Pirkanmaan Helmi-keskittymät: tummaverkkoperhosia, arvokkaita harjuja, suoalueita ja Vanajavettä
Pirkanmaalla on nyt neljä Helmi-keskittymää, jotka yhdessä muodostavat laajan kokonaisuuden Pirkanmaan eri osien monenlaisia elinympäristöjä. Nämä Pirkanmaan alueelliset keskittymät hyväksyttiin Helmi-ohjelman valtakunnallisessa Helmi-seurantaryhmässä.
Helmi-keskittymät ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä kokonaisuuksia ja seutuja, jotka ovat hoidon tarpeessa. ELY-keskus tekee Helmi-keskittymillä maanomistajien vapaaehtoisuuteen perustuvia, toisiaan tukevia ennallistamis-, kunnostus- ja hoitotoimia vaikuttavasti ja usean muun toimijan kanssa yhteistyönä.
Helmi-keskittymät ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa 2021–2030, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja.
Tummaverkkoperhosten polut -keskittymä risteilee kolmen kunnan alueella
Yksi Helmi-keskittymistä on tummaverkkoperhosten polut, jotka risteilevät järvien ympäröimänä Tampereen, Oriveden ja Kangasalan alueilla. Keskittymän keskipiste asettuu Kintulammin retkeilyalueelle. Keskittymässä on miltei koko Suomen tiettävät lajin kulku- ja elinympäristöverkostot. Tummaverkkoperhonen onkin tunnistettu Pirkanmaan vastuulajiksi, sitä esiintyy alueella erityisen paljon. Lajin kannalta onkin oleellista säilyttää esiintymät hyvällä tai nykyistä paremmalla tasolla.
Tummaverkkoperhonen on erittäin uhanalainen laji. Laji luokitellaan luonnonsuojeluasetuksessa erityisesti suojeltavaksi lajiksi ja se on rauhoitettu koko maassa.
Keskittymä on luonnoltaan monimuotoinen ja siihen sisältyy myös perinnebiotooppeja, lintuvettä ja soita, kuten lettoja, lehtoja ja pienvesiä. Liuskekivivyöhyke ja kalkkivaikutteinen kallionselännejakso Harjunvuori-Viitapohjan Natura-alueen tuntumassa tuovat keskittymään geologista, biologista ja maisemallista merkittävyyttä, mikä näkyy erityisen arvokkaana eliöstönä ja luontotyyppeinä.
Keskittymän monimuotoisen luonnon parissa työskentelee laaja toimijajoukko, joka ennallistaa ja hoitaa luontoarvoja kattavasti ja vaikuttavasti.
Sata-Pirkan harjut -keskittymä sisältää valtakunnallisesti arvokkaita harjuja
Sata-Pirkan harjut on erityisesti harjuluonnon ja pienvesien monimuotoisuuskeskittymä, joka sijaitsee Hämeenkyrön ja Ikaalisten alueilla. Keskittymää halkovat valtakunnallisesti arvokkaat Vatulanharju-Ulvaanharjun ja Hämeenkankaan harjumuodostumat, jotka muodostavat jatkumon Satakunnasta Pirkanmaalle. Harjumetsien paahderinteillä esiintyy vaateliasta ja uhanalaista paahdelajistoa mm. harjuliekoa.
Harjujen reunojen pohjavesialueilla on useita lajistollisesti arvokkaita lähteitä. Harjujen reunoilta saavat alkunsa myös useat lähdevaikutteiset purot, kuten yksi Pirkanmaan kolmesta raakkupurosta Turkimusoja. Harjuluonnon ja pienvesien lisäksi keskittymään kuuluu muun muassa valtakunnallisesti arvokkaita soita sekä valtakunnallisesti- ja maakunnallisesti arvokkaita perinnebiotooppeja.
Keskittymällä on tehty kunnostustoimenpiteitä, mutta hoitoa tarvitaan yhä erityisesti harjujen paahdeympäristöissä, pienvesillä ja perinnebiotoopeilla. Yhteistyössä ja kohdistamalla hoitotoimia muun muassa yhteyksien alueelle, voidaan parantaa ja turvata entistä paremmin keskittymän luontoarvoja, suojelualueiden kytkeytyneisyyttä ja lajien kulkuyhteyksiä.
Pohjois-Pirkanmaan suot -keskittymä tarjoaa elinympäristön usealle uhanalaiselle lajille
Pohjois-Pirkanmaan suot -keskittymä edustaa laajaa kokonaisuutta suo- ja metsäluontoa keski- ja pohjoisboreaalisen metsäkasvillisuusvyöhykkeen eteläisellä rajalla Virtain, Kihniön ja Parkanon alueilla.
Monipuolisella keskittymällä sijaitsee soiden lisäksi vanhoja metsiä, lehtoja, pienvesiä, perinnebiotooppeja ja linnustoltaan arvokkaita alueita, jotka tarjoavat elinympäristön usealle vaateliaalle ja uhanalaiselle lajille. Soiden läheisyydessä elää muun muassa useita suoelinympäristössä viihtyviä petolintuja, kuten uhanalaiset maakotka ja huuhkaja, sekä lisäksi ruskosuohaukka ja sääksi.
Keskittymään sisältyy myös Pirkanmaan ainoa lähdelampi, Vähä Silmälammi.
Pohjois-Pirkanmaan suot -keskittymän edustavuutta lisäävät useat geologisesti ja maisemallisesti arvokkaat harju- ja kallioalueet, virkistys- ja retkeilyalueet sekä pohjavesialueet, jotka ylläpitävät monipuolista luontoa.
Hoitotarpeita on erityisesti soilla, mutta myös perinnebiotoopeilla. Myös pienvesien ennallistamiselle on tarvetta.
Vanajaveden seutu on Pirkanmaan ja Hämeen yhteinen Helmi-keskittymä
Vanajavesi on alueensa suurin ja monimuotoisin vesistö, ja valuma-alueineen se edustaa Järvi-Suomen eteläosien monimuotoista ympäristöä ja pitkää maankäyttöhistoriaa.
Tämä Helmi-keskittymä sisältää kahden maakuntarajan ylittäviä ja luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä kohteita. Maantieteellisesti keskittymä kattaa Vanajaveden reitin vesistön ja sen valuma-alueen Hämeenlinnan Miemalanselältä Vanajanselkään sekä siitä Lempäälän Herralanvuolteelle ja Sarvikkaalle saakka. Keskittymä onkin muodostettu Pirkanmaan ja Hämeen alueellisten Helmi-yhteistyöryhmien yhteistyönä.
Alue tarjoaa monipuolisen otoksen etelähämäläisen luonnon ominaispiirteistä ja on erinomainen esimerkki veden laadun merkittävästä parantumisesta aina 1980-luvulta nykypäivään saakka. Vaikka veden laatu on kohentunut, alueen luontotyypit ja elinympäristöt vaativat edelleen hoitoa ja ennallistamista.
Hämeessä ja Pirkanmaalla toimii vesien- ja luonnonhoidon verkostoja, joista löytyy kokemusta laajoista hankkeista ja yhteistyöstä. Olemassa olevia yhteyksiä voidaan hyödyntää myös tulevan keskittymän hyväksi.
Mikä on Helmi-ohjelma?
Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jossa hoidetaan ja kunnostetaan lintuvesiä, metsiä, soita, perinnebiotooppeja ja pienvesiä. Helmi-ohjelman toimenpiteitä voidaan kohdentaa Helmi-keskittymille, jotta tehtävät toimenpiteet ovat toisiaan tukevia ja siten mahdollisimman ekologisesti vaikuttavia ja kustannustehokkaita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja-Liisa Pitkänen, Luontoyksikön päällikkö, Helmi-keskittymät alueellisen yhteistyöryhmän puheenjohtaja, +358 295 036 162
Suvi Järvenpää, luonnonhoidon koordinaattori, Tummaverkkoperhosten polut -keskittymä, +358 295 036 379
Miia Mäkilouko, luonnonhoidon asiantuntija, Sata-Pirkan harjut -keskittymä, +358 295 036 183
Anni Mäkelä, ylitarkastaja, Helmi-keskittymät alueellisen yhteistyöryhmän sihteeri, Pohjois-Pirkanmaan suot -keskittymä, +358 295 036 174
Anna Isotalo, luonnonsuojeluasiantuntija, Vanajaveden seutu -keskittymä, +358 295 036 239
Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Kärmekallion tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä21.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Eurowind Energy Oy:n Sastamalaan suunnittelema Kärmekallion tuulivoimahanke on edennyt ympäristövaikutusten arvioinnissa selostusvaiheeseen. Yleisötilaisuus järjestetään Sasky Vammalan ammattikoululla keskiviikkona 4. joulukuuta.
Pirkanmaan ELY-keskus: Ruskon paloalueen jätteiden käsittely voi aiheuttaa hajuhaittaa20.11.2024 13:29:20 EET | Tiedote
Tampereen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen palojätteen käsittelystä voi aiheutua hajuhaittaa alueelle.
Pirkanmaan ELY-keskus: Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen on hoidettava ympäristövelvoitteensa vuoden loppuun mennessä14.11.2024 15:11:26 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut torstaina 14. marraskuuta poikkeuksellisen tilanteen päätöksen Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen tulipalon vuoksi. Sen mukaan laitos ei saa tällä hetkellä vastaanottaa uusia jätteitä, ja toiminnanharjoittajan on selvitettävä alueen ympäristövaikutuksia ja hoidettava siivoustoimet päätöksen velvoittamalla tavalla vuoden loppuun mennessä.
Patakorven tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely käynnistyy14.11.2024 14:54:43 EET | Tiedote
Eurowind Energy Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Ylöjärven Kuruun. Sähkönsiirto suunnitellaan kulkemaan ilmajohtona Ruoveden puolella.
Tyytyväisyys teiden kuntoon parani Pirkanmaalla13.11.2024 11:21:11 EET | Tiedote
Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksen tulokset kesältä 2024 osoittivat, että tyytyväisyys teiden kuntoon on parantunut useilla osa-alueilla Pirkanmaalla. Ammattiautoilijoiden arvosana maanteiden tilalle ja kunnolle nousi 2,64:ään, kun se edellisvuonna oli 2,46. Yksityishenkilöiltä maantiet saivat kokonaisarvosanaksi 3,01, kun tulos edellisvuonna oli 2,93. Tilastollisesti kumpikaan kokonaistyytyväisyyden muutos ei ole merkitsevä. Koko maan kokonaistyytyväisyyden keskiarvot olivat yksityishenkilöillä 2,95 ja raskaalla liikenteellä 2,62.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme