Tutkimus Varman ja Spring Housen pilotista: IPS-toimintamalli edistää työhön kiinnittymistä
Varma pilotoi vuosina 2020–2023 ensimmäisenä työeläkeyhtiönä yhdessä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa työeläkekuntoutuksen IPS-työssävalmennusta. Pilotista toteutetun tutkimuksen mukaan mallin käyttö tuki kuntoutujien työllistymistä ja paransi heidän suhdettaan työelämään. Kuntoutujista 64 prosenttia työllistyi avoimille työmarkkinoille jossain vaiheessa kuntoutusta, mikä on huomattavasti enemmän kuin vertailuryhmässä.
Pilotin tavoitteena oli edistää mielenterveyskuntoutujien paluuta työelämään hyödyntämällä yksilöllistä työssävalmennusta (IPS, Individual Placement and Support). Tavoitteena oli myös löytää työeläkekuntoutukseen soveltuva tapa toimia IPS-toimintamallin mukaisesti.
– Työeläkekuntoutuksen IPS-toimintamallissa tavoitellaan mahdollisimman nopeaa työhön paluuta palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille huomioiden kuntoutujan kokonaistilanne. Työskentelyotteessa korostuu työelämässä tapahtuva kuntoutuminen verrattuna perinteiseen kuntoutukseen, jossa valmennetaan ensin ja vasta tämän jälkeen haetaan varsinaisia töitä, palvelupäällikkö Anne Korhonen kertoo.
IPS-kuntoutujista 64 prosenttia työllistyi avoimille työmarkkinoille kuntoutuksen aikana
Pilotista tehdyssä vertailevassa tutkimuksessa selvitimme IPS-mallin vaikutuksia työhön kiinnittymiseen sekä kuntoutujien työ- ja toimintakykyyn. Lisäksi selvitimme, mikä tekee toimintamallista vaikuttavan. Tutkimukseen osallistui 39 IPS-pilotissa mukana olevaa kuntoutujaa ja 38 verrokkia. Kuntoutujien keski-ikä oli noin 40 vuotta. Yleisimmät diagnoosit olivat masennus, ahdistuneisuushäiriö, skitsofrenia sekä kaksisuuntainen mielialahäiriö.
– Pilotin aikana IPS-kuntoutujista 64 prosenttia ja verrokeista 45 prosenttia työllistyi avoimille työmarkkinoille jossain vaiheessa kuntoutusta. IPS-kuntoutujat siirtyivät verrokkeja nopeammin työkokeiluihin, ja heidän kuntoutusprosesseihinsa kuului vertailuryhmäläisiä yleisemmin palkallisia työkokeiluja ja työhönvalmennuksia, tutkimuspäällikkö Minna Savinainen kertoo.
Kuntoutuksen päätyttyä IPS-kuntoutujista noin puolet oli kuntoutunut tavoite- tai perusammattiin, kun vastaava osuus vertailuryhmässä oli reilu kolmannes. Täydelle tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle päätyi IPS-kuntoutujista noin neljännes ja verrokeista alle kymmenen prosenttia.
Eri kuntoutusmuotojen vaikutuksista kuntoutujien omaan kokemukseen työ- ja toimintakyvystä ei voi tehdä yleistettäviä johtopäätöksiä, koska seurantakyselyyn vastasi vain 31 kuntoutujaa.
– Molemmissa ryhmissä koettu työ- ja toimintakyky kuitenkin parantuivat, toimintakyvyn osa-alueista erityisesti sosiaalinen ja psyykkinen toimintakyky. Suhde työelämään parani molemmissa ryhmissä, jolloin koettu tuen tarve työelämässä jatkamiseksi väheni, Minna Savinainen sanoo.
Vaikka IPS-kuntoutuksen keskimääräiset kustannukset yhtä kuntoutujaa kohti olivat suuremmat, sen kustannukset yhtä kuntoutuspäivää ja yhtä työllistynyttä kohti olivat hieman pienemmät kuin perinteisessä ammatillisessa kuntoutuksessa. Kustannukset vaihtelivat varsin paljon kuntoutujien välillä, mikä johtui suurimmaksi osaksi eroista toteutuneissa toimenpiteissä. Säästyneiden eläkemenojen arviot myös vaihtelivat paljon, koska arvioon vaikuttavat kuntoutujan ikä, aikaisempi työhistoria ja ansiotulot.
Onnistunut IPS-kuntoutus edellyttää motivaatiota palata työelämään, työssävalmentajan vahvaa tukea ja toimivaa yhteistyötä
– Pilotin tulokset antavat viitteitä siitä, että sovellettu IPS-malli on tukenut työeläkekuntoutujien työllistymistä ja parantanut heidän suhdettaan työelämään. Kuntoutujan oma motivaatio palata työelämään, työssävalmentajan kokonaisvaltainen tuki ja toimiva verkostoyhteistyö ovat onnistuneen IPS-kuntoutuksen edellytyksiä, Minna Savinainen tiivistää.
Tarvetta lisätutkimukselle on erityisesti IPS-mallin pitkäaikaisten vaikutusten ja kustannustehokkuuden osalta. Lisäksi on tärkeää saada tietoa siitä, mikä on optimaalinen kuntoutusprosessin kesto työllistymisen saavuttamiseksi.
– Oikeanlaisella ja riittävällä tuella myös vakavaan mielenterveyden häiriöön sairastuneet henkilöt voivat osallistua työelämään. Osatyökykyisten kuntoutuminen takaisin työelämään on hyödyllistä sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Palkkatyön myötä kuntoutujan toimintakyky paranee, omanarvontunne ja itsetunto kohoavat, osallisuus ja merkityksellisyys lisääntyvät sekä usein myös taloudellinen tilanne paranee, Anne Korhonen painottaa.
Pilotin myötä olemme Varmassa saaneet arvokasta tietoa ja kokemusta IPS-toimintamallista ja luoneet työeläkekuntoutukseen soveltuvan IPS-toimintamallin, jota on tarkoitus jatkossa hyödyntää kuntoutujien työelämään palaamisen ja työssä pysymisen tukena. Työelämälähtöinen toimintatapa on osoittautunut vaikuttavaksi tavaksi toimia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna SavinainenTutkimuspäällikkö
Työkykypalvelut
Anne KorhonenPalvelupäällikköKuntoutus- ja työkyvyttömyyseläkepalvelut
Puh:010 244 6948anne.korhonen2@varma.fiHanna LeskeläViestintäpäällikkö
Varman hallinto, eläkepalvelut, työkyvyttömyysriskin hallinta, vastuullisuus
Linkit
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 941 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2024 lopussa 60,9 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Varman vastuullisuusjohtaja Hanna Kaskela: ”Luontokadon hillintä vaatii paljon enemmän käytännön toimia yrityksiltä”8.11.2024 10:21:42 EET | Tiedote
Vain yhdeksällä prosentilla Varman sijoituskohteina olevista listatuista riskitoimialojen yrityksistä oli konkreettinen toimintasuunnitelma luontokadon hillitsemiseksi toiminnassaan, selvisi Varman selvityksestä.
Varma's Senior Vice President of Sustainability Hanna Kaskela: "Curbing biodiversity loss requires much more practical action from companies"8.11.2024 10:21:42 EET | Press release
Only nine per cent of listed high-risk companies invested in by Varma have an action plan for taking biodiversity loss into account in their operations. For the second time, Varma surveyed the attitudes of companies invested in by Varma to take biodiversity into account on the basis of publicly available information.
Varmas placeringar avkastade 7,7 procent – räntesänkningarna stärkte avkastningen för ränteplaceringarna25.10.2024 09:01:50 EEST | Pressmeddelande
Den gynnsamma utvecklingen på den internationella aktiemarknaden har gett stabil avkastning för pensionsplacerarna sedan början av året. Inflationstaktens märkbara avmattning och räntesänkningarna har stärkt ränteplaceringarnas avkastningar. I slutet av sommaren var det mycket rörelse i aktievärderingarna.
Varman sijoitukset tuottivat 7,7 prosenttia – korkojen lasku vahvisti korkosijoitusten tuottoa25.10.2024 09:01:50 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osakemarkkinoiden suotuisa kehitys on tuonut eläkesijoittajalle vahvaa tuottoa vuoden alusta lähtien. Inflaation selvä hidastuminen ja korkojen lasku ovat vahvistaneet korkosijoitusten tuottoja. Osakkeiden arvostuksissa tapahtui loppukesästä voimakasta liikehdintää.
Varma’s investments returned 7.7 per cent – fall in interest rates bolstered the return on fixed income investments25.10.2024 09:01:50 EEST | Press release
Favourable development on the global equity markets has brought pension investors strong returns since the start of the year. The clear slowing of inflation and fall in interest rates have strengthened the return on fixed income investments. There was strong movement in equity valuations at the end of summer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme