Biokaasulaitoksille myönnettiin 5 miljoonaa ravinteiden kierrätykseen
Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi 30.5. viidelle kestävää biokaasua tuottavalle laitokselle yhteensä yli 5 miljoonaa euroa lannan ja vesikasvien vastaanottamiseen, lannoitevalmisteiksi prosessointiin ja markkinoille saattamiseen. Tuella saadaan kierrätettyä pääasiassa lannan fosforia n. 550 000 kiloa vuoden 2026 loppuun mennessä, sekä tuodaan orgaaniset lannoitteet laajemman käyttäjäkunnan saataville.
Tuesta eniten hyötyvät vesistöt. Positiivisiin vesistövaikutuksiin tarvitaan yhtä lailla ravinnekuormitusta vähentäviä ja kuormituksen vaikutuksia korjaavia toimia. Ravinnekiertotuen avulla vesistöjen fosforikuormituksen vähentäminen on 6-50 kertaa edullisempaa kuin kuormituksen jälkikäteinen korjaaminen tavanomaisin hoitokalastuksin ja niitoin. Kyse on hyvin kustannustehokkaasta ja konkreettisesta tavasta edistää vesienhoidon tavoitteiden toteutumista sekä Itämeren tilan paranemista. Kustannustehokkuuden varmisti tuen myöntämisessä käytetty tarjouskilpailumenettely.
Tuet kohdentuivat alueille, joilla fosforikuorman vähentäminen on erityisen tärkeää. Suurimman tuensaajan vaikutusalueella sisävesien tilan keskiarvo on välttävä.
Pääministeri Orpon hallitus saattoi maaliin edeltäjänsä käynnistämän työn, joka konkretisoitui toteutuviksi ympäristö- ja elinkeinohyödyiksi. Tuelle varatusta määrärahasta jäi jäljelle 3 miljoonaa euroa, jonka jatkokäytöstä maa- ja metsätalousministeriö linjaa lähiaikoina.
Lisätiedot:
- projektipäällikkö Olli Salo, p. 0295 022 073, olli.m.salo@ely-keskus.fi, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Lue lisää tuesta:
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kokemäenjoen tulvatilanne jatkuu vaikeana erityisesti Huittisissa ja iso virtaama tulee jatkumaan pitkälle eteenpäin (Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pirkanmaa)27.11.2024 14:04:40 EET | Tiedote
Kokemäenjoen ja sen sivujokien tulvatilanne on kehittynyt alkuviikon aikana selvästi pahemmaksi, kuin ennen tulvan alkua ennustettiin. Kokemäenjoen keskiosan sivujokien (Loimijoki, Punkalaitumenjoki, Sammunjoki ja Kauvatsanjoki) yhteenlasketun virtaaman ennustettiin olevan huipussaan reilut 300 kuutiota sekunnissa, mutta se nousi todellisuudessa noin 500 kuutioon sekunnissa, jossa se on tällä hetkellä. Tämän vuoksi Pirkanmaan järvien juoksutuksia on jouduttu voimakkaasti rajoittamaan Huittisten isojen tulvavahinkojen välttämiseksi. Tämä on aiheuttanut sen, että säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet voimakkaasti ja osalla pakollinen yläraja on jo hieman ylittynyt. Niistä joudutaan juoksutusta lisäämään tämän päivän aikana. Loimijoen ja muiden sivujokien virtaama on onneksi kääntymässä tänään laskuun, mikä osaltaan tasoittaa juoksutusten suurentamista. Riskinä kuitenkin on, että vedenkorkeus Huittisten alavalla alueella nousee vielä hieman ja voi aiheuttaa vahinkoja joille
KAJAK-pilottihanke onnistui yhdistämään metalli- ja ympäristötutkimukset kaivannaisjätealueilla - Seminaari tuloksista 13.12.27.11.2024 13:14:06 EET | Tiedote
Kahdelta entiseltä kaivosalueelta kartoitettiin samalla kertaa hyödynnettävissä olevia raaka-aineita sekä ympäristöriskejä. Pilotti on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus, ympäristöministeriö, Envineer Oy ja Ramboll Finland Oy.
Lounais-Suomen tulvatilanne kehittynyt paljon ennustettua pahemmaksi - kiinteistöille ja tiestölle aiheutunut runsaasti vahinkoja (Varsinais-Suomi, Satakunta)26.11.2024 13:55:19 EET | Tiedote
Sunnuntai-iltana (24.11.2024) alkanut ja puolitoista vuorokautta kestänyt vesisade oli melko laajalti ennusteita suurempi Lounais-Suomessa ja sulatti nopeaan tahtiin kaikki viime viikolla sataneet lumet. Tämä aiheutti selvästi ennakoitua pahemman tulvatilanteen. Useilla vesistöalueilla on rikottu noin 50 vuoden seuranta-ajan ennätyksiä. Tulvavirtaamahuippujen toistuvuus on mm. Paimionjoen ja Eurajoen vesistöissä suunnilleen kerran sadassa vuodessa.
Muutoksia Raahen seudun ja Kainuun linja-autovuoroihin joulukuussa 2024 (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)26.11.2024 11:07:43 EET | Tiedote
Raahen seudulla kahden Raahen ja Oulun välisen vuoron reitti muuttuu, eikä niitä enää ajeta Siikajoen kirkonkylän kautta. Kainuussa aikaistetaan yhden Kuhmon ja Kajaanin välisen vuoron lähtöaikaa.
Alkuviikon runsas vesisade yhdistettynä reippaaseen lämpenemiseen sulattaa lumet ja nostaa virtaamat ja vedenkorkeudet Lounais-Suomessa vuoden keskimääräisten tulvahuippujen tuntumaan (Varsinais-Suomi, Satakunta)25.11.2024 12:19:24 EET | Tiedote
Viime viikolla satoi lunta vesimääräksi muutettuna Varsinais-Suomessa keskimäärin n. 20 mm ja Satakunnassa n. 30 mm. Kun alkuviikon runsas vesisade ja voimakas lämpeneminen sulattaa kaikki nuo lumet, vesistöihin päätyy muutamassa päivässä koko kuukauden keskimääräistä sademäärää vastaava vesimäärä varsinkin Satakunnassa, jossa vesisadetta tulee eniten, noin 30-40 mm. Varsinais-Suomessa sademäärä on hieman pienempi. Nopea muutos saa vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet nousemaan rauhallisesta tilanteesta äkisti vuoden keskimääräisten tulvahuippujen tuntumaan Satakunnassa ja Varsinais-Suomen pohjoisreunalla. Tämä aiheuttaa myös hulevesitulvariskiä taajama-alueilla ja ainakin Loimijoella tulvat nousevat melko laajalti peltoalueille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme