Toukokuussa saatiin keskimääräistä enemmän auringon UV-säteilyä
Tähän aikaan vuodesta auringon UV-säteily alkaa olla kohtalaista, ja voimakkaimmillaan UV-säteily on Suomessa juhannuksen molemmin puolin. Säteilyaltistukselta suojautumisen helppo muistisääntö on vaatteet, varjo ja voide.
Toukokuun auringonpaisteiset säät näkyivät myös Ilmatieteen laitoksen UV-säteilymittauksissa. Helsingissä UV-indeksin arvo saavutti tai ylitti suojautumisrajana pidetyn lukeman kolme toukokuun jokaisena päivänä. Myös Pohjois-Suomessa suojautumisraja on ylittynyt toukokuun puolivälin jälkeen jokaisena aurinkoisena päivänä.
Kolean ja pilvisen huhtikuun aikana UV-säteilykertymät jäivät Suomen eteläosissa ennätyksellisen alhaisiksi. Keskimääräisestä kuukausikertymästä jäi uupumaan reilu viidennes. Toukokuun aurinkoisten säiden myötä tilanne heilahti toiseen laitaan: kuukausikertymän keskiarvo ylittyi lähes neljänneksellä.
"Voimakkaan säteilyn rajaa eli UV-indeksilukemaa kuusi hätyytellään tyypillisesti pari viikkoa ennen ja jälkeen juhannuksen. Voimakkaan säteilyn päiviä esiintyy eteläisessä Suomessa vuosittain keskimäärin yhdeksän", selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä.
Tällöin myös Pohjois-Suomessa mitataan vuoden korkeimpia UV-indeksilukemia, jolloin lukemat voivat nousta aurinkoisina päivinä viiteen.
UV-indeksin arvo kolme kertoo suojautumistarpeesta
Auringon UV-säteilyltä kannattaa suojautua aina, kun UV-indeksi saavuttaa tai ylittää lukeman kolme. Ihoa peittävä vaatetus on hyvä suoja UV-säteilyä vastaan. Myös varjopaikoissa oleskelu pienentää tehokkaasti UV-säteilykuormitusta.
"UV-säteilyltä suojautuminen on syytä muistaa pilviselläkin säällä, sillä vain hyvin paksut pilvet vaimentavat UV-säteilyä tehokkaasti. Näköhavaintomme ei siis kerro koko totuutta: näkyvä valo vaimenee nopeammin pilvien vaikutuksesta kuin UV-säteily", sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.
Myös uidessa on syytä muistaa, että kirkkaassa vedessä puolen metrin syvyyteen tunkeutuu noin 40 prosenttia UV-säteilystä.
Aurinkosuojavoidetta kannattaa levittää niille ihoalueille, joita ei voi suojata vaatetuksella. Voidetta tulee levittää riittävästi, ja sen suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30. Aurinkolasit ja leveälierinen hattu ovat myös tarpeellinen suoja erityisesti silmille ja kasvoille.
UV-säteilyn aiheuttaman ihon palamisen ja suurten kerta-annosten välttäminen pienentää ihomelanooman riskiä. Koko eliniän aikana kertyvän UV-säteilyaltistuksen vähentäminen pienentää muidenkin ihosyöpien riskiä. UV-säteily myös vanhentaa ihoa ja lisää riskiä sairastua silmäsairauksiin.
UV-indeksin voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta ja mobiilisovelluksesta. Jos kesälomareissu suuntautuu ulkomaille, on hyvä tarkistaa etukäteen kohteen aurinkoisen keskipäivän UV-indeksi, sillä monessa lomakohteessa UV-säteily on merkittävästi voimakkaampaa kuin Suomessa. Tällöin iho voi palaa huomattavasti lyhyemmässä ajassa kuin kotimaassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Anu Heikkilä, Ilmatieteen laitos, puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi
Tutkija Kaisa Lakkala, Ilmatieteen laitos, puh. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
*** KORJATTU TIEDOTE *** Maaliskuu oli poikkeuksellisen lauha maan eteläosassa1.4.2025 11:45:39 EEST | Tiedote
Myös muualla Suomessa oli tavanomaista lauhempaa. Kuukauden loppuun mennessä maan etelä- ja länsiosassa oli yleisesti lumetonta.
Katupölykausi on käynnissä – ilmanlaatu monin paikoin huono27.3.2025 13:29:31 EET | Tiedote
Katupölyä on noussut ilmoille poutaisen ja kuivan sään myötä.
Puheenvuoro: Kevät tuo mukanaan pölyävät kadut ja maastopalovaaran20.3.2025 14:15:26 EET | Blogi
Ilmaan nouseva pöly heikentää ilmanlaatua erityisesti kaupungeissa. Maastopalovaroitus annetaan tänä vuonna ennätyksellisen varhain.
Uusilla laskentamenetelmillä ekosysteemien hiilitaseita voidaan määrittää tarkemmin19.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Väitöskirjatyössä kehitettiin menetelmiä, joiden avulla hiilidioksidivuomittauksista saadaan laskettua entistä tarkempia arvioita ekosysteemien hiilitaseista ja niiden epävarmuuksista. Työn tuloksilla voidaan parantaa esimerkiksi metsien ja peltojen hiilitasearvioita kansallisissa kasvihuonekaasujen inventaarioissa ja yritysten hiililaskelmissa.
Ilmatieteen laitoksen kahdestoista säätutka Saariselälle18.3.2025 11:34:18 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen uusi säätutka Inarin Saariselällä on otettu käyttöön. Uuden tutkan havainnot hyödyttävät esimerkiksi teiden talvikunnossapitoa pohjoisimmassa Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme