Nuori partakorppikotka matkustaa Korkeasaaresta luontoon Saksan Alpeille
Korkeasaaren nuori partakorppikotka on matkalla kohti lajinsa elinaluetta Alpeilla. Jo kolmantena vuotena peräkkäin Korkeasaaressa kuoriutunut partakorppikotka pääsee luontoon osana lajin suojeluhanketta. Edellisvuosina nuoria partakorppikotkia on vapautettu Andalusiaan ja Korsikalle. Tavoitteena on vahvistaa tämän Euroopassa vaarantuneen lajin populaatiota.

Helmikuun lopussa Korkeasaaren partakorppikotkaparille kuoriutunut poikanen on kasvanut vanhempiensa hyvässä hoidossa. Qotka-nimen saanut koiraspoikanen painaa jo 7 kiloa. Se saavuttaa lentokyvyn noin kuukauden kuluessa, kun sen sulat kasvavat.
Partakorppikotkan matka Helsingistä Wieniin taittui lentokoneen siivin. Itävaltalaisessa suojelukeskuksessa nuoren linnun siipiin valkaistaan merkit tulevaa tunnistusta helpottamaan. Sieltä mukaan lähtee toinen tänä keväänä kuoriutunut partakorppikotka.
Nuoret partakorppikotkat vapautetaan Saksan Baijerissa, Berchtesgadenin kansallispuiston jylhissä maisemissa. Linnut kannetaan kuljetuslaatikoissa ylös vuorelle, kallioluolassa sijaitsevaan keinopesään. Niitä ruokitaan, kunnes ne ovat valmiita nousemaan lentoon ja etsimään itse ravintonsa vuoristosta. Lintujen liikkeitä seurataan niiden ensimmäisten vuosien ajan GPS-lähettimien avulla. Samalta paikalta on aiemmin noussut siivilleen kuusi eläintarhoissa kuoriutunutta partakorppikotkaa nykyisen, vuonna 2021 alkaneen hankkeen tiimoilta. Tavoitteena on vahvistaa itäisten Alppien partakorppikotkakantaa, jossa kanta on elpynyt hitaammin kuin muualla Alpeilla.
Euroopassa partakorppikotkien kasvattamiseen osallistuu yli 40 eläintarhaa. Euroopan eläintarhojen suojeluohjelmassa kuoriutui tänä vuonna ennätykselliset 44 poikasta, joista 25 vapautetaan luontoon lajin elinalueille. Luontoonpalautuksia tehdään Saksan lisäksi yhdeksässä eri paikassa Espanjassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Loput poikasista jäävät kasvamaan eläintarhoihin ja niistä tulee aikanaan luontoon palautettavien lintujen vanhempia.
Partakorppikotka on yksi maailman suurimmista lentävistä linnuista; sen siipien kärkiväli on lähes kolme metriä. Laji hävisi Alpeilta viime vuosisadan alussa vainojen seurauksena. Vuodesta 1986 lähtien nuoria partakorppikotkia on palautettu Alppien luontoon tiiviissä yhteistyössä 1970-luvulla perustetun eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelman kanssa. Alppien populaatio on kokonaan peräisin eläintarhoissa kuoriutuneista linnuista, joista ensimmäiset ovat saaneet omia jälkeläisiä luonnossa 1990-luvulla. Nykyään Alpeilla liitää jo yli 300 partakorppikotkaa.
Yhteyshenkilöt
Hanna-Maija LahtinenKuraattori
Puh:+358 40 761 3250hannamaija.lahtinen@korkeasaari.fiMari LehmonenViestinnän asiantuntija
tiedotus, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat



Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Korkeasaari Zoo’s Bears Have Awakened from Hibernation20.2.2025 15:14:20 EET | Press release
Bears of Helsinki's Korkeasaari Zoo have awakened and emerged from their den today to explore the snow. They went into hibernation last fall at the turn of October and November and can now go outdoors daily if they wish after waking up.
Korkeasaari jälleen vapaa-ajankohteiden ykkönen19.12.2024 11:09:26 EET | Tiedote
Suomalaiset arvioivat Korkeasaaren eläintarhan tänäkin vuonna kokonaismielikuvaltaan parhaaksi vapaa-ajankohteeksi Taloustutkimuksen Vapaa-ajankeskusten imagot -tutkimuksessa. Korkeasaari on pitänyt tutkimuksessa kokonaismielikuvien ykkössijaa lähes koko 2020-luvun.
Korkeasaaren karhut ovat talviunilla12.11.2024 10:57:34 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat aloittaneet talviunensa. 23- ja 18-vuotiaat karhut väsähtivät marraskuun ensimmäisellä viikolla talvipesiinsä, eikä ruoka tai ulkoilu enää kiinnostanut. Tänä talvena eläintenhoitajat voivat ensi kertaa seurata karhujen talviunta kameran välityksellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme