Museovirasto

Hirsirungon korjaamisen korjauskortti päivitetty – ohje painottaa säilyttävää korjaamista

Jaa

Museovirasto on julkaissut hirsirungon korjauskortista päivitetyn version. Vanhan kortin tietoja on tarkennettu ja laajennettu ja kuvitusta uusittu. Hirsirungon korjauskortti antaa pohjatietoa hirsirakentamisesta, vauriokartoituksesta ja korjaustavoista niin kotikorjaajille kuin urakoitsijoille.

Kuvan ikkunan ympärillä olevasta hirsiseinästä Seurasaaren ulkomuseossa sijaitsevassa Jusupoffin tallissa näkyy useita aikakerrostumia.
Seurasaaren ulkomuseossa sijaitsevan Jusupoffin tallin seinässä näkyvät monet aikakerrostumat. Museovirasto

Korjauskortit ovat viime vuosikymmenten aikana muodostuneet tärkeäksi osaksi Museoviraston korjausneuvontaa, jota hyödyntävät niin ammattilaiset kuin korjaamista opettelevat. Nyt korjauskortteja tarkastellaan nykypäivän korjaamisen käytäntöjen näkökulmasta ja niihin tehdään tarvittavia täsmennyksiä. Hirsirungon korjauskortti on ensimmäinen päivitetty kortti. Se pohjautuu vuonna 2000 julkaistuun korjauskorttiin.

”Vanhassa kortissa ei ollut suurempia virheitä, mutta ohjeita täydennettiin uusilla valokuvilla ja korttiin lisättiin aiheita, jotka ovat nousseet esille asiantuntijoiden kanssa”, kertoo Seurasaaren ulkomuseon vastaava rakennuskonservaattori Jani Puhakka, joka teki päivitystyön yhdessä rakennuskonservaattori Erkka Pajulan kanssa.

Korjauskortin päivittämiseen ovat Museoviraston asiantuntijoiden lisäksi osallistuneet myös muut korttien ammattikäyttäjät eli urakoitsijat ja suunnittelijat. He lukivat ja kommentoivat korjauskortin ohjeita jo kirjoitusvaiheessa.

”Uskon, että meillä on nyt tarjota hyvin turvalliset ja luotettavat ohjeet hirsirakennuksen kunnostamiseen,” jatkaa Puhakka.

Hirsirunko on kestävä ja muunneltava rakennustapa

Hirsirakentaminen on Suomessa vuosituhansia vanha perinne. Se on turvallinen, terveellinen ja pitkäikäinen rakennustapa. Hirsirakennusta voi korjata ja muokata helposti, ja sen voi tarvittaessa myös purkaa ja pystyttää uudelleen. 

”Hirsi on hyvin ajankohtainen materiaali, sillä nyt on korjaamisen ja kierrätyksen, ei purkamisen ja hävittämisen aika,” huomauttaa Puhakka.

Hirsirungon korjauskortti antaa pohjatietoa hirsirakentamisesta sekä neuvoo vauriokartoituksen tekemisessä ja korjaustavoissa. Se on apuna niin itse rakennustaan korjaavalle kuin työn urakoitsijalla teettävälle. Ohjeen tavoitteena on säilyttävä korjaaminen, jonka avulla hirsirakennuksen eri kerrostumat saavat jäädä näkyviin osaksi jatkumoa, joka ulottuu parhaimmillaan vielä vuosisatoja tulevaisuuteen.

Hirsitalon runko -korjauskortti on osa Museoviraston korjauskorttien sarjaa. Korjauskortit ovat maksutta kaikkien saatavilla korjaustaito.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jani Puhakka, vastaava rakennuskonservaattori
jani.puhakka@museovirasto.fi, 0295 33 6168

Robin Landsdorff, yliarkkitehti, Museovirasto
robin.landsdorff@museovirasto.fi , 0295 33 6419

Kuvat

Kuvan ikkunan ympärillä olevasta hirsiseinästä Seurasaaren ulkomuseossa sijaitsevassa Jusupoffin tallissa näkyy useita aikakerrostumia.
Seurasaaren ulkomuseossa sijaitsevan Jusupoffin tallin seinässä näkyvät monet aikakerrostumat.
Lataa
Maalattu hirsiseinä Akolan kartanon yläkerran kamarissa.
Akolan kartanon yläkerran kamarissa on hieno maalattu hirsiseinä.
Lataa
Henkilö työskentelee hirsirakennuksen parissa, käyttää keltaista kypärää ja harmaita hansikkaita.
Hirsirakentamista Antin talossa Seurasaaren ulkomuseossa.
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto avusti kulttuurireittejä - mukana sauna, runonlaulu ja Alvar Aalto20.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Avustusta Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin yhteensä 118 000 euroa. Avustuksella vahvistetaan kulttuurireittitoimintaa ja edistetään Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Sopimuksen tavoitteena on muun muassa lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä ja kehittää kestävää kulttuurimatkailua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye