Työaikojen liikennevalomalli paransi työaikoja ja työturvallisuutta sote-alalla
Vuoroergonomian edullisista vaikutuksista on saatu kansainvälisestikin uutta, merkittävää tietoa. Työterveyslaitos on päivittänyt kansalliset vuoroergonomiasuositukset ja laatinut ilmaisen Työtapaturmien riskilaskurin jaksotyöhön osaksi riskinarviointia. Uusilla menetelmillä voidaan edistää työturvallisuutta ja työhyvinvointia sote-alalla.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 10.6.2024
Laajassa tutkimushankkeessa tutkittiin vuorosuunnitteluohjelmistoissa käytettävien, Työterveyslaitoksen kehittämien Työaikojen liikennevalo –suositusten, vuonna 2020 voimaan astuneen uuden työaikalain sekä koronapandemian vaikutuksia työaikoihin ja terveyteen sote-alalla.
Työterveyslaitoksen Työaikojen Liikennevalomallia on hyödynnetty sote-alalla jaksotyönä tehtävän vuorotyön suunnittelussa vuodesta 2015 alkaen. Tutkimusaineisto perustui Sote-työajat kohorttiin 2008 - 2022 ja se kattoi tiedot työajoista, sairauspoissaoloista, työtapaturmista sekä työhyvinvoinnista.
Aineisto käsitti eri osatutkimuksissa enimmillään yli 80 000 työntekijää.
Hanke tuki hyvää vuoroergonomiaa sote-alalla
Liikennevalosuositusten käyttö oli yhteydessä parempaan vuoroergonomiaan, matalampaan työtapaturmariskiin ja hieman vähäisempään psyykkiseen kuormittumiseen.
Liikennevalosuosituksia käytti säännöllisesti viidennes vuorosuunnittelijoista. Uusi työaikalaki vähensi lyhyitä vuorovälejä ja vuorovälien vähenemisen kautta sairauspoissaolojen kasvua. COVID-19 pandemia ei vaikuttanut olennaisesti työaikoihin.
Työaikojen liikennevalomallin suositukset tunnettiin hyvin, mutta niiden käyttö on vain osin vakiintunutta. Suosituksia käytti vain viidennes vuorosuunnittelijoista. Hanke tuki hyvän vuoroergonomian käyttöä sote-alalla, ja tutkijaryhmä suosittelee liikennevalosuositusten hyödyntämistä nykyistä laajemmin sote-alalla.
Liikennevalomalli vastaa epäsäännöllisen vuorotyön haasteisiin
Epäsäännöllinen vuorotyö aiheuttaa riskejä terveydelle ja turvallisuudelle. Tutkimuksen aikana olosuhteiden haastavuutta vahvisti pandemia.
Tutkimus toi esille hyvän vuoroergonomian merkityksen ja vahvisti, että systemaattinen ja tietoon perustuva suunnittelu on avain terveellisen ja turvallisen työympäristön ylläpitämiseen.
Tutkimuksen tulokset ovat sovellettavissa laajasti eri työpaikoille, ja niitä hyödyntämällä voidaan edistää työhyvinvointia koko sote-sektorilla.
Työsuojelurahasto on osallistunut hankkeen rahoittamiseen.
Tutustu tutkimushankkeeseen
- Lue loppuraportti: Ergonomisen vuorosuunnittelun ja COVID-19- pandemian vaikutukset työaikoihin ja terveyteen sote-alalla (julkari.fi)
- Hankkeessa kehitetty menetelmä: Työtapaturmien riskilaskuri | Työterveyslaitos (ttl.fi)
- Hankkeen verkkosivut materiaaleineen: Ergonomisen vuorosuunnittelun ja koronapandemian vaikutukset työaikoihin ja terveyteen sote-alalla | Työterveyslaitos (ttl.fi)
- Katso hankkeen loppuwebinaarin tallenne: Terveyttä tukeva vuorosuunnittelu ja vuorotoiveet – ystäviä vai vihollisia? -webinaari 22.5.2024 | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Lisätiedot
- Tutkimusprofessori Mikko Härmä, Työterveyslaitos, mikko.harma@ttl.fi, puh. 040 544 2750
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Undersökning: Cykelpendling främjar arbetsförmågan så avsevärt att risken för olycksfall kommer på andra plats8.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
En undersökning visar att cykelpendling är lönsamt trots den ökade risken för olycksfall. Regelbunden cykling kan minska sjukfrånvaron och förbättra den upplevda arbetsförmågan och hälsan.
Tutkimus: Työmatkapyöräily edistää työkykyä niin merkittävästi, että tapaturmariski jää kakkoseksi8.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että työmatkapyöräily kannattaa kohonneesta tapaturmariskistä huolimatta. Säännöllinen pyöräily voi vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa koettua työkykyä ja terveyttä.
Study: Commuting by bicycle enhances work ability and outweighs the increased risk of commuting accidents8.4.2025 06:00:00 EEST | Press release
A study shows that commuting by bicycle is worth it, despite the increased risk of commuting accidents. Regular cycling can reduce sickness absence and improve perceived work ability and health.
Arbetssäkerhetens nivåklassificeringar har offentliggjorts – samarbete och förutseende ger goda resultat7.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Noll olycksfall-forumet har återigen beviljat nivåklassificeringar av arbetssäkerheten till sina medlemsarbetsplatser. I år fick rekordmånga arbetsplatser, 122 stycken, en nivåklassificering. På arbetsplatser som fått en nivåklassificering utförs säkerhetsarbete tillsammans och god praxis delas även utanför den egna arbetsplatsen.
Työturvallisuuden tasoluokitukset julki – yhteistyö ja ennakointi tuovat hyviä tuloksia7.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Nolla tapaturmaa -foorumi on jälleen myöntänyt työturvallisuuden tasoluokitukset jäsentyöpaikoilleen. Tänä vuonna tasoluokituksen sai ennätykselliset 122 työpaikkaa. Tasoluokituksen saaneilla työpaikoilla turvallisuustyötä tehdään yhdessä ja hyviä käytäntöjä jaetaan myös oman työpaikan ulkopuolelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme