Lääkärimuotokuvien historiaa – HUSin taidekokoelman aarteet
Taidekirjasta Seinälle nostetut – Lääkärimuotokuvia Hippokrateesta HUSin kokoelmiin (Parvs 2020) on nyt ilmestynyt englanninkielinen ja ruotsinkielinen versio. Upplyft på väggen – Läkarporträtt från Hippokrates till HNS samlingar ja Carers on the Pedestal – Medical Portaiture from Hippokrates to the HUS Collection esittelevät lääkäreiden ja ylihoitajien muotokuvia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin sekä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan taidekokoelmista.
Taide on kautta aikojen kuvannut lääketiedettä sekä sen harjoittajia ja symboleja monin tavoin. Kirjojen laaja johdanto kertoo muotokuvissa esiintyvistä lääketieteen symboleista sekä tarjoaa kiehtovan katsauksen lääkärimuotokuvien historiaan kautta aikojen, Hippokrateesta Napoleonin henkilääkäriin ja Sigmund Freudista Che Guevaraan.
Suomen lääkärimuotokuvien perinne alkaa jo 1600-luvulta Turun Kuninkaallisesta Akatemiasta. Lääkäreiden ja muiden oppineiden muotokuvia ryhdyttiin aluksi maalauttamaan yliopistoissa ja julkisissa laitoksissa. Lääkärien muotokuvat kertovat kohteidensa lisäksi lääketieteen, sairaaloiden ja hoidon historiasta.
HUSin mittavissa kokoelmissa on yli 400 eri aikoina maalattua muotokuvaa, joista näihin kirjoihin on valittu osa. Muotokuvat esittävät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin klinikoilla ja yliopiston sairaaloissa toimineita ja toimivia merkittäviä henkilöitä. Lääkärimuotokuvien lisäksi mukana on myös joidenkin ylihoitajien muotokuvia. Muotokuvien tekijöinä ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Kuutti Lavonen ja Marjatta Tapiola.
Kirjojen kirjoittajina ovat taidehistorioitsija Markku Valkonen ja ortopedi Seppo Seitsalo. Kirjat on tehty yhteistyössä HUSin taidetoimikunnan kanssa. Toimikunta edistää ja yhtenäistää taidetoimintaa sairaaloissa ja tekee suosituksia taidehankinnoista sekä niiden sijoituspaikoista.
Upplyft på väggen – Läkarporträtt från Hippokrates till HNS samlingar
Carers on the Pedestal – Medical Portaiture from Hippokrates to the HUS Collection
Kirjoittajat: Markku Valkonen ja Seppo Seitsalo
Kääntäjät: Leena Kuumola (ruotsi) ja Tomi Snellman (englanti)
Parvs ja HUS 2024, molemmissa kirjoissa 208 sivua
Seinälle nostetut – Lääkärimuotokuvia Hippokrateesta HUSin kokoelmiin
Kirjoittajat: Markku Valkonen ja Seppo Seitsalo
Parvs, HUS ja Helsingin yliopisto 2020, 320 sivua
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosaekyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa HUSin taidekokoelmasta: Kirsti Bergström, erikoissuunnittelija ja taideasiantuntija, HUS, Kiinteistö- ja toimitilapalvelut, kirsti.bergstrom@hus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme