Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Varo tätä Nordean nimissä lähetettyä tietojenkalasteluyritystä

Jaa

Suomen Telemarkkinointiliitto ry kehottaa olemaan tarkkana Nordean nimissä lähetettyjen sähköpostiviestien kanssa.

Tietokoneella näkee heti sähköpostin lähettäjän osoitteen kokonaisuudessaan, kun taas puhelimella ei.
Tietokoneella näkee heti sähköpostin lähettäjän osoitteen kokonaisuudessaan, kun taas puhelimella ei.

Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n kehittämä Kilpi-sovellus estää ja kerää laajasti tietoja liikkuvista huijauksista. Jo yli 50 000 kertaa ladatun sovelluksen tietokannasta selvisi, että huijausyritykset Nordean nimissä ovat lisääntyneet merkittävästi viime aikoina. Huijarit lähettävät sähköposteja, jotka näyttävät tulevan Nordeasta, mutta todellisuudessa ne ovat tietojenkalasteluyrityksiä.

Tietokoneella luettaessa näkee lähettäjän osoitteen kokonaisuudessaan, josta voi heti huomata, että lähettäjän osoite ei ole Nordean sähköpostiosoite. Puhelimella sen sijaan lähettäjän osoitetta ei näe heti esikatselussa, vaan pelkästään alias-nimen ”Nordea”, mikä parantaa huijauksen onnistumismahdollisuuksia.

Huijauksen taustalla olevat rikolliset ovat onnistuneet kirjoittamaan viestinsä uskottaviksi, mikä vähentää epäilyksiä vastaanottajien keskuudessa. Viesteissä kehotetaan allekirjoittamaan sopimuksia, mutta ennen linkin klikkaamista ei näe, mistä asiakirjoista on kyse. Tämäkin lisää riskiä, että linkkiä klikataan herkemmin.

Olennaista tässäkin huijauksessa on se, että viestejä lähetetään valtavina määrinä ja aina vastaanottajissa on joku, joka odottaa pankilta viestiä, eli on alttiina huijauksen onnistumiselle.

”On tärkeää muistaa, että viesteihin ei tarvitse reagoida välittömästi. Ota aikaa tutkia viestin sisältöä huolellisesti, mukaan lukien lähettäjän tiedot ja linkkien aitous. Epävarmoissa tilanteissa älä seuraa viestin ohjeita, vaan ota suoraan yhteyttä viestin väitettyyn lähettäjään varmistaaksesi sen aitouden.”, muistuttaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Erityisen aktiivisesti huijausviestejä lähetetään tällä hetkellä myös luonnontuotteiden, Omaveron (veronpalautukset), Postin ja kuriiripalveluiden nimissä. Lisäksi lehtimyyjät ja vitamiinimyyjät ovat puhelimitse aktiivisia ja uusia ei-toivottujen yhteydenottojen numeroita raportoidaan Kilpi-sovelluksessa jatkuvasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo lähes 50 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye