Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ilmanlaatu pysyi edelleen hyvänä vuonna 2023

Jaa

Ilmanlaatu pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla oli vuonna 2023 pääosin hyvää tai tyydyttävää. Eniten ilmanlaatuun vaikuttavat tieliikenne ja kotitalouksien puunpoltto. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan ilmanlaatu vuonna 2023 ja päästöt ilmaan vuonna 2022 käyvät ilmi Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisemasta Ilmanlaatu Uudellamaalla vuonna 2023 ‑raportista. 

Pieni katu. Lapsi ajaa polkupyörällä ja mies ajaa mopedilla.
Kuva: Memmi Ojantola

Vuonna 2023 pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Uudenmaan ilmanlaatua mitattiin jatkuvatoimisesti liikenneympäristössä Keravalla ja kaupunkitausta-asemalla Lohjalla. Mittausasemilla seurattiin typenoksidien ja hiukkasten pitoisuuksia. Typpidioksidin pitoisuuksia kartoitettiin lisäksi suuntaa antavilla passiivikeräimillä Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Lohjalla, Nurmijärvellä, Porvoossa, Tuusulassa ja Vihdissä. Puun pienpolton päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun mitattiin Raaseporissa Karjaalla.

Vuonna 2023 ilmanlaatu pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla oli pääosin hyvää tai tyydyttävää. Eniten ilmanlaatuun Uudellamaalla vaikuttavat tieliikenne ja kotitalouksien puunpoltto. Ilmanlaatu luokiteltiin Lohjan ja Keravan mittausasemilla valtaosan ajasta hyväksi tai tyydyttäväksi. Huonon tai erittäin huonon ilmanlaadun tunteja oli keväällä 2023 Keravalla 44 ja Lohjalla 21. Syynä huonon ilmanlaadun tunteihin oli katupöly. Kevään 2023 katupölykausi oli melko tyypillinen ja pahimmillaan huhtikuussa.

Liikenteen pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin vuosikeskiarvo oli Lohjalla hieman edellisvuotta matalampi. Keravalla typpidioksidin vuosipitoisuus oli selvästi aiempia Keravan mittausvuosia pienempi. Typpidioksidinpitoisuudet olivat Lohjalla ja Keravalla alle ilmanlaadun raja-arvojen ja kansallisten ohjearvojen, mutta WHO:n uudet tiukemmat ohjearvot kuitenkin ylittyivät paikoin. Pitkällä aikavälillä ilmansaasteiden pitoisuudet ovat Uudellamaalla yleisesti laskeneet.

Puun pienpolton päästöt voivat olla paikallisesti merkittävä ilmanlaatua heikentävä päästölähde pientaloalueilla. Puunpoltossa syntyy terveydelle haitallisia päästöjä: pienhiukkasia, nokea, häkää sekä orgaanisia yhdisteitä, kuten bentso(a)pyreeniä. Karjaalla tehdyissä mittauksissa bentso(a)pyreenin pitoisuus alitti selvästi sille asetetun tavoitearvon. Muihin Uudellamaalla tehtyihin mittauksiin verrattuna pitoisuudet olivat keskitasoa ja korkeimmillaan lämmityskaudella.

Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolista ilmanlaadun seurantaa hoidetaan alueen kuntien ja teollisuuden yhdessä rahoittamana yhteistarkkailuna. Ilmanlaadun seurantaa toteutetaan viisivuotisjaksoissa. Seurantaan kuuluvien ilmanlaatumittausten ja päästökartoitusten toteuttamisesta vastaa HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä.  Lisätietoja Uudenmaan ilmanlaadusta vuonna 2023 ja kuntakohtaisia ilmanlaatutietoja löytyy Uudenmaan ELY-keskuksen julkaisemasta raportista: Ilmanlaatu Uudellamaalla vuonna 2023.

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, Vesa Suominen, vesa.suominen(at)ely-keskus.fi, 0400 363135
HSY, Outi Väkevä, outi.vakeva(at)hsy.fi, 045 6357698

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

ELY-keskuksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Gång- och cykelleden på landsväg 140 mellan Skjutsvägen i Håkansböle i Vanda och Sibbovägen i Nissbacka har reparerats13.11.2024 14:09:00 EET | Pressmeddelande

Breddningen och förbättringen av gång- och cykelleden på Lahtisvägen (lv140) på avsnittet mellan Skjutsvägen i Håkansböle i Vanda och Sibbovägen i Nissbacka (Lv 152) har slutförts. Denna nästan 8 kilometer långa sträcka ligger i både Vanda och Sibbo. Projektet genomfördes gemensamt av NTM-centralen, Sibbo kommun, Vanda stad och Fintraffic Tie Oy.

Maantien 140 jalankulku- ja pyöräilyväylä kunnostettiin Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien välillä13.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote

Lahdentien (mt 140) jalankulku- ja pyöräilyväylän leventäminen ja parantaminen Vantaan Hakunilan Kyytitien ja Nikinmäen Sipoontien (Mt 152) välisellä osuudella on valmistunut. Tämä lähes 8 kilometrin mittainen osuus sijaitsee sekä Vantaan että Sipoon alueella. Hanke toteutettiin yhdessä ELY-keskuksen, Sipoon kunnan, Vantaan kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n kesken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye