Kärnavfall genomlyses före slutförvaring
Allt använt kärnbränsle som skall begravas i berggrunden kommer att mätas med hjälp av en metod och apparat som har utvecklats vid Helsingfors universitet för en doktorsavhandling som kommer att granskas den 4.6.2024. Man väntar sig att verksamheten med slutförvaring skall börja nästa år i Finland.
I Olkiluoto i Eurajoki förbereder man sig för att starta slutförvaringen av använt kärnbränsle i den finska berggrunden nästa år – som första i världen.
Efter användningen blir kärnbränslet ett starkt strålande, farligt avfall. Det innehåller mycket uran och plutonium, som är byggmaterial för kärnvapen. Alla material måste hållas intakta då bränslestavarna placeras i slutförvaringen. Därför måste de mätas noga och pålitligt före de läggs in.
– Så kan vi vara säkra på vad det är som slutförvaras i berggrunden och att kärnmaterialen förblir i fredligt bruk, säger besökande forskaren Riina Virta vid Helsingfors universitet.
All den viktiga informationen måste samlas in före slutförvaringen. Mätresultaten måste också förvaras i en form som är åtkomlig för människor och förståelig i tusentals, kanske hundratusentals år.
För sin doktorsavhandling har Riina Virta studerat mätningsmetoder för kärnavfall vid Helsingfors universitet i samarbete med Forskningsinstitutet för fysik (HIP). Virta arbetar också som inspektör på kärnmaterialbyrå vid Strålsäkerhetscentralen.
Gammakameran ser inuti knippet
I sin doktorandforskning utvecklade Riina Virta PGET-apparaten, d.v.s. en avbildningsmetod som kallas passiv gammaemissionstomografi, som mäter gammastrålningen från använt kärnbränsle. Kärnbränslet består av stavar på några meter som innehåller uran, vilka har samlats till ett knippe som utgör ett bränsleelement. Med hjälp av PGET-apparaten kan man utforma en detaljerad tvärsnittsbild av knippet.
I tvärsnittsbilden kan man kontrollera att alla stavarna finns kvar i knippet. En utmaning med metoden är att bränslet dämpar strålningen mycket effektivt.
”I praktiken når strålningen från mitten av knippet endast med nöd och näppe till detektorn eller ”kameran”. Detta problem ville vi åtgärda i min forskning.”
Kvaliteten på bilden förbättrades bl.a. genom att utveckla hur vi samlade in data och genom att använda de insamlade data mera klokt. Metoden utvecklades också så, att apparaten, förutom i vatten, också kan användas i luften. På så vis passar den de finska anläggningar som kommer att ta hand om slutförvaring. Inom forskningen utvecklades också programvaruverktyg som gör det operativa bruket av metoden lättare.
Metodens prestanda bevisades med hjälp av ett omfattande bibliotek, som består av fältmätningar av bränsleknippen som utförts vid finska kärnkraftverk.
– Mätningsmetoden har alltså studerats noggrant och konstaterats fungera, och den väntar nu endast på att slutförvaringsverksamheten ska börja i Olkiluoto, säger Virta.
DI Riina Virta kommer att disputera den 4.6 2024 vid matematisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet med avhandlingen "Gamma tomography of spent nuclear fuel for geological repository safeguards". Disputationen går av stapeln i Physicum E204, Gustaf Hällströms gata 2. Mera om disputationen.
Mera information
Riina Virta
+358 50 4713 550
STUK: Slutlig information om kärnbränsle som ska slutförvaras med finska metoder
Nyckelord
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiBilder
Om
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel)
http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Grönt väte och grönt guld – universitetets innovationer på Slush13.11.2024 11:07:22 EET | Pressmeddelande
Helsingfors universitet och Slush har samarbetat framgångsrikt redan i tio års tid. I år presenterar universitetet åtta innovationer på sin avdelning och ordnar ett officiellt sidoevenemang, Y Science.
Ny kunskap om inflammationsdämpande läkemedel ger effektivare smärtlindring hos renar18.10.2024 11:01:06 EEST | Pressmeddelande
Ny studie visar att det orala antiinflammatoriska läkemedlet meloxikam lämpar sig väl som smärtlindring för renar i fältförhållanden. Dessutom lindrar det renars smärta efter kastrering.
Nytt snabbtest identifierar risken för parodontit och diabetes snabbt och exakt17.10.2024 10:33:00 EEST | Pressmeddelande
Testet ger svar inom enbart sju minuter på en tandläkarmottagning. Det lämpar det sig även för hemmabruk och i skolhälsovården.
Varför bryter människor mot djurskyddslagen? Åtalades motiveringar kartlagda.14.10.2024 12:16:44 EEST | Pressmeddelande
En ny undersökning ger information om hur de som står åtalade för djurskyddsbrott försvarar sina handlingar i tingsrätten. Hur de åtalade motiverar sina handlingar eller bedyrar sin oskuld är av betydelse för hur brott mot djur kan förebyggas.
Rektor Sari Lindblom: "Vi bygger nu upp hur vi är som nation i vår tid och i framtiden"2.9.2024 12:52:39 EEST | Tiedote
I sitt inskriptionstal lyfte rektor Sari Lindblom fram bland annat vetenskapens och forskningens betydelse när det gäller att hitta lösningar för förändringar i samhället, universitetets betydelse som identitetsskapare och högskoleutbildningens tillgänglighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum