Iskikö pentukuume? Katso Kennelliiton viisi vinkkiä pennunhankintaan
Kesä on perinteisesti koiranpentujen hankinta-aikaa. Pennunhankinnassa kannattaa kuitenkin muistaa maltti. Kokosimme Kennelliiton verkkosivuille parhaat vinkit pennunhankintaa pohtiville.

- Koiranpennun hankinta on nykyisin helppoa. Verkon kautta pennun voi hankkia nopeasti, sen enempää asiaa miettimättä. Se ei kuitenkaan ole järkevää. Pennunhankinta on iso päätös, joka kannattaa harkita tarkkaan, muistuttaa Kennelliiton kasvattajatoimikunnan esittelijä Seidi Linnavuori-Nyman.
Kennelliiton verkkosivuille kootut viisi vinkkiä auttavat hankkimaan koiranpennun vastuullisesti ja turvallisesti. Verkkosivuilta löytyy linkkejä myös muihin tietolähteisiin.
Vinkki 1: Selvitä, onko sinusta koiranomistajaksi
Koiran omistaminen tuo mukaan paljon vastuuta. Parhaimmillaan nelijalkainen kaveri on perheenjäsenesi 10–15 vuoden ajan. Siksi kannattaa selvittää tarkkaan, onko itsestä koiranomistajaksi, vai voisiko tyytyä koiranystävän rooliin.
Koiran omistaminen vaikuttaa omaan ajankäyttöön, asumiseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Koiraa on lenkitettävä säännöllisesti säällä kuin säällä. Koira saattaa varsinkin pentuaikana tehdä tuhoja kotona. Koiranpito voi myös tuoda mukanaan yllättäviä kustannuksia. Siihenkin on varauduttava, että oma elämäntilanne muuttuu, ja koiranpito voi muuttua haastavaksi.
Vinkki 2: Tiedosta, että koira ei ole esine, vaan elävä eläin ja tuo mukanaan vastuuta
Vastuullinen koiranomistajuus alkaa siitä, että osaa ottaa huomioon, mitä elävän eläimen pitäminen vaatii, ja opettelee lukemaan koiraansa. Kaikki koirat ovat yksilöitä, joiden tarpeet on osattava ottaa huomioon. Myös koirarotujen välillä on eroja. Siksi on tärkeää perehtyä tarkkaan koiran lajin- ja rodunomaisiin tarpeisiin.
Koirarotua valitessa kannattaa pohtia tarkkaan, millaista koiranomistajan elämää on valmis viettämään. Erirotuiset koirat kaipaavat erilaisia aktiviteetteja, eikä mikään koira viihdy vain sohvaperunana.
Omistajan on osattava opettaa koiralleen perusasiat ja totutettava koira oman kotiarjen lisäksi erilaisiin ympäristöihin. Perusasioiden opettaminen auttaa myös siinä, että koiran hoitoon liittyvät toimenpiteet sujuvat koiran kanssa hyvin. Koira tulee totuttaa hampaiden, korvien ja turkin hoitoon, pesuun ja kynsien leikkaamiseen.
Vinkki 3: Koiran ulkonäkö ei ole tärkein asia – ykkösasiat ovat terveys ja luonne
Koiranpennut ovat söpöjä, mutta söpöä ulkonäköä paljon tärkeämpää koiralle on sen terveys ja hyvä luonne. On myös hyvä muistaa, että jos haluaa pitkäkarvaisen koiran, vaatii koiran turkki säännöllistä huoltoa. Entäpä elinympäristö? Jotkin rodut sopivat paremmin tietynlaisiin elinympäristöihin. Esimerkiksi isokokoiset koirat eivät välttämättä sovellu pieneen kaupunkiasuntoon.
Eri roduilla on alttiuksia erilaisille sairauksille, joihin tulee perehtyä. Rotua valitessa kannattaakin tutustua sen mahdollisiin terveysongelmiin. Myös koiran luonne ja temperamentti ovat erittäin tärkeitä, jolloin rodunvalinnassa tulee painottaa niiden sopivuutta omaan elämäntilanteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Pentu tulee hankkia kasvattajalta, joka on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen, ja joka huolehtii kasvattamiensa koirien terveydestä.
Vinkki 4: Skarppina tietotulvassa – etsi luotettavaa tietoa koiranhankintasi tueksi
Mitä paremmin tuntee koiranpentujen alkuperän, sitä paremmin voi varautua mahdollisiin terveys- tai käyttäytymisongelmiin. Kasvattajalta ja Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä saa tietoa pentujen vanhempien ja sukulaisten terveystutkimustuloksista ja mahdollisista luonteen kuvauksista.
Tietoa koirista ja pennun hankinnasta on saatavilla paljon. Tiedonhaussa on pysyttävä skarppina ja muistettava kriittisyys. Pentua ei tule hankkia pelkän verkkomyynti-ilmoituksen perusteella, vaan käydä aina katsomassa paikan päällä ja varmistaa, että näkee myös pentueen emän.
Vinkki 5: Tee vastuullinen valinta – hanki koira turvallisesti luotettavalta toimijalta
Pentu tulee hankkia luotettavalta ja vastuulliselta toimijalta, joka asettaa koirien terveyden ja hyvinvoinnin etusijalle. Myytävänä olevan pennun tulee olla rekisteröity. Vastuullinen kasvattaja tekee ostajan kanssa kirjallisen sopimuksen sekä auttaa ja neuvoo pentuelämän ensivaiheissa. Ostamalla pennun vastuulliselta kasvattajalta voi myös varmistua siitä, ettei tule tukeneeksi pentutehtailua, joka on eläinten huonoa kohtelua ja epäeettistä toimintaa.
Koiranpennun hankkiminen on iso päätös, joka vaatii sekä ostajalta että kasvattajalta vastuullisuutta. Houkutusten ei kannata viedä harhaan, vaan varmistaa, että koiranhankinta sujuu mietitysti ja vastuullisesti. Näin uuden perheenjäsenen kanssa saa parhaan mahdollisen alun yhteiseen elämään.
Tutustu tietoon verkkosivuillamme
Kaikki viisi vinkkiä löytyvät osoitteesta www.kennelliitto.fi/viisivinkkiä. Tältä sivulta löytyy myös tietoa muista tietolähteistä, kuten Kennelliiton hankikoira.fi-verkkosivut ja podcastit.
Lisätietoja
Kennelliiton kasvattajatoimikunnan esittelijä
Seidi Linnavuori-Nyman
seidi.linnavuori-nyman@kennelliitto.fi
puh. 09 8873 0294
Kennelliiton viestintäpäällikkö
Liisa Suoninen
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 3897
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Liisa SuoninenSuomen Kennelliiton viestintäpäällikkö
Puh:050 320 3897liisa.suoninen@kennelliitto.fiKuvat
Linkit
Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 138 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry
Kennelliitto selvitti: Kuntien koiramyönteisyydessä on parannettavaa12.3.2025 08:23:46 EET | Tiedote
Koiranomistajien kokemus siitä, miten koiramyönteinen oma kunta on, vaihtelee huomattavasti alueittain. Parhaiten kunnat ovat onnistuneet ulkoilupolkujen tarjoamisessa. Suurimmat ongelmat liittyvät kunnallisten eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen.
Kommunalvalet 2025: Kennelklubben publicerade tre mål för de blivande kommunala beslutsfattarna12.3.2025 08:22:45 EET | Pressmeddelande
Finska Kennelklubben har publicerat tre mål för kommunernas blivande beslutsfattande. Om målen förverkligas främjar det människans ansvar för djurens och miljöns välbefinnande, förbättrar den regionala jämlikheten och ökar kommunernas attraktionskraft.
Kuntavaalit 2025: Kennelliitto julkaisi kolme tavoitetta tuleville kuntapäättäjille12.3.2025 08:22:45 EET | Tiedote
Suomen Kennelliitto on julkaissut kolme tavoitetta kuntien päätöksentekoon tulevalle kaudelle. Tavoitteiden toteuttaminen edistäisi ihmisen vastuuta eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista, parantaisi alueellista tasa-arvoa sekä lisäisi kuntien vetovoimaa.
Skyldigheten enligt jaktlagen att hålla hundar kopplade börjar lördagen den 1 mars27.2.2025 15:05:00 EET | Tiedote
Den jaktlagsenliga skyldigheten att hålla hundar kopplade börjar i hela landet lördagen den 1 mars. Enligt jaktlagen måste hundar hållas kopplade från början av mars till den 19 augusti. Skyldigheten att hålla hundar kopplade gäller i områden utanför tätorter. I tätortsområden ska hundar alltid hållas kopplade enligt ordningslagen.
Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa lauantaina 1.3.27.2.2025 15:05:00 EET | Tiedote
Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa lauantaina 1. maaliskuuta. Metsästyslaki velvoittaa pitämään koirat kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Taajama-alueilla järjestyslaki velvoittaa pitämään koirat aina kytkettyinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme