ELY-keskukset

Kalastusrajoituksia laajennettiin saimaannorpan suojelemiseksi - rajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)

Jaa

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. 

Saimaannorppa nauttii auringonlämmöstä rantakivellä. Kuva: Juha Taskinen
Saimaannorppa nauttii auringonlämmöstä rantakivellä. Kuva: Juha Taskinen

Osakaskuntien myönteisen suhtautumisen ansiosta kalastusrajoitukset on saatu voimaan Mikkelin Louhivedellä. Louhivesi on saimaannorpan uutta pesimäaluetta, sillä sinne syntyi tänä keväänä ensimmäinen kuutti vuosikymmenten tauon jälkeen. Pesimäalueen laajentuessa Pohjois-Savon ELY-keskus käynnisti kalastusrajoitussopimuksia koskevat neuvottelut osakaskuntien kanssa.  Osakaskunnat tekivät päätöksiä pikaisesti ja nyt rajoitukset ovat voimassa 2 218 hehtaarin alueella. Reilun 200 hehtaarin osalta kokoukset pidetään juhannusviikolla.  

Kalastusrajoitukset saatiin voimaan liki täysin ELY-keskuksen tarjoamille alueille ja nyt rajoitukset ovat voimassa Nurhola 1–2, Anttola-Louhivesi, Ristiinan Huttulan, Anttolan Huttulan ja Juottila 1–2 osakaskuntien alueilla. Kokoukset ovat tulossa Keikkalan osakaskunnan ja Korhola-Karhila vesialueiden osalta. Kalastusrajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka. Osakaskuntien sopimusalueista maksetaan korvausta vuosittain 2,5 € hehtaarilta.  

-Kokemukset kalastusrajoitusten asettamisesta vapaaehtoisilla sopimuksilla ovat hyviä uusilla pesimäalueilla. Yhteistyö sujuu osakaskuntien kanssa ja sopimusvalmius on korkea Saimaalla, kehuu johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen.     

Saimaasta yli 70 % kalastusrajoitusalueena saimaannorpan suojelemiseksi 

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. Kalastusrajoitusalueen pinta-ala on nyt 3050 km2. Kolmen vuoden aikana kalastusrajoitusaluetta on laajettu vapaaehtoisilla sopimuksilla yli 13 300 hehtaaria. Suurimmat laajennukset on tehty Puruvedellä, Louhivedellä ja Etelä-Saimaalla pesimäalueen laajentuessa. Valtioneuvoston asetusalueella sopimuskattavuus on erittäin korkea ollen noin 95 %.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Hentinen
johtava kalatalousasiantuntija
Pohjois-Savon ELY-keskus

Puh: 0295 024 037
teemu.hentinen@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye