Sweco Finland Oy

Sweco ottaa huomioon entistä paremmin työntekijöidensä moninaisuuden: perustaa keskusteluryhmän neuromoninaisille ihmisille

Jaa

Joka viidennellä suomalaisella on neuromoninaisia piirteitä. Neuromoninaisuuden piirteitä on esimerkiksi autismin, ADHD-, ja OCD-diagnoosin saaneilla ihmisillä. Myös erilaiset oppimisen ja hahmottamisen pulmat kuuluvat neuromoninaisuuden piiriin. Nämä ominaisuudet eivät aina välttämättä näy ihmisestä ulospäin.

Neljä henkilöä pöydän ääressä, he istuvat suurten ikkunoiden edessä. Ihmiset keskustelevat ja hymyilevät.
Swecolaisia keskustelemassa

Tutkimuksissa on todettu, että tekniikan aloilla neuromoninaisia ihmisiä työskentelee muita aloja enemmän. Swecon monimuotoisuusstrategiassa neuromoninaisuus on osa vahvaa yhdenvertaisuustyötä.  

”Teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että jokainen swecolainen voi tehdä työtä itselleen ominaisella tavalla. Haluamme lisätä tietoisuutta neuromoninaisuudesta ja asian huomioimista työpaikallamme. Onhan hyvä työpäiväkokemus olennainen osa strategiaamme”, Sari Metsänen, Swecon henkilöstöjohtaja kertoo. 

Idea neuromonimuotoisuusryhmän perustamiseen syntyi Swecon Diversity -ryhmän tapaamisissa, joissa keskustellaan laajasti monimuotoisuuteen ja osallisuuteen liittyvistä teemoista.  

“Neuromonimuotoisuusryhmään voi osallistua kuka tahansa, joka on huomannut itsessään piirteitä. Osallistujat saavat vertaistukea ja vinkkejä työelämän ja neuromoninaisuuden yhdistämiseen. Uskomme, että monimuotoinen työelämä on myös asiakkaidemme etu.” 

Molemmista ryhmistä on tullut Swecolla paljon hyvää palautetta. Asiasta viestimiseen on kiinnitetty paljon huomiota.  

“Ilokseni huomasin, että intramme tykätyin juttu oli työntekijän ja esihenkilön haastattelu neuromoninaisuuden huomioimisesta päivittäisessä työssä. Aihepiirin muutkin sisällöt ovat herättäneet keskustelua ja kiitteleviä kommentteja. Tämä osoittaa, että meidän kannattaa jatkaa aiheen parissa työskentelyä.” 

Keskustelua on syntynyt muun muassa siitä, miten neuromoninaisuus otetaan huomioon työtilojen ja toimintatapojen suunnittelussa.  

”On ollut hienoa huomata, kuinka innokkaasti ihmiset haluavat kehittää omaa työyhteisöään. Varsinkin tätä neuromoninaisuuteen liittyvää työtä moni haluaa tehdä vielä omien työtehtäviensä lisäksikin”, Metsänen sanoo.  
 
Swecon neuromoninaisuusryhmää vetää neurodiversiteettiin ja psykologiseen turvallisuuteen erikoistunut valmentaja Riikka Seppälä. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.  

”Nyt jos koskaan tarvitsemme työelämässä tämän kaltaista työskentelyä. Sweco on ottanut ison askeleen sosiaalisessa vastuullisuudessa kannustamalla työntekijöitään pysähtymään ja havainnoimaan omia piirteitään. Turvallisen ilmapiirin luominen on tässä ensimmäinen askel. Usein käytännöt, jotka auttavat neuromoninaisia ihmisiä, hyödyttävät myös muuta työyhteisöä”, Riikka Seppälä kertoo.  

Swecon neuromoninaisuustyö oli ehdolla Oikotien työelämän vastuullisuusteko -kilpailussa. Yleisö äänesti kymmenestä finalistista Swecon hopeasijalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Euroopan johtava rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija

Sweco suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa. Yhdessä asiakkaidemme ja 22 000 arkkitehtimme, insinöörimme ja muun asiantuntijamme voimin tartumme kaupungistumisen haasteisiin ja digitalisaation mahdollisuuksiin ja luomme ratkaisuja, jotka edistävät kestävämmän yhteiskunnan kehittämistä. Sweco on Euroopan johtava suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntijayritys, jonka liikevaihto vuonna 2023 oli noin 2,5 Mrd euroa. Sweco on listattu Tukholman pörssiin (Nasdaq). www.sweco.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sweco Finland Oy

Selvitys: Euroopan kaupungeissa voitaisiin lisätä luontoalueita jopa 42 prosentilla luontoa uudistavan suunnittelun avulla – Tampere ja Helsinki vertailun kärjessä10.12.2024 09:58:00 EET | Tiedote

Swecon selvityksessä tarkasteltiin siniviheralueiden määrää 22 Euroopan kaupungissa sekä mahdollisuuksia siniviheralueiden lisäämiseksi. Siniviheralueella tarkoitetaan puistoista, metsistä, katujen viherrakenteista sekä vesistöistä ja rannoista koostuvaa kokonaisuutta kaupunkiympäristöissä. Regeneratiivinen suunnittelu tähtää luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye