Korkeasaaren nuori amurintiikeri muutti Tallinnaan ja toinen jäi kotisaarelleen
Korkeasaaren amurintiikerisiskokset ovat nyt omilla reviireillään. Toinen nuorista tiikereistä siirrettiin viime viikolla Tallinnan eläintarhaan, jonne avautuu tänä kesänä uusi Tiikerilaakso. Toinen naaras jää Korkeasaareen ja saa aikanaan geneettisesti sopivan lisääntymiskumppanin. Uhanalaiset amurintiikerit kuuluvat eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan, jossa eläinten lisääntymisiä ja siirtoja ohjaa lajikoordinaattori.

Korkeasaaren amurintiikeriparille elokuussa 2022 syntyneet naaraspennut Ohana ja Odeya ovat aikuistumassa. Ohana on nuorista tiikereistä itsenäisempi ja lajikoordinaattori valitsi sille uuden kodin Tallinnan eläintarhasta, jonne valmistuvat uudet laajat tilat amurintiikereille. Kumppaniksi tiikerinaaraalle saapuu kolmevuotias urostiikeri skotlantilaisesta eläintarhasta. Niiden toivotaan aikanaan saavan pentuja.
Lähes 140 kiloa painava amurintiikeri saatiin Korkeasaaressa kuljetuslaatikkoon vaivatta, sillä se oli koulutettu nukutuspistosta varten. Matkalaisen herättyä järeä laatikko siirrettiin Tallinnan eläintarhan eläinkuljetusautoon, jossa tiikeri matkusti Suomenlahden yli Tallinkin laivan kyydissä. Perillä Tallinnassa matkaa eläintarhaan vauhditti poliisisaattue.
“Kuljetus oli lyhyt ja kaikki sujui hyvin. Ohana saa nyt kotiutua rauhassa ja tutustua uusiin hoitajiinsa, joiden kanssa kävimme läpi erilaisia käyttämiämme virikkeitä ja Ohanan koulutustaustaa. Tiikerilaaksossa on puitteet kohdillaan tiikereiden tarpeita ajatellen”, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth.
Eläinten hyvinvointi on ollut tärkeänä lähtökohtana Tallinnan eläintarhan uuden Tiikerilaakson suunnittelussa. Vehreissä puistomaisissa tarhoissa on vesialtaita ja puroja, joissa tiikerit voivat vilvoitella. Tiikerit pääsevät liikkumaan tarhojen välillä vierailijoiden yli kulkevia tunneleita pitkin. Kaukoidän eläinlajeja esittelevä Tiikerilaakso valmistuu lähipäivinä ja amurintiikereitä pääsee näkemään siellä heinäkuun loppuun mennessä.
Korkeasaaren tiikerisiskoksista toinen, Odeya, jää pysyvästi syntymäsaareensa. Toistaiseksi se jatkaa yhteiseloaan emonsa kanssa ja saa aikanaan seurakseen nuoren, geneettisesti sille sopivan puolison. Korkeasaaren nykyisellä tiikeripariskunnalla ehti olla kaksi pentuetta eikä lisää pentuja enää odoteta. Lajikoordinaattorin mukaan 11-vuotiaat tiikerit ovat tehneet hyvin osansa eläintarhakannan monimuotoisuuden eteen.
Uhanalaiset amurintiikerit kuuluvat eläintarhojen yhteiseen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on pitää yllä elinvoimaista tarhakantaa. Sitä voidaan tarvittaessa käyttää luontoonpalautuksiin elinalueelle. Amurintiikereitä oli luonnossa vähiten 1940-luvulla, jolloin luonnonkannaksi arvioitiin vain 40 yksilöä. Tällä hetkellä tiikerin pohjoisimman alalajin edustajia elää Venäjän Kaukoidässä ja Kiinan koillisilla rajaseuduilla noin 500 yksilöä.
Yhteyshenkilöt
Hanna-Maija LahtinenKuraattori
Puh:+358 40 761 3250hannamaija.lahtinen@korkeasaari.fiMari LehmonenViestinnän asiantuntija
tiedotus, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Kuvat




Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Korkeasaari Zoo’s Bears Have Awakened from Hibernation20.2.2025 15:14:20 EET | Press release
Bears of Helsinki's Korkeasaari Zoo have awakened and emerged from their den today to explore the snow. They went into hibernation last fall at the turn of October and November and can now go outdoors daily if they wish after waking up.
Korkeasaari jälleen vapaa-ajankohteiden ykkönen19.12.2024 11:09:26 EET | Tiedote
Suomalaiset arvioivat Korkeasaaren eläintarhan tänäkin vuonna kokonaismielikuvaltaan parhaaksi vapaa-ajankohteeksi Taloustutkimuksen Vapaa-ajankeskusten imagot -tutkimuksessa. Korkeasaari on pitänyt tutkimuksessa kokonaismielikuvien ykkössijaa lähes koko 2020-luvun.
Korkeasaaren karhut ovat talviunilla12.11.2024 10:57:34 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat aloittaneet talviunensa. 23- ja 18-vuotiaat karhut väsähtivät marraskuun ensimmäisellä viikolla talvipesiinsä, eikä ruoka tai ulkoilu enää kiinnostanut. Tänä talvena eläintenhoitajat voivat ensi kertaa seurata karhujen talviunta kameran välityksellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme