Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – suojaa itseäsi ja läheisiäsi kuumuuden haitoilta

Jaa

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maata varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Kuumasta säästä voi aiheutua terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi. 

”Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille. Myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin”, sanoo ylilääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen.  

  • Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu.  
  • Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus.  
  • Lämpörasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita.  

Kuumuuden terveyshaittoja voi ehkäistä 

Hellepäivinä on syytä kiinnittää erityistä huomiota omaan, läheisten ja muiden kanssaihmisten hyvinvointiin.  

”Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois erityisesti päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä”, muistuttaa Grotenfelt-Enegren. 

Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä. 

Myös sään mukaiseen vaatetukseen ja auringolta suojautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin. Auringossa ihoa pitäisi suojata UV-säteilyltä vaatteiden ja aurinkosuojavoiteiden avulla sekä muistaa myös hattu ja aurinkolasit. 

Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi pulahtamalla uimaan tai viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla. Myös sisätilat kannattaa pyrkiä pitämään viileinä. 

”Sisätilojen kuumentumista voi ehkäistä suojaamalla auringonpuoleiset ikkunat päivisin sälekaihtimien tai verhojen avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä”, kertoo Grotenfelt-Enegren. 

Terveydenhuoltoon on hyvä olla yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee. Yhteyttä kannattaa ottaa ensisijaisesti puhelimella (oma terveyskeskus tai Päivystysapu p. 116117). Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112. 

Lisätietoja 

Helle

Helteen terveyshaittojen torjuntaohjeet väestölle

Helteen terveyshaittojen torjunta hoitolaitoksissa

Lämpösairauksien oireet ja hoito

Kesäterveys - vastauksia yleisimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin  

Mikaela Grotenfelt-Enegren 
ylilääkäri 
THL
p. 029 524 8418
etunimi.sukunimi@thl.fi

Timo Lanki 
johtava tutkija  
THL
p. 029 524 6326
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 48/202421.11.2024 15:29:47 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 21.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 25.11. Korkeakouluopiskelijoiden elintavat. Miten opiskelijoiden elintavat ovat muuttuneet koronapandemian jälkeen? Kerromme uusia tuloksia esimerkiksi liikunnasta, netinkäytöstä ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Tiedotamme elintapatuloksista yhdessä YTHS:n kanssa. Järjestämme myös yhdessä maanantaina valtakunnallisen verkostopäivän opiskelijoiden hy

THL viikolla 47/202414.11.2024 15:38:40 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 14.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 18.11. Euroopan antibioottipäivä: Antibioottiresistenssi voi yllättää matkailijan – vältä ikävät tuliaiset näillä vinkeillä. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset ma 18.11. Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen verkko-opas julkaistaan Suomi.fi-palvelussa. Sisäministeriö järjestää tiedotustilaisuuden julkaisusta ma 18.11. klo 9. Lisätiedot ja ilmoittautuminen (18.11. klo 8.30 mennessä): media.sm@gov.fi to 21.11. Tutki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye