Väitös: Tasa-arvon edistämisessä yliopistoissa on puutteita

Jaa

Yliopistot ovat sitoutuneet huomioimaan sukupuolinäkökulman kaikessa toiminnassaan, mutta tasa-arvo-ohjelmien toteuttamisessa on monia ongelmia. Asia käy ilmi KM Johanna Lätin kasvatustieteiden alan väitöskirjasta, joka tarkasteli kansainvälisten tasa-arvosuositusten soveltamista ja työntekijöiden kokemuksia eriarvoisuudesta. Lätti tutki sukupuolten tasa-arvon edistämistä viimeisimmän yliopistouudistuksen aikana.

Johanna Lätti (Kuva: Teija Lätti)
Johanna Lätti (Kuva: Teija Lätti)

Yliopistoja velvoittavat tasa-arvolain vaatimukset, ja ne ovat sitoutuneet sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseen (gender mainstreaming).   Viimeisimmän yliopistouudistuksen aikana sukupuolten eriarvoisuuden ongelmiin kiinnitettiin vain vähän huomiota, vaikka sukupuolijaot eivät ole purkautuneet toivotusti. Naisten suhteellinen osuus vähenee ylemmille uratasoille siirryttäessä, ja heidän palkkatasonsa on keskimäärin miehiä matalampi. Naisia on suhteessa enemmän määräaikaisissa ja opetuspainotteisissa tehtävissä, joissa urakehityksen mahdollisuudet ovat heikompia.

Johanna Lätin väitöstutkimus osoitti, että kansainvälisesti suositellun valtavirtaistamisen periaatteen toteuttamiseen liittyy käsitteellisiä, käytännöllisiä ja eettisiä haasteita. Tavoitteet eivät huomioi riittävästi yliopistotyön erityispiirteitä ja ongelmakohtia, eivätkä ne onnistu puuttumaan eriarvoistaviin mekanismeihin.

– Standardimaiset, ylhäältä alas ohjattavat tasa-arvovelvoitteet eivät välttämättä sovellu sellaisenaan tiettyyn instituutioon. Yliopistoissa ne eivät riitä korjaamaan syvällä olevia sukupuolittuneita rakenteita, käytäntöjä ja asenteita, sanoo Johanna Lätti.

Tutkimus osoittaa esimerkiksi sen, että yliopistotyöntekijät pitivät palkitsemisen kriteerejä ja rekrytointikäytäntöjä osin epäoikeudenmukaisina. Naisvaltaisten alojen ja naistapaisen työn koettiin saavan vähemmän arvostusta. Akateemisen yhteisön ja oman perheen eteen tehtävä huolenpidollinen työ on ammatillisesti ja taloudellisesti epäedullista, mikä koskee enenevästi myös miehiä.

– Näitä kysymyksiä tasa-arvo-ohjelmat eivät aina tunnista. Tasa-arvon mittarit vertaavat miesten ja naisten ryhmiä mekaanisesti toisiinsa, ja tilastojen taakse jää paljon näkymättömiin, Lätti toteaa.   

Tasa-arvon edistäminen edellyttää aitoa keskustelua

Toisaalta tasa-arvo ei ole enää korkeakoulu- ja tiedepolitiikan  keskiössä. Siihen viitataan usein välineellisesti keinona kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantamiseen. Tasa-arvotyö kohtaa käytännön ongelmia, kuten tiedonsaannin, resurssien ja toimivallan puutteen. Siinä huolehditaan Lätin mukaan monesti vain minimivelvollisuuksien täyttämisestä, eivätkä tasa-arvotoimet useinkaan vastaa työntekijöiden arkisia kokemuksia epäkohdista. Yliopistouudistus vahvisti tasa-arvotyötä entisestään henkilöstöhallinnollisena osa-alueena erillään ruohonjuuritasosta. 

– Jos tasa-arvoa halutaan aidosti edistää, olisi löydettävä keinoja osallistaa koko yhteisöä ja kuulla eri ryhmien kokemuksia. Tasa-arvopolitiikka kytkeytyy myös aina myös joihinkin arvoihin. Tutkimukseni näkökulma oikeudenmukaisuuden etiikkaan paljasti, että tasa-arvon mittareiden ja kokemusten välillä oli eroja siinä, mitä pidetään arvokkaana. Tätä pohdintaa ei instituutioissa useinkaan tehdä, vaikka esimerkiksi juuri yliopistoissa olisi edellytykset käydä arvokeskustelua, Lätti sanoo. 

Tutkimuksen tulokset on julkaistu englanniksi neljässä vertaisarvioidussa artikkelissa kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.

Johanna Lätti on kotoisin Tampereelta. Hän on asunut viime vuodet ulkomailla, pääosin Ranskassa. Parhaillaan Lätti työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikössä Helsingissä ja valmistelee hallituksen tasa-arvopolitiikkaa sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi työelämässä.

Väitöstilaisuus lauantaina 8. kesäkuuta 

Kasvatustieteen maisteri Johanna Lätin kasvatustieteiden alaan kuuluva väitöskirja Tasa-arvopolitiikan ylikansalliset ohjelmat ja paikallinen todellisuus. Gender mainstreaming -politiikka muuttuvissa suomalaisissa yliopistoissa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa lauantaina 8.6.2024 klo 12 Tampereen yliopiston keskustakampuksella, päärakennuksen salissa D11 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori (emerita) Liisa Husu, Örebron yliopisto. Kustoksena toimii professori (emerita) Anja Heikkinen, Tampereen yliopisto.

Yhteyshenkilöt

Johanna Lätti
johanna.latti@tuni.fi
02 951 63 348

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Keinotekoinen, valo-ohjattava vaahteran siemen voisi kerätä ympäristödataa hankalistakin paikoista27.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston ja Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet minirobotin, joka jäljittelee vaahteran siementen tanssia ilmavirtausten mukana. Robotti voisi tulevaisuudessa havainnoida reaaliaikaisesti ympäristöä tai kuljettaa pieniä näytteitä haastavissakin olosuhteissa, kuten aavikoilla, vuoristoissa, jyrkänteillä ja avomerellä. Teknologia voisi mullistaa muun muassa etsintäpalvelut, uhanalaisten lajien tutkimuksen sekä infrastruktuurien valvonnan.

Muistisairaiden ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyssä ja hoidon laadussa näkyy hoivaköyhyyden merkkejä26.6.2024 13:25:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin hoivakodeissa asuvien muistisairaiden henkilöiden kohtaamattomia hoidontarpeita läheisten näkökulmasta. Tulosten perusteella muistisairaan hoitoon pääseminen saattoi edellyttää paitsi mittavia hoidontarpeita ja avointa paikkaa, myös todentuneita riskejä. Lisäksi hoitopaikan saaminen ei kaikkien kohdalla johtanut tarpeita vastaavaan hoitoon.

Lupaavan keliakialääkkeen toimivuus gluteenin aiheuttaman suolistovaurion estämisessä osoitettiin molekyylitasolla24.6.2024 12:50:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa Tampereen yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin molekyylitason vaikutusmekanismien analyysin avulla, voisiko transglutaminaasi 2:n estäjä toimia keliakialääkkeenä. Aiemmissa kudostutkimuksissa on osoitettu, että transglutaminaasi 2:n estäjä ehkäisee gluteenin aiheuttamia limakalvovaurioita. Nyt saadut, yli 10 000 geenin aktiivisuuteen perustuvat tulokset antavat erittäin vahvaa näyttöä, että ensimmäinen toimiva keliakialääke saattaa olla käsillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye