Venetsian taidebiennaali 2026 teos Ouluun – Suomen paviljongin näyttelyn avoin haku käynnissä
Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 on mukana toteuttamassa vuoden 2026 Venetsian kansainvälisen taidebiennaalin Suomen paviljongin näyttelyä. Näyttely tullaan esittämään myös Oulussa osana kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Frame Contemporary Art Finland pyytää nyt ehdotuksia Suomen paviljongin näyttelyksi.

Frame Contemporary Art Finland hakee avoimella haulla näyttelyehdotuksia Suomen Aalto-paviljonkiin, joka sijaitsee Venetsian biennaalin Giardini-näyttelyalueella. Hakuun toivotaan monipuolisia ehdotuksia, jotka huomioivat Suomen paviljongin tilalliset erityispiirteet sekä aikataulun: näyttely on esillä Suomen paviljongissa huhtikuusta marraskuuhun 2026 ja Oulussa teoksen luonteesta riippuen erikseen sovittavana ajankohtana.
“Toivomme runsaasti näyttelyehdotuksia Oulu2026-alueen taiteilijoilta ja työryhmiltä. Näyttelyn tuomisella Venetsiasta Ouluun tarjoamme alueemme asukkaille upean lisän Oulu2026-ohjelmaan”, iloitsee kulttuuripääkaupunkivuoden toiminnasta vastaavan Oulun kulttuurisäätiön vastaava tuottaja Ulla Viskari-Perttu.
Venetsian taidebiennaali on alan suurtapahtuma
Avoimen haun tuomaristossa mukana ovat Oulun taidemuseon yleisötyön johtaja Anna-Riikka Hirvonen, Outi Pieski, taiteilija, Charles Esche, johtaja, Van Abbemuseum, Alankomaat, Asrin Haidari, Pohjoismaisen taiteen kuraattori, Moderna Museet, Ruotsi ja puheenjohtajana toimii Juha Huuskonen, johtaja (1. elokuuta 2024 –), Frame Contemporary Art Finland.
Suomen paviljongin näyttelyn tilaajana ja tuottajana toimii Frame Contemporary Art Finland. Vuonna 1895 perustettu Venetsian taidebiennaali on vanhin ja yksi arvostetuimmista kansainvälisistä nykytaiteen esitysfoorumeista. Venetsian taidebiennaalissa vierailee noin 800 000 kävijää.
”Venetsian taidebiennaali on nykytaiteen tärkein kansainvälinen kohtaamispaikka ja taidenäyttely. Oulu2026 tulee näkymään biennaalin avajaisissa ja yli puolen vuoden ajan Suomen paviljongissa. Tavoitamme ja houkuttelemme Ouluun biennaalin kävijöitä ja heidän verkostojaan”, Viskari-Perttu toteaa.
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuriohjelmaa valmistellaan Oulun kulttuurisäätiön ja satojen toimijoiden voimin. Vuoden jokaisena päivänä on tarjolla Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.
Hakumateriaalit ja lisätiedot on julkaistu Framen verkkosivuilla.
Frame Contemporary Art Finland
Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Näyttelyn tilaaminen ja tuottaminen arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemaan Suomen paviljonkiin on Framen suurin kansainvälinen projekti.
Yhteyshenkilöt
Ulla Viskari-PerttuVastaava tuottajaOulu2026
Puh:040 624 8362ulla.viskari-perttu@oulu2026.euEllinor ZetterbergProject ManagerFrame Contemporary Art Finland
Näyttelyhakuun liittyvät kysymykset
Raija KoliCommissioner, DirectorFrame Contemporary Art Finland
Näyttelyhakuun liittyvät kysymykset
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026
Suomen seuraava kulttuuripääkaupunkivuosi yltää 40 kuntaan pohjoisessa Suomessa. Tavoitteena on pysyvä kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee rikkaampaa kulttuurielämää ja muutosta alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta. Vuonna 2026 alueella on koettavissa innostavaa ja ennennäkemätöntä eurooppalaista taidetta ja kulttuuria.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Oulu2026 avaa huhtikuun ajaksi vapaaehtoishaun2.4.2025 16:53:01 EEST | Tiedote
Oulu2026:n toinen vapaaehtoishaku on auki huhtikuun ajan ja mukaan voivat ilmoittautua kaikki yli 15-vuotiaat, jotka haluavat olla mukana toteuttamassa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Vapaaehtoistoiminta on ainutlaatuinen tapa päästä osaksi kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen toteutusta. Nyt mukana on jo 165 vapaaehtoista.
Yhteistyö yritysten kanssa vahvistaa Euroopan kulttuuripääkaupungin vaikuttavuutta27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Useat paikalliset ja kansalliset yritykset ovat lähteneet tukemaan Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutusta. Yritykset haluavat korostaa alueen yhteisöllisyyttä ja sitoutumista kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumiseen. Yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen monin eri tavoin, kuten markkinoinnin, teknologian ja tapahtumayhteistyön kautta. Yhteistyön avulla varmistetaan, että Oulu2026 jättää pysyvän jäljen niin paikalliseen elinkeinoelämään kuin kulttuurikenttään.
Me olemme kulttuuria -ohjelmahaun ensimmäiseltä hakukierrokselta 92 uutta ohjelmaa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen26.3.2025 15:47:22 EET | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki ensi vuonna. Kulttuuriohjelmaa Oulun ja 39 kumppanikunnan alueella tekevät sadat toimijat Oulusta, Suomesta ja Euroopasta. Monipuolista kulttuuriohjelmaa täydentämään on nyt valittu uusia projekteja ohjelmahaun kautta.
Yhdenvertainen Euroopan kulttuuripääkaupunki – check-list kulttuurialan toimijoille17.3.2025 12:36:59 EET | Tiedote
Sadat pohjoisen Suomen kulttuurialan toimijat ovat saaneet koulutusta yhdenvertaisten kulttuuripalveluiden merkityksestä ja toteuttamisesta. Tavoitteena on tarjota Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 mahdollisimman yhdenvertaista ja saavutettavaa ohjelmaa koko Oulu2026-alueella eli laajalla 40 kunnan alueella.
Kahdeksan kansainvälisesti arvostettua taiteilijaa Oulu2026 Climate Clock -taidereitin tekijöiksi13.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Kesäkuussa 2026 Oulussa julkaistava Climate Clock on pysyvä julkinen taidereitti, joka yhdistää taiteen, tieteen ja luonnon vahvistamaan ympäristötietoisuutta ja syventämään yhteyttä luonnon aikaan. Taidereitti on yksi merkittävimmistä Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmista. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme