Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 24

Jaa

Lavalla luvassa kansainvälisiä vieraita ja kotimaisia uutuuksia.

Ti 11.6. klo 17

Jyrki Vainio: Kansalaistottelemattomuutta (Aviador)  JULKKARIT
Jyrki Vainion oivaltavat piirrokset ovat tuttuja monien lehtien lukijoille jo vuosikymmenten ajan. Ne ovat sympaattiselta piirrostyyliltään helppolukuisia ja helposti lähestyttäviä, mutta harmittoman näköisen pinnan alla piilee piikkejä, jotka puhkovat maan mahtavien julkisuuskuvaa ja kaksinaismoralismia. Piikit iskevät vuorollaan kaikkiin poliittisiin ilmansuuntiin.
Kansalaistottelemattomuutta kokoaa yhteen Vainion tuoreimpia piirroksia viime vuosilta, höystettynä ajattomammilla klassikoilla – ja eniten ärtymystä herättäneillä sivalluksilla.
Jyrki Vainio (s. 1977) on Rymättylässä syntynyt, pääkaupunkiseudulla asuva pilapiirtäjä ja sarjakuvantekijä. Hänen piirroksiaan on julkaistu lehdissä säännöllisesti 17-vuotiaasta alkaen. Niitä on viime vuosina nähty mm. Ilta-Sanomissa, Turun Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Karjalaisessa, Länsiväylässä ja Vantaan Sanomissa. Koulutukseltaan Vainio on taiteen maisteri.


Ke 12.6. klo 17

Merina Salminen: Aalto. Yliopiston synty (Teos) JULKKARIT
Syksyllä 2005 Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa pitää lukuvuoden avajaispuheen. Puheessa Sotamaa ehdottaa TaiKin, Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun yhdistämistä monialaiseksi autonomiseksi yliopistoksi. Käynnistyy tapahtumasarja, joka jää suomalaisen yliopistopolitiikan historiaan.
Sotamaan ehdotus saa taakseen ennennäkemättömän yhteiskunnallisen konsensuksen. Tekniikan, talouden ja taiteen rajapinnoista uudenlaista kilpailuetua hakeva yliopisto on ajatuksena houkutteleva niin ylimmän valtiojohdon, yritysjohtajien kuin kolmen korkeakoulun rehtorienkin mielestä.
Aalto. Yliopiston synty -teos kertoo siitä, miten uusi suomalainen yliopisto syntyi. Kirjaan on haastateltu lähes sataa avainhenkilöä, jotka valottavat tätä ainutlaatuista yhteiskunnallista prosessia omista lähtökohdistaan.
Kirjassa vastataan kysymykseen, miksi Aalto-yliopisto syntyi juuri 2000-luvun alussa. Ketkä veivät prosessia eteenpäin? Mitä akateeminen yhteisö hankkeesta ajatteli? Mitä yritysjohtajat hankkeelta toivoivat? Entä valtionhallinnon päätöksentekijät? Vastustajiakin tietysti oli – hekin pääsevät kirjassa ääneen.
Kirjan on kirjoittanut tietokirjailija, toimittaja ja viestintäkonsultti Merina Salminen. Julkistustilaisuudessa Salmista haastattelee  taloustoimittaja Katja Boxberg.

To 13.6. klo 14
Ljudmila Ulitskaja
Ljudmila Ulitskaja saapuu Suomeen! Moninkertaisesti palkittu venäläinen kirjailija ottaa teoksissaan rohkeasti kantaa esimerkiksi politiikkaan. Nobel-veikkauksissa korkeaa sijaa pitävää Ulitskajaa haastattelee Rosebud Sivullisessa Anna Sidorova.

To 13.6. klo 16.30
Aleksi Hupli: Älyä lääkkeistä ja päihteistä? (Siltala)
Aleksi Hupli ja Mikko Salasuo keskustelevat Huplin teoksesta Älyä lääkkeistä ja päihteistä? – tajusteiden hyötykäyttö -teoksesta. Mitä on neurotehostaminen? Voiko psykoaktiivisia aineita käyttämällä parantaa keskittymiskykyä? Mitä eettisiä kysymyksiä itsensä tehostamiseen liittyy? Ovatko kannabis ja psykedeelit älylääkkeitä? Väitöskirjassaan Aleksi Hupli tutki psykoaktiivisten aineiden hyötykäyttöä. Suomessa ilmiötä on kuvattu myös termeillä älylääkkeet tai aivodoping. Älyä lääkkeistä ja päihteistä pyrkii antamaan ilmiöstä perustiedot esittelemällä älylääkkeinä pidettyjen aineiden historiaa, niiden tehoa ja turvallisuutta, yleisyyttä ja käyttäjien motivaatioita. Kirjassa käsitellään myös ilmiöön liittyviä bioeettisiä kysymyksiä sekä viimeaikaista tutkimusta kannabiksen ja psykedeelien terapia- ja hyötykäytöstä. Keskustelua vetää Aleksi Siltala.


Su 16.6. klo 15
Kurdistan Solidarity Network Helsinki invites you to a discussion with legal and human rights experts about the prison island İmralı - the "Guantanamo of Europe" - and the situation of its most famous inhabitant Abdullah Öcalan.
The İmralı system in its current form was established on the basis of the complicity of many states, and since its conception in 1999, rulings of the European Court of Human Rights and the European Committee for the Prevention of Torture have been ignored. İmralı is a place of political struggle, and the "İmralı system" refers to the application of liquidation policies related to Öcalan and the Kurdish question rather than laws and regulations. We will learn more about this system, it's role in Turkish and European politics and it's effect on those imprisoned in İmralı. The discussion will be in English. Welcome!

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote

Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote

Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait

Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote

Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.
Tilaisuudess

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye