Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Hanasaaren voimalaitoksen visiotyö käynnistyy – kaupunkilaiset kutsutaan mukaan keskusteluun

Jaa

Helsingin kaupungin tavoite on säilyttää Hanasaaren voimalaitos. Käynnissä on selvitystyö voimalan tulevaisuuden ratkaisemiseksi. Osana selvitystyötä kaupunki käynnistää nyt visiotyön, jonka avulla kartoitetaan voimalaitosalueen merkityksiä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Visiotyö luo suuntaviivat voimalan kehittämiselle ja toimii pohjana myös tulevalle kilpailulle.

Turbiinihalli Hanasaaren voimalaitoksen sisällä.
Turbiinihalli Hanasaaren voimalaitoksessa. Tuomas Uusheimo

Hanasaaren voimalaitos on kaupunkilaisille tuttu maamerkki itäisessä kantakaupungissa. Energiantuotanto voimalaitoksessa loppui huhtikuussa 2023. Voimalaitosalueella ovat parhaillaan käynnissä Helenin vetäytymiseen liittyvät purkutyöt, jotka kestävät kesään 2025 asti. 

Helsinki kutsuu kaupunkilaiset ja kaupungin sidosryhmät keskustelemaan voimalan tulevaisuudesta 

Helsingin kaupunki käynnistää nyt visiotyön, jonka tarkoituksena on selvittää, mitä kaupunkilaiset ja kaupungin sidosryhmät ajattelevat voimalasta. Visiotyön tavoitteena on myös ideoida, mitä voimala voisi tarjota alueen asukkaille ja laajemmin kaikille kaupunkilaisille. Voimala on kulttuurihistoriallisesti ja arkkitehtonisesti merkittävä ja ikoninen maamerkki, jossa on potentiaalia jopa kansainvälisesti kiinnostavaksi vetovoimakohteeksi. 

”Kutsumme kaikki kaupunkilaiset, alueen nykyiset toimijat ja kaupungin kumppanit avoimeen keskusteluun voimalan tulevaisuudesta. Haluamme ymmärtää alueen ominaispiirteitä ja vahvuuksia, sekä keskustella siitä, mikä voimalan rooli kehittyvän alueen keskuksena voisi olla. Jotta voimalalle voidaan luoda kestävä konsepti tulevaisuuteen, on tärkeää ymmärtää myös alueeseen vaikuttavia muutosnäkymiä ja tulevaisuuden haasteita”, kertoo voimalaitoshankkeesta vastaava projektinjohtaja Päivi Hietanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta. 

Voimalaitos soveltuisi monenlaisiin käyttötarkoituksiin 

Teknisten selvitysten perusteella Hanasaaren voimalaitosrakennus on mahdollista säilyttää ja muuntaa uuteen käyttötarkoitukseen. Alueen maaperä on haasteellinen, mutta kunnostettavissa. Rakennuksen perustusten ja muiden rakenteiden kuntoa tutkitaan edelleen tiedon lisäämiseksi.  

Voimalaitoksen tulevaa käyttöä ei ole vielä ratkaistu. Voimalasta on tehty erilaisia soveltuvuusselvityksiä, joiden perusteella voimalan suuret ja korkeat tilat taipuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Visiotyön rinnalla kaupunki jatkaa voimalaitosalueella tarvittavia teknisiä ja taloudellisia lisäselvityksiä ja maaperätutkimuksia. Keväällä 2024 kaupunki toteutti yhteistyössä Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen kanssa rakennussuunnittelun studiokurssin, jossa kansainväliset maisteriopiskelijat tutkivat voimalan kehittämistä erilaisiin käyttötarkoituksiin.  

”Voimalasta tehdyt selvitykset ja opiskelijatyöt ovat tehneet meille näkyväksi sen, miten laajat mahdollisuudet voimalassa on kehittää uudenlaisia konsepteja, elämyksellisiä sisätiloja sekä uutta kiinnostavaa kaupunkitilaa Hanasaaren alueelle. Voimalan tuleva käyttö tullaan ratkaisemaan kilpailun avulla. Nyt tehtävä visiotyö luo pohjaa tälle kilpailulle, joka voisi käynnistyä arviolta vuonna 2025”, Hietanen kertoo. 

Voimalaitoksen ympäristössä on jo nyt monipuolista toimintaa muun muassa Suvilahden alueella. Hanasaaren eteläkärkeen on suunnitteilla uusi asuinalue noin 4 500 asukkaalle 

Tulevaisuuta ideoidaan kyselyssä ja työpajassa

Kaupunkilaisten ja sidosryhmien näkemyksiä ja ideoita kartoitetaan haastattelujen, Kerro kantasi -kyselyn sekä työpajojen avulla. Kaupungin kumppanina visiotyössä toimii Uusi kaupunki -kollektiivi. 

Kerro kantasi -palveluun on avattu kysely, jossa voi antaa näkemyksensä ja ideansa Hanasaaren voimalaitoksen tulevaisuudesta. Kysely on auki 15.9. asti, ja sitä päivitetään visiotyön edetessä. 

Lisäksi kaupunkilaisille järjestetään syksyllä avoin työpaja, ”voimailupäivä”, jossa Hanasaaren voimalan tulevaisuutta pohditaan. Voimailupäivästä on tulossa lisätietoa elokuussa, ja tiedot lisätään Kerrokantasi-kyselyyn.

Alueen nykyisille toimijoille ja kaupungin kumppaneille järjestetään sidosryhmätyöpaja Helsinki-päivänä 12.6. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Hietanen
Projektinjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
puh. 09 310 36108
paivi.hietanen@hel.fi

Kuvat

Turbiinihalli Hanasaaren voimalaitoksen sisällä.
Turbiinihalli Hanasaaren voimalaitoksessa.
Tuomas Uusheimo
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Prissättningsmodellen för parkering ändras – efterfrågan och utbud på parkering förs närmare varandra30.8.2024 13:57:17 EEST | Tiedote

I Helsingfors övergår man från början av december 2024 till en ny prissättningsmodell för parkering där priset fastställs utifrån efterfrågan och utbud. Målet med förnyelsen är att det ska bli lättare än för närvarande att hitta en parkeringsplats. Prissättningsmodellen gäller alla parkeringstyper, och priserna fastställs vid de årliga beräkningarna av parkeringsplatsernas nyttjandegrad. Priserna förblir desamma nästa år, med undantag av D-området på Skatudden och DC-området på Sveaborg.

Pysäköinnin hinnoittelumalli muuttuu – pysäköinnin kysyntä ja tarjonta lähemmäksi toisiaan30.8.2024 13:57:17 EEST | Tiedote

Helsingissä siirrytään joulukuun 2024 alusta alkaen uuteen pysäköinnin hinnoittelumalliin, jossa hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Uudistuksen tavoitteena on, että pysäköintipaikka löytyy nykyistä helpommin. Hinnat määräytyvät pysäköintipaikkojen käyttöasteen vuosittaisissa laskennoissa. Hinnoittelumalli koskee kaikkia pysäköintityyppejä. Hinnat pysyvät ensi vuonna samoina Katajanokan D-alueen ja Suomenlinnan DC-alueen asukaspysäköintiä lukuun ottamatta.

The pricing model of parking is changing – the aim is to match demand with supply30.8.2024 13:57:17 EEST | Press release

At the beginning of December 2024, Helsinki is transferring to a new pricing model for parking. Going forward, the price is determined by the demand and supply. The purpose is to make it easier to find a parking spot. The pricing model applies to all parking types, and the prices will be determined according to an annual calculation of the utilisation rate of parking spots. Next year, the prices will remain the same with the exception of Katajanokka’s residential zone D and Suomenlinna’s residential zone DC.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye