Varhas välfärdsområdesstyrelse stakade ut riktlinjer för den regionala placeringen av social- och hälsocentralerna och -stationerna
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde behandlade vid sitt sammanträde 4.6.2024 den regionala placeringen av social- och hälsocentralerna och social- och hälsostationerna som hänför sig till reformen av servicenätet. Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige som sammanträder 12.6 att det skulle finnas sju social- och hälsocentraler och 16 social- och hälsostationer inom Varhas område.

Det första utkastet till servicenätet för social- och hälsocentraltjänster publicerades 15.3.2024. Det innefattade en preliminär skiss till den regionala placeringen av social- och hälsocentralerna och social- och hälsostationerna.
Under den fortsatta beredningen har det gjorts ringa ändringar i utkastet. Man har nu planerat att Tövsala och Pansio social- och hälsostationer på grund av sin lilla storlek ska vara serviceställen för social- och hälsovård. Halikko social- och hälsostation, som är ganska stor, föreslås utvecklas i riktning mot ett serviceställe för social- och hälsovård genom att stärka Salo huvudhälsostation och Västra hälsostation. Servicestället för social- och hälsovård i Halikko bedöms på nytt, när man fått en klarare bild av framtiden för Salo sjukhus.
Enligt det ändringsförslag som lades fram och godkändes i välfärdsområdesstyrelsen föreslås det att det också tilläggs social- och hälsostationer i Pansio och Masko.
Tillgängligheten till servicenätet för social- och hälsovården förblir på en hög nivå
Varhas sju social- och hälsocentraler skulle ligga på följande orter: Åbo (Tallbacken och Åbo centrum), Reso, St. Karins, Salo (huvudhälsostation), Nystad och Loimaa. Kaskisbackens social- och hälsocentral, som blir färdig i Åbo 2027, skulle vara den åttonde social- och hälsocentralen.
På motsvarande sätt föreslås det att den regionala placeringen av social- och hälsostationerna är följande: Pansio i Åbo, Nådendal, Masko, Pargas, Lundo, Salo (Västra hälsostation), Runosbacken, Virmo, Pemar, Somero, Pöytis (Riihikoski), Åbo (Kyrkovägen tills Kaskisbacken blir färdig), Kråkkärret (den nuvarande tillfälliga lokallösningen och den framtida permanenta placeringen), Letala, Rusko och Kimitoön.
Ovan beskrivna placeringar bildar servicenätet, där tillgängligheten till verksamhetsställena är på en hög nivå. Knappt 78 % av Varhas invånare (377 200 invånare) bor inom ett 10 minuters köravstånd från ifrågavarande verksamhetsställen och mer än 95 % av befolkningen (462 900 invånare) bor på ett 20 minuters köravstånd.
Beslut om placeringen av serviceställena för social- och hälsovården fattas senare.
Beslut även om tjänsternas minimidimensioneringar
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade dessutom om dimensioneringar av minimitjänsterna på social- och hälsocentralerna, social- och hälsostationerna och serviceställena inom social- och hälsovården. Minimitjänster skulle finnas enligt följande:
Social- och hälsocentraler:
- Läkar- och vårdarmottagningar på vardagar under tjänstetid (eget team)
- Provtagningstjänster och patientnära analys
- Omfattande tjänster av en multiprofessionell arbetsgrupp inom tjänster inom mentalvård och missbrukarvård
- Sociala tjänster för personer i arbetsför ålder och funktionshinderservice på vardagar under tjänstetid
Om det i en stad finns flera social- och hälsocentraler, finns det i någon av dem
- Tjänster inom medicinsk avbildning på basnivå
- Tjänster inom mun- och tandvård
- Tjänster som stöder funktionsförmågan
- Mödra- och barnrådgivning samt sociala tjänster för barn, unga och familjer (på social- och hälsocentraler eller på separata verksamhetsställen)
Social- och hälsostationer:
- Läkar- och vårdarmottagningar på vardagar under tjänstetid (eget team)
- Provtagningstjänster och patientnära analys
- Tjänster av en multiprofessionell arbetsgrupp inom tjänster inom mentalvård och missbrukarvård
- Sociala tjänster för personer i arbetsför ålder och funktionshinderservice enligt separat överenskommelse
- Mödra- och barnrådgivning (inte nödvändigtvis i samma fastighet, men inom samma kommun)
- Tjänster på basnivå inom mun- och tandvård finns på nästan alla social- och hälsostationer
På en del av social- och hälsostationerna finns det:
- Sociala tjänster för barn, unga och familjer
- Tjänster som stöder funktionsförmågan
Serviceställen inom social- och hälsovården:
- Tjänster enligt sjukskötarens eller hälsovårdarens yrkeskunskap (vårdaren i eget team)
- Enligt det ändringsförslag som lades fram och godkändes i välfärdsområdesstyrelsen tilläggs det följande i minimitjänsterna på serviceställena för social- och hälsovården när det gäller läkarmottagningar: När det under det föregående året har gjorts mer än 1 000 besök på fysiska läkarmottagningar på ett serviceställe för social- och hälsovården, försöker man ordna dem på servicestället för social- och hälsovården.
- Enligt servicebehov också patientnära analys och provtagning.
Därtill kan man erbjuda tjänster inom mentalvård och missbrukarvård, mun- och tandvård samt sociala tjänster för personer i arbetsför ålder och för äldre.
Nyckelord
Kontakter
Sanna VauranojaOrdförande för välfärdsområdesstyrelsenVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 306 6129sanna.vauranoja@varha.fiTarmo MartikainenVälfärdsområdesdirektörVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 558 4579tarmo.martikainen@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Goda erfarenheter av att stöda hemvård med distanstjänster31.3.2025 11:23:29 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finlands välfärdsområde har man fått goda erfarenheter av att stöda hemvården för äldre med distanstjänster. Tekniken ökar också tryggheten i boendet.
Hyviä kokemuksia kotihoidon tukemisesta etäpalveluilla31.3.2025 11:23:29 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on saatu hyviä kokemuksia ikääntyneiden kotihoidon tukemisesta etäyhteyksillä. Tekniikka parantaa myös asumisen turvallisuutta.
Milli 25 år – tillhandahåller tjänster som förnyas efter kundernas behov, på ett och samma ställe27.3.2025 14:31:41 EET | Pressmeddelande
Personer som injicerar droger och deras närstående som bor i Åbo och närbelägna kommuner kan få hjälp och stöd vid Hälsorådgivningen Milli i Åbo centrum. Syftet är att minska de negativa effekterna av narkotikamissbruk – både mänskligt lidande och samhällskostnader. Vid Milli följer man samhällsutvecklingen och anpassar tjänsterna efter nya behov som uppstår, genom ett nära samarbete med andra aktörer inom området.
Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta27.3.2025 14:31:41 EET | Tiedote
Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia. Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan laajassa yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa.
Oaktsamt eldande av ris och grenar är en vanlig orsak till markbränder26.3.2025 12:18:37 EET | Pressmeddelande
Eldning av skräp samt trädgårdens ris och grenar är en av de vanligaste orsakerna till markbränder – framför allt i mark som har torkats upp på våren kan elden spridas lätt. Räddningsverket påminner att man inte överhuvudtaget får förstöra avfall i hemmen genom eldning. Vid eldning av ris och grenar ska man vara noggrann samt följa myndigheternas bestämmelser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum