Schildts & Söderströms

Efterlängtade femte deckaren om Anna Glad är här!

Dela

Så dör du nöjdare är den femte fristående delen i deckarserien om äldre kriminalkonstapel Anna Glad. Denna gång står fyra väninnor och en blöt kräftskiva i händelsernas centrum. Vi passade på att ställa några frågor till Strömsö Noir -drottningen Eva Frantz inför bokens utgivning.  

Pärmen är gjord av Sami Saramäki, som designade om hela seriens omslag när förra delen kom ut. De nya pärmarna finns på e- och ljudboksversionerna av böckerna.
Pärmen är gjord av Sami Saramäki, som designade om hela seriens omslag när förra delen kom ut. De nya pärmarna finns på e- och ljudboksversionerna av böckerna.

Du har levat med Anna Glad i närmare tio år. Hur har ni haft det?

Jovars, riktigt trevligt. Anna går mig på nerverna ibland, och antagligen skulle hon tycka att jag var en riktig viktigpetter, men för det mesta är det som att hänga med en gammal vän när jag skriver om henne.

Minns du ännu hur hon kom till?

Jag hade skrivit nästan halva Blå villan (den första boken i serien) när jag körde fast och lade hela projektet på hyllan i ett år. Problemet var att jag inte fick någon ordning på Anna Glad. Hon hade ett namn, ett utseende och en ålder, men jag kände inte henne och därför gick skrivandet trögt. Men efter pausen klev hon bara fram och var otroligt tydlig! Lite hafsig, lite impulsiv, väldigt förtjust i pizza och whiskey, en romantiker i grund och botten och ganska tilltufsad av livet. Och på den vägen är det. 

Inställningen till genrelitteratur har ändrats under er tid tillsammans, har det påverkat ditt arbete med Anna Glad?

Jag försöker stundvis ta till både skygglappar och öronproppar när debatter om litterär kvalitet och genrer tar fart, för även om dessa diskussioner är livsviktiga blir det ofta så att just deckargenren lyfts fram som ett exempel på riktigt usel litteratur. Det håller jag inte med om (surprise), visst finns det gott om dåligt skrivna deckare på marknaden, men det samma gäller väl också de creddigare genrerna. Låt mig pynja på med mina deckarintriger så stör jag inte dem som rakryggade slår sig ner och än en gång påbörjar Den Stora Finlandssvenska Romanen. 

Serien om Anna Glad har kallats för Strömsö Noir, vad tycker du om epitetet?

Jag skrattade hjärtligt första gången jag hörde termen! Den är ju mitt i prick. Idyll och finlandssvenskhet möter svärta. 

Hur bygger du upp dina pusseldeckare? Vet du själv från början vem som är skyldig?

Det brukar jag tro i början, men ibland visar det sig att jag har fel. Vanligtvis utgår jag från 3-4 lösryckta idéer, det kan vara en person, en scen, en plats, ett tema. Så börjar jag fundera på hur jag kan få dessa att hänga ihop på något sätt, och småningom växer intrigen fram. 

Ett tema i Så dör du nöjdare är alkohol och alkoholism. Du har valt att inleda varje kapitel med en snapsvisa. Var hittade du dem, hur valde du dem?

Jag har själv suttit och skrålat snapsvisor under studietiden, så de flesta kunde jag ju utantill. I mina tidigare böcker har jag kryddat kapitel med ramsor, julsånger och vaggvisor, förvånansvärt ofta hittar jag mörka och lite morbida aspekter i de mest gladlynta sammanhang. Samma sak gällde snapsvisorna, detta euforiska lovprisande av spriten och ruset. Jag tyckte det blev en ironisk kontrast till det tema boken kretsar kring. 

Blir det ett farväl till Anna Glad nu, eller finns det ett hopp om att vi ännu får träffa henne?

Jag har hela tiden haft siktet inne på att det ska bli fem böcker i serien. Jag vill inte riskera att börja upprepa mig själv, och i de fem böcker jag nu skrivit känns det som att jag lyckades säga det jag ville ha sagt. Så det här kan mycket väl vara den sista boken i serien, åtminstone blir det nu en paus. 

Tidigare delar i serien om Anna Glad
Ungen min får du aldrig
För han var redan dö
Den åttonde tärnan
Blå villan

Så dör du nöjdare har recensionsdag 25.6. PDF fås på begäran av undertecknad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Aleksandra Lemke
Ladda ned bild
Aleksandra Lemke
Ladda ned bild

S&S Litteratur

Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors 

https://litteratur.sets.fi/

S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund skriver om underjorden i ny bok18.9.2024 16:08:41 EEST | Pressmeddelande

Det handlar rätt mycket om att "gräva där du står". Mycket av det jag skriver om är saker som vi alla har sett och vidrört otaliga gånger, eller kanske gått på, utan att tänka närmare på vad det är vi ser och vidrör. Och hur enorma tidsperspektiv vi talar om. Strandklipporna ute på holmen med sina böljande ådror av olika mineraler är en gammal flod av magma som stelnade för miljarder år sedan, och som vind, vatten och is har gnagt på längre än någon kan föreställa sig det. Tiden är lite av en röd tråd i den Underjordiska boken. Stenen är jordens minnen, vi kan alla ta del av viskningarna från urtiden bara vi saktar ned en stund och sätter oss ned och tänker på vad det är vi ser. Marcus Rosenlund

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Pressmeddelande

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye