luvitusprosessit etenevät. Merituulivoimalla on tärkeä rooli varsinkin vetytalouden kehittämisessä.
Työ- ja elinkeinoministeriö antoi tänään lausunnoille luonnoksen lakiesityksestä merituulivoiman rakentamisesta talousvyöhykkeelle. Esitys ei koske Metsähallituksen hallinnassa olevia aluevesiä, vaan niitä loitompana sijaitsevia talousvyöhykkeen vesiä, joiden kilpailutuksesta huolehtisi esitysluonnoksen mukaan työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva Energiavirasto. Esitysluonnos annetaan nyt lausuntokierrokselle, jonka päätteeksi hallitus jättää varsinaisen esityksensä syksyllä 2024.
Tuleva esitys on tarpeen, jotta tuulivoimaa voidaan kasvavissa määrin rakentaa myös merialueille. Merituulivoiman saatavuus on merkittävä tekijä, kun vähäpäästöistä energiaa tarvitseva teollisuus harkitsee investointien sijaintimaata. Tällä hetkellä Ruotsin talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeet pääsevät jo etenemään, ja huolena on, että Suomi jää kehityksessä jälkeen, ellei rakentamista saada liikkeelle.
Fingrid selvittää parhaillaan merituulivoiman liittämismahdollisuuksia ja -pisteitä sähköverkkoon. Tulevaisuudessa voisi olla mahdollista yhdistää merituulivoimapuisto myös suoraan vedyntuotantolaitokseen. Merituulivoiman hyödyt Suomelle muodostuvat erityisesti sen mukana tulevista teollisuuden investoinneista.
Lakiesityksen luonnoksessa talousvyöhykkeen merituulivoimalle esitetään uutta kilpailutusmallia, jossa valtioneuvosto valitsee työ- ja elinkeinoministeriön esittelystä alueet ja Energiavirasto kilpailuttaa hankkeet.
- Toivomme, että yritysten kattavaa tietoa merituulivoimasta hyödynnetään kilpailutettavien alueiden valinnassa, toteaa Energiateollisuus ry:n tuulivoima-asiantuntija Annina Alasaari. - Joka tapauksessa lakihanke tulee toteuttaa niin, että minimoidaan viivästykset ja luvitus on sujuvaa ja ripeää, sillä hankkeita toteutetaan markkinaehtoisesti, ilman tukia, Alasaari jatkaa. - Kilpailutukseen ja luvitukseen tulee varata riittävät viranomaisresurssit, jotta prosessi pääsee etenemään sujuvasti.
Kilpailutuksissa tullaan huomioimaan myös laadulliset kriteerit, jotka voivat koskea esimerkiksi hankkeen ympäristövaikutuksia, paikallisen hyväksyttävyyden edistämistä tai verkkoon liittämistä. Laadullisilla kriteereillä tarkoitetaan siis muita kuin hintaan liittyviä kriteerejä, ja ne tullaan täsmentämään valtioneuvoston asetuksella.
- Laadullisten kriteereiden täsmentäminen olisi syytä tehdä mahdollisimman nopeasti, ja kriteerien pitää olla selkeitä ja tasapuolisia, Alasaari toivoo. - Valitussa mallissa on potentiaalia merituulivoimahankkeiden edistämiseen, kunhan etenemme ripeästi. Puhtaan energian tarjoamien kasvumahdollisuuksien kanssa ei kannata jäädä miettimään, vaan nyt pitää edetä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annina AlasaariAsiantuntijaEnergiantuotanto
Puh:050 574 8233Annina.alasaari@energia.fiEnergiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Tervetuloa sähkön vuositilastojen 2024 julkistustilaisuuteen (teams) keskiviikkona 15.1. klo 9-1010.1.2025 08:54:31 EET | Kutsu
Energiateollisuus ry julkistaa vuosittain tammikuussa edellisen vuoden sähkön vuositilastot, jotka kattavat sähkön päästöt, tuotannon, kulutuksen ja niiden välisen yhteyden vuoden 2024 aikana. Toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi lisäksi ajankohtaista tuotantotilannetta ja hintanäkymiä, Estlink -kaapelin katkeamisen vaikutuksia markkinoihin ja sähkön tuotantomuotokohtaisia näkymiä. Tilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tilaisuudessa sanottua saa siteerata julkisuudessa. Tilaisuuden päätteeksi julkaisemme sähkön vuositilastoja esittelevän tiedotteen. Tilaisuuteen voi osallistua tästä linkistä: Join the meeting now Tilaisuuteen voi ilmoittautua vastaamalla tähän viestiin. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä ilmoittautumista.
Sähkön vuosihintatilastot: Sähkön keskihinta palannut 2010-luvun alhaiselle tasolle, tammikuun huippuhintojen vaikutus vuosihintaan 2024 lähes yhdeksän prosenttia30.12.2024 15:26:23 EET | Tiedote
Sähkön hinnassa on palattu lähelle pitkän ajan keskiarvoa energiakriisin poikkeusvuosien päätteeksi. Sähkö on edullista ja sen saatavuus on hyvä. Vaihtuvan tuotannon voimakkaan kasvun takia sähkön hintavaihtelut ovat aiempaa suurempia, sekä negatiivisen että poikkeuksellisen korkean sähkön päiviä oli enemmän kuin aiempina vuosina.
Energia-asenteet: Hinta, varmuus ja ilmasto kiinnostavat kuluttajia Eduskunnassa on vain ydinvoimapuolueita27.12.2024 10:15:39 EET | Tiedote
Energia-asenteissa on siirrytty kriisivuosien jälkeen uuteen normaaliin. Päästöttömän tuotannon suosio on hieman laskenut ja fossiilisten hieman noussut, mutta ero puhtaan tuotannon hyväksi on edelleen selkeä. Hinta kiinnostaa. Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien enemmistö kannattaa ydinvoimaa.
Syksyn myrskyt katkoivat sähköjä, katkoja vähemmän ja ne olivat lyhyempiä kuin aiemmin14.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Syksyn poikkeuksellisen rajut myrskyt katkoivat sähköjä enimmillään runsaalta 80 000 käyttäjältä. Sähköverkkojen säävarmuuteen tehtyjen miljardi-investointien johdosta katkojen määrä jäi murto-osaan aiemmista huippulukemista.
COP29: Tulokset laihoja, rahoitus sentään eteni24.11.2024 09:12:59 EET | Tiedote
Odotukset Bakun ilmastokokoukselle eivät olleet korkealla ja lopputulema jäikin laihaksi. Ilmastorahoituslupaus kolminkertaistettiin nykyisestä, mutta uusista ilmastonmuutoksen hillinnän kirjauksista ei kyetty sopimaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme