Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: T&K-rahoituksessa tulee tunnistaa luovien ja taidealojen merkitys

Jaa

Taideyliopisto lausui valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmasta. Lausunnossaan yliopisto katsoo, että suunnitelman tulisi tunnistaa nykyistä laajemmin luovien ja taidealojen merkitys T&K-rahoituksessa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén korostaa, että luovilla ja taidealoilla on merkittävää potentiaalia synnyttää uusia ideoita ja lisätä aineetonta arvonluontia sekä tuottavuutta.

Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto
Rehtori Kaarlo Hildén, kuvaaja Veikko Kähkönen/Taideyliopisto

 “Nykyinen TKI-politiikka, sekä Suomessa että EU-tasolla, on vahvasti teknologiapainotteista, ja innovaatiot nähdään usein kapeasti teknistaloudellisina. Yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen vaatii teknologian lisäksi panostuksia aineettomaan arvonluontiin ja luoviin lähestymistapoihin pohjautuvaan t&k-toimintaan. TKI-järjestelmän ja rahoitusinstrumenttien tulisi huomioida nykyistä vahvemmin luovien ja taidealojen potentiaali sosiaalisten ja kulttuuristen innovaatioiden kehittäjänä”, Hildén summaa. 

Hildénin mukaan luovien ja taidealojen tutkimustoiminnan ja yritysten välistä yhteistyötä tulee tukea. 

“Jaamme suunnitelman näkemyksen siitä, että kulttuurin tulee olla yksi Business Finlandin rahoituksen strategisista painopisteistä. On tärkeää, että Business Finlandin rahoitusta kohdennetaan taiteen ja kulttuurin aloilta syntyviin tutkimuspohjaisiin innovaatioihin”, Hildén sanoo. 

Luovien alojen T&K-potentiaali tulee hyödyntää täysipainoisesti 


Taideyliopisto toteaa lausunnossaan, että rahoituksen jako ohjaa sektorirajat ylittävän yhteistyön rakentumista vahvasti. Esimerkiksi valtakunnallisissa tohtorikoulutuspiloteissa rahoitusta suunnattiin sellaisille tutkimusaloille, joille yritysyhteistyö on jo luonteenomaista, kun taas luovat ja taidealat jätettiin rahoituksen ulkopuolelle.  

“Tulevissa toimenpiteissä tulee varmistaa, että kaikkien alojen T&K-potentiaali hyödynnetään täysipainoisesti. Myös globaalien haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan luovien ja taidealojen tutkijakoulutuksen saaneita osaajia tutkijoiksi, kehittäjiksi ja asiantuntijoiksi kansainväliseen yhteistyöhön. Luovien ja taidealojen tutkimuksen resursointi on siten nähtävä osana T&K-panostuksia kansainvälisessä yhteistyössä”, Hildén sanoo. 

Muista lausunnon antaneista tahoista esimerkiksi valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artis on yhtynyt Taideyliopiston lausuntoon. 

Lue lausuntopyyntö ja vastaukset kokonaisuudessaan lausuntopalvelu.fi-verkkosivulla:   https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=5db46d75-7b25-4099-8b7b-0acabd7c3a47   

Yhteyshenkilöt

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye