Välfärdsområdesstyrelsen 4.6.2024: Varha förnyar sin organisation
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) beslutade på tisdag att förnya organisationen inom tre resultatområden. Välfärdsområdesfullmäktige förslås senarelägga en del investeringar och godkänna avtalet för samarbetsområdet.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade centralisera den prehospitala akutsjukvården och brådskande jourmässiga tjänster som förs hem till kunden till räddningstjänsterna. Syftet med reformen är att fördjupa serviceintegrationen som närtjänst och att trygga räddningsväsendets och den prehospitala akutsjukvårdens samarbete. Tills vidare har man ombesörjt den prehospitala akutsjukvården i ÅUCS/sjukhustjänster och i räddningstjänster enligt den indelning som tillämpades innan välfärdsområdet började sin verksamhet.
Man avstår från områdesmodellen för social- och hälsotjänster som var ämnad att vara tillfällig. Man övergår till att leda verksamheten och ekonomin linjärt istället för med en matris. Det lokala och regionala kunnandet bibehålls och målet med ändringen är kundorientering. I praktiken organiseras social- och hälsotjänsterna i enlighet med servicen för kunderna och patienterna. Med reformen strävar man också efter att förenhetliga antalet chefer och underställda och att göra kostnadsstrukturen lättare.
Också inom tjänster för äldre sätter man fart på förenhetligandet av tjänster genom att omorganisera sig. Den nya organisationen minskar antalet administrativa nivåer, gör ledningsstrukturen mer rätlinjig, flyttar beslutsfattandet närmare kundarbetet och stärker ekonomihanteringen. Organisationen struktureras inte längre enligt geografiska serviceområden utan serviceorienterat.
Organisationsreformen inom ÅUCS/sjukhustjänster sändes tillbaka för ny beredning.
Ändringen av organisationerna är en del av Varhas gradvisa förändring mot en organisation som erbjuder allt bättre service. Ändringarna är tänkta att träda i kraft i början av 2025.
Välfärdsområdesstyrelsen sänkte fullmäktigegruppernas arvoden
Enligt den nuvarande förvaltningsstadgan betalas det till fullmäktigegrupperna årligen ett understöd på 6 000 euro per varje fullmäktigeledamot. Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att understödes sänks till 5 000 euro per år till och med utgången av fullmäktigeperioden. Om välfärdsområdesfullmäktige godkänner förslaget, innebär beslutet en total inbesparing på 79 000 euro på ett år.
En del investeringar senareläggs
Varhas välfärdsområdesstyrelse föreslår välfärdsområdesfullmäktige en uppdaterad investeringsplan för godkännande. I den uppdaterade investeringsplanen sägs till exempel att planen för projektet Kurjenmäkikoti (Åbo) inte kommer att bli färdig inom den förväntade tidtabellen och således är tomten och genomförandesättet fortfarande under utredning, den inledande fullmakten som hör till 2024 kan inte användas och därför ansöker man om en ny fullmakt att uppta lån i planen för 2025-2028.
Kostnadskalkylen över Makslankatu barnhem (Åbo) har preciserats och dessutom är tomtalternativen fortfarande under utredning. Således kan den inledande fullmakten som hör till 2024 inte användas och därför ansöker man om en ny fullmakt att uppta lån i planen för 2025-2028.
Avtal om samarbetsområde till välfärdsområdesfullmäktige
Varhas välfärdsområdesstyrelse anser att välfärdsområdesfullmäktige ska godkänna samarbetsavtalet mellan Egentliga Finlands, Satakunta och Österbottens välfärdsområden. Välfärdsområdena avtalar om en inbördes arbetsfördelning, samarbete och samordning för att genomföra välfärdsområdenas lagstadgade uppgifter.
- Vi har diskuterat samarbetet när det gäller distanstjänster så att vi skulle kunna producera finskspråkiga digitala tjänster för Österbottens välfärdsområde och vi skulle få svenskspråkiga digitala tjänster av dem, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen om samarbetsplanerna.
Genom samarbetsavtalet kommer man också överens om räddningsväsendets samarbete inom Västra Finlands samarbetsområde.
Det beslutades om övriga ärenden, vilka inte nämns i detta meddelande, enligt föredragningslistan.
Nyckelord
Kontakter
Sanna VauranojaOrdförande för välfärdsområdesstyrelsenVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 306 6129sanna.vauranoja@varha.fiTarmo MartikainenVälfärdsområdesdirektörVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 558 4579tarmo.martikainen@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla31.3.2025 11:23:29 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote
Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder26.3.2025 12:18:37 EET | Pressmeddelande
Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder – framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt. Räddningsverket påminner att man inte överhuvudtaget får förstöra avfall i hemmen genom eldning. Vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum