KOVA: Vuokranantajat tarvitsevat lisää työkaluja asumishäiriöihin puuttumiseen
Monenlaiset äänet ja erilaiset elämäntyylit ja -tavat kuuluvat tavanomaiseen kerros- ja rivitaloasumiseen. Kuitenkaan esimerkiksi liiallista metelöintiä ei tarvitse sietää, ja jo yksi häiritsevästi käyttäytyvä asukas voi huonontaa toiminnallaan toisten asukkaiden asumisrauhaa ja asumisviihtyisyyttä. Yöaikaan tapahtuva metelöinti, kovaääninen musiikin soittaminen ja asunnossa tai parvekkeella tapahtuva tupakointi ovat yleisiä esimerkkejä häiritsevästä elämästä.
Asumishäiriöiden määrä on lisääntynyt viime vuosina, ja tällä hetkellä vuokranantaja voi vaikuttaa asumishäiriöihin hyvin rajallisesti. Häiritsevästi käyttäytyvän asukkaan saaminen pois asunnostaan kestää tällä hetkellä todella kauan: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) selvityksen mukaan keskimääräinen häätöprosessi voi kestää jopa 8,5 kuukautta. Vaikka häiritsevään käyttäytymiseen olisi reagoitu nopeastikin, kestää häätö kokonaisuudessaan siis hyvin kauan.
Koska häätöprosessi on pitkä, ei esimerkiksi uhkaavasti käyttäytyvää asukasta saada häädettyä asunnostaan riittävän ajoissa. Pitkä häätöprosessi tarkoittaa myös sitä, että häirinnän alle joutuvat asukkaat joutuvat elämään kärsimyksessä usein kohtuuttoman pitkään. Tämä voi johtaa jopa siihen, että häiriöstä kärsivät muut asukkaat saattavat muuttaa asunnosta pois oman asuinrauhansa säilyttämiseksi. Pois muuttavat asukkaat lisäävät myös asuntojen tyhjäkäyttöä.
Suuri osa häädöistä johtuu asukkaan vuokravelasta ja asukkaan maksukyvyn haasteista. Ulosottolaitoksen julkaisemien tietojen mukaan häätöjä toimitettiin vuonna 2023 lähes 5 000 kappaletta, kun vuonna 2022 vastaava luku oli reilut 4 300. Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n jäsenillä häätöjen määrät ovat kuitenkin olleet vähäisiä; vuonna 2023 toteutuneita häätöjä oli yhteensä 1 370 kappaletta, mikä on noin 0,4 % suhteessa asuntokantaan.
Häädöt aiheuttavat merkittäviä kustannuksia yleishyödyllisille asuntotoimijoille, sillä Aran mukaan keskimääräisen häädön kokonaiskustannukseksi tulee noin 10 600 euroa. Ara-asuntojen vuokranmääritystä koskee omakustannusperiaate, mikä tarkoittaa sitä, että vuokralaisilta saa periä vuokraa enintään määrän, joka tarvitaan muiden tuottojen lisäksi kattamaan asuntojen ja niihin liittyvien asumista palvelevien tilojen rahoitusmenot ja hyvän kiinteistönpidon mukaiset hoitomenot. Omakustannusperiaatteen mukaisesti myös häädöistä koituvat kustannukset tulevat siis asukkaiden maksettavaksi.
Uuteen hallitusohjelmaan tehdyllä kirjauksella halutaan helpottaa häiriötilanteisiin puuttumista, ja myös valmisteilla olevien pienten riita-asioiden menettely saattaisi tuoda helpotusta tilanteeseen. KOVA kannattaa näitä ajatuksia mutta toteaa, että häätöprosessin nopeuttaminen vaatisi kuitenkin lisäresursseja tuomioistuimelle.
Naapureita voi olla vaikeaa saada todistamaan oikeudenkäyntiin omia naapureita vastaan etenkin, jos taustalla on esimerkiksi uhkaavaa käyttäytymistä. Tämä vaikeuttaa myös häätötuomion saamista. Tilannetta helpottaisi, mikäli näyttöä asumishäiriöstä löytyisi myös muualta, ja poliisin tekemät raportit kiinteistön omistajalle olisivat yksi väylä helpottamaan tilannetta.
- KOVAn jäsenyhteisöt haluavat tarjota asukkailleen turvallista asumista. Silloin, kun toimitaan sääntöjen vastaisesti ja vietetään oikeasti naapureita häiritsevää elämää, pitäisi vuokranantajan pystyä puuttumaan häiriöihin nykyistä helpommin. Prosessiin toivotaankin ennen kaikkea nopeutta ja helppoutta. KOVA edistää näitä asioita myös oikeusministeriön työryhmässä, jonka tehtävänä on uudistaa huoneenvuokralakia, KOVAn lakimies Vilma Pihlaja huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma PihlajalakimiesKohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry
Puh:050 472 9430vilma.pihlaja@kovary.fiTietoja julkaisijasta
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat normaaleja vuokra-asuntoja, erityisryhmien vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja.
KOVAlla on 133 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 330 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yli 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat noin 130 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat noin 85 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 75 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.
KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KOVA ry
KOVA: Kohtuuhintaisissa vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa asuvien asumistyytyväisyys on noussut14.1.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n jäsenyhteisöiden asukkailta tiedusteltiin lokakuussa 2024 heidän asumistyytyväisyyttään sekä näkemyksiä muun muassa asumisen kohtuuhintaisuudesta. Selvitys järjestettiin yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) kanssa, ja sen toteutti KTI Kiinteistötieto Oy. Tämä oli järjestyksessään kolmas valtakunnallinen kohtuuhintaisissa asunnoissa asuvien asukastyytyväisyysselvitys, ja ensimmäistä kertaa mukana oli myös asumisoikeusasuntoyhteisöt. Vastauksia selvitykseen tuli yhteensä yli 26 000. Aiemmat selvitykset toteutettiin vuosina 2019 ja 2021.
Kommentti: Rakentamislaki kannustaa edistämään vähähiilisyyttä ja elinkaarikestävyyttä17.12.2024 10:20:10 EET | Tiedote
Uusi rakentamislaki tulee asteittain voimaan 1.1.2025 ja 1.1.2026. Parhaillaan lakiin liittyvä muutosesitys eli niin sanottu korjaussarja on eduskunnan käsittelyssä, ja se hyväksyttäneen äänestyksessä tänään. Uuden rakentamislain tärkeimpinä tavoitteina on hillitä ilmastonmuutosta ja auttaa rakennuksia sopeutumaan sen vaikutuksiin sekä edistää kiertotalouden tavoitteita; lisäksi rakennushankkeiden hallinnollista taakkaa halutaan vähentää erityisesti pienissä hankkeissa. Uusi rakentamislaki lisää myös rakennusalan digitaalisuutta ja yhtenäistää hankkeisiin liittyvää tiedonkäsittelyä koko Suomessa.
Ensimmäinen hyvinvointialueen yhtiö KOVA ry:n jäseneksi12.12.2024 10:30:00 EET | Tiedote
Kiinteistö Oy Satakruunu on Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat – KOVA ry:n uusin jäsen. KOVAn hallitus hyväksyi yhtiön KOVAn jäseneksi tänään. Yhtiö on ensimmäinen, suoraan hyvinvointialueen omistama yhtiö KOVAn jäsenenä.
KOVA julkaisi kuntavaaliohjelmansa - kohtuuhintaista asumista tarvitaan kaikkialla Suomessa10.12.2024 00:05:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut vuoden 2025 kuntavaaliohjelmansa ja -tavoitteensa. Tavoitteet hyväksyttiin aiemmin tänä vuonna. KOVAn näkemyksenä on, että kohtuuhintaista asumista tarvitaan kaikkialla Suomessa. Kohtuuhintaista asuntokantaa on rakennettava paitsi hyville sijainneille palveluiden ääreen, myös väestöään menettäville alueille.
KOVA: Ara-vuokrat nousevat vuonna 2025 keskimäärin 2,4 prosenttia4.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n on selvittänyt jäsenyhteisöjensä vuokra- ja käyttövastikemuutoksia vuodelle 2025. Normaalien Ara-vuokra-asuntojen vuokrat nousevat ensi vuodelle keskimäärin 2,4 prosenttia kuluvan vuoden tasostaan. Suurimmat keskimääräiset korotukset osuvat isoihin paikkakuntiin, joissa normaalien ara-vuokra-asuntojen vuokrat kohoavat 4,1 prosenttia, kun taas pienillä paikkakunnilla korotus on vain 1,9 prosenttia. Erityisryhmien vuokra-asuntojen keskimääräinen vuokrankorotus ensi vuodelle on koko maan tasolla 2,5 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme