Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrän kasvu taittui
Suomeen lähetettyjen työntekijöiden määrä kasvoi vuonna 2023, mutta ei yhtä voimakkaasti kuin edellisenä vuonna. Moni työntekijöitä lähettävä yritys laiminlöi velvollisuutensa ilmoittaa lähetetyistä työntekijöistä työsuojeluviranomaiselle. Myös lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa ja työaikakirjanpidossa oli paljon puutteita. Tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista.
Kun ulkomainen yritys lähettää työntekijöitä Suomeen, tulee sen ennen työnteon aloittamista tehdä lähettämisestä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle.
Vuonna 2023 työsuojeluviranomainen vastaanotti yli 20 000 ilmoitusta 51 eri maasta. Ilmoituksia tehtiin 11,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvu kuitenkin taittui, sillä vuonna 2022 ilmoitusten määrä kasvoi edellisestä peräti 83 prosenttia. Eniten ilmoituksia tuli Virosta, Saksasta ja Liettuasta.
Lähetettyjen työntekijöiden määrää Suomessa kuvaa parhaiten yritysten ensimmäisissä ilmoituksissa ilmoitettujen työntekijöiden määrä. Vuonna 2023 se noin 32 000. Työntekijämäärässä oli kasvua edellisestä vuodesta noin 5,5 prosenttia. Vuonna 2022 työntekijämäärä kasvoi edellisvuodesta 21 prosenttia eli selvästi enemmän.
Alueelliset erot huomattavia – eniten kasvua Itä-Suomessa
Etelä-Suomessa ilmoitusten määrä pysyi käytännössä samana kuin edellisenä vuonna. Tähän vaikutti se, että vaikka ilmoitusmäärä muuten kasvoi, kääntyivät talonrakennusalan ilmoitukset laskuun. Talonrakennusalan ilmoitusten osuus on Etelä-Suomessa selvästi suurempi kuin muualla.
Itä-Suomessa ilmoitusten määrä oli edelleen voimakkaassa kasvussa: ilmoitusten määrä nousi 40,4 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Ilmoitettu työntekijämäärä kasvoi peräti 57,5 prosenttia. Itä-Suomeen osuus koko Suomen ilmoituksista on kuitenkin edelleen varsin pieni, vain reilut 4 prosenttia.
Lounais-Suomessa ilmoitusmäärä kasvoi 27,7 prosenttia ja työntekijämäärä 10,5 prosenttia. Kasvu oli voimakasta etenkin Varsinais-Suomessa. Satakunnassa ilmoitettujen työntekijöiden määrä kääntyi laskuun.
Länsi- ja Sisä-Suomessa ilmoitusmäärä ja työntekijämäärä pysyivät lähes ennallaan. Kasvua oli ilmoitusmäärän osalta vain 0,6 prosenttia ja työntekijämäärään osalta 0,8 prosenttia.
Pohjois-Suomessa ilmoitusmäärä kasvoi 8,1 prosenttia. Kasvu oli voimakasta vain Kainuussa. Tässä on iso ero vuoteen 2022 verrattuna, sillä silloin ilmoitusten määrä kasvoi Pohjois-Suomessa selvästi nopeammin kuin muualla maassa.
Raportissa kerrotaan työsuojeluviranomaiselle ilmoitettujen lähetettyjen työntekijöiden määrät maakunnittain.
Lainsäädännön noudattamisessa havaittiin paljon puutteita
Työsuojeluviranomainen teki Suomessa vuonna 2023 yhteensä 328 työntekijöiden lähettämiseen liittyvää tarkastusta. Keskeinen valvottava asia oli se, että ulkomailta Suomeen työntekijöitä lähettävät yritykset ja lähetettyjä työntekijöitä käyttävät tilaajayritykset noudattavat Suomen lainsäädäntöä lähetettyjen työntekijöiden osalta.
Eniten toimintaohjeita annettiin ilmoitusvelvollisuudessa havaituista puutteista. Paljon puutteita havaittiin myös palkkauksessa, työaikakirjanpidossa sekä työsuhteen ehdoissa.
Noin puolet lähettävän yrityksen tarkastuksista johti laiminlyöntimaksun harkintaan. Yleisin syy laiminlyöntimaksun harkinnalle on edelleen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti. Tilaajien osalta ei laiminlyöntimaksun harkintaa aloitettu kertaakaan.
Lisätietoa raportissa
Lue lisää raportista Työntekijöiden lähettämiseen liittyvä valvonta ja lähettämisilmoitukset vuonna 2023 (pdf).
Raportti löytyy myös englanniksi: Enforcement of the posting of workers and notifications of posting in 2023 (pdf). Ruotsinkielinen versio julkaistaan myöhemmin sivulla Rapporter (Tyosuojelu.fi).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Antero Seppänen
0295 018 181, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Projekten för grön omställning framskrider snabbt i Södra Finland: 15 beviljade tillstånd, nya ansökningar är under behandling4.4.2025 12:00:51 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har främjat grön omställning genom att bevilja totalt 15 miljötillstånd med företräde. Projekten har framskridit väl i området. För närvarande behandlas 11 prioriterade projekt för grön omställning.
Etelä-Suomessa vihreän siirtymän hankkeet etenevät ripeästi: 15 lupaa myönnetty, uusia hakemuksia vireillä4.4.2025 12:00:51 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on edistänyt vihreää siirtymää myöntämällä 15 ympäristölupaa etusijalla. Hankkeet ovat edenneet alueella hyvin. Vireillä on yhteensä 11 vihreän siirtymän etusijahanketta.
Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme