HVK ja UPI selvittävät EU:n toimien vaikutuksia huoltovarmuuteen
Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ovat käynnistäneet yhteisen tutkimuksen geotaloudellisten riskien vaikutuksesta Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen.
Tutkimus kartoittaa, miten EU:n taloudellisten riskien vähentämiseen tähtäävät toimet vaikuttavat Suomen huoltovarmuuteen, ja kuinka Suomen huoltovarmuusosaamista voitaisiin edistää EU-tason keskusteluissa. Lisäksi tutkimusprojektissa selvitetään, mitä haasteita ja mahdollisuuksia taloudellisten riskien lieventäminen tuo Suomelle ja siinä annetaan konkreettisia ehdotuksia, kuinka Suomi voisi lisätä vaikuttavuuttaan eurooppalaisessa keskustelussa.
– Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tilannetietoisuutta ja kehittää ennakointia huoltovarmuuden toimintaympäristön mahdollisista muutoksista. Projektin avulla pyritään myös edistämään huoltovarmuuteen ja varautumiseen liittyvää kansainvälistä toimijuutta sekä tutkittuun tietoon perustuvaa vuoropuhelua. Tutkimuksen tavoitteet ovat HVK:n strategisten linjausten mukaisia, ja se tukee näin ollen osaltaan HVK:n strategisen tehtävän toteuttamista, sanoo analyytikko Marko Ahvenainen Huoltovarmuuskeskuksesta.
Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell korostaa, että EU:ssa tehdään juuri nyt merkittäviä päätöksiä ja avauksia Euroopan strategisten riippuvuuksien vähentämiseksi esimerkiksi energian, kriittisten raaka-aineiden ja lääkeaineiden osalta.
– Myös Suomessa on tärkeää ymmärtää, miten nämä päätökset vaikuttavat kansalliseen huoltovarmuuteemme ja varautumiseemme. Tutkimuksella haluamme edistää ymmärrystä siitä, kuinka Eurooppa voi paremmin varautua kaikkein vakavimpiin kriisitilanteisiin, sanoo Ulkopoliittisessa instituutissa projektia johtava Wigell.
Ulkopoliittisessa instituutissa projektia johtaa tutkimusjohtaja Mikael Wigell. Projektin muita tutkijoita ovat ohjelmajohtaja Harri Mikkola, tutkija Markus Holmgren, tutkija Joel Linnainmäki ja tutkimusassistentti Tomi Kristeri. Projekti kestää elokuuhun 2025 saakka ja sen rahoittaa Huoltovarmuuskeskus yhdessä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.
Lue lisää tutkimuksesta:Geotaloudellisten riskien vaikutus Suomen ja Euroopan unionin huoltovarmuuteen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko AhvenainenAnalyytikkoHuoltovarmuuskeskus
Puh:029 505 1161marko.ahvenainen@nesa.fiMikael WigellTutkimusjohtajaUlkopoliittinen instituutti
Puh:09 432 7786mikael.wigell@fiia.fiTietoa Huoltovarmuuskeskuksesta
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Meri-Porin voimalaitoksella normaali koekäyttö12.11.2024 12:12:53 EET | Tiedote
Meri-Porin kivihiilivoimalaitosta koekäytetään vuosihuollon päätteeksi tiistaina 12.11.2024. Kyse on normaalista teknisestä koekäytöstä, jolla varmistetaan laitoksen toimintakyky. Fortumin omistaman voimalan tuotanto on varattu Huoltovarmuuskeskukselle (HVK) vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle vuoden 2026 loppuun asti.
Pohjois-Suomessa harjoitellaan alueellisen sähkönjakelun häiriön varalta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomessa harjoitellaan 24. syyskuuta alueellisten sähkökatkojen varalta. Huoltovarmuuskeskuksen ja energiahuollon Pohjois-Suomen aluetoimikunnan järjestämään POIKKI24-harjoitukseen osallistuu useita kymmeniä alueen yrityksiä ja kuntia.
Tervetuloa kuulemaan TIETO24-harjoituksesta!23.9.2024 14:32:46 EEST | Kutsu
8.-10.10.2024 järjestetään TIETO24-harjoituksen intensiivivaihe, jossa harjoitetaan elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistoimintaa laajassa yhteiskunnan häiriötilanteessa. Mukana on noin 500 osallistujaa, jotka yhdessä ratkovat kuvitteellista laajavaikutteista yhteiskunnan häiriötilannetta. Kerromme TIETO24-harjoituksesta ja laaja-alaiseen vaikuttamiseen varautumisesta maanantaina 7.10.2024 klo 14−15. Tilaisuus järjestetään etäyhteyksin. Ilmoittaudu mukaan tiedotustilaisuuteen: https://q.surveypal.com/TIETO24-tiedotustilaisuus-ilmoittautuminen Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille perjantaina 4.10. sähköpostitse. Laaja tietoyhteiskunnan valmiusharjoitus TIETO24 käynnistyi maaliskuussa 2024. Huomion kohteena on tässä harjoituksessa erityisesti energia-ala ja siihen kytkeytyvä logistiikka. Joka toinen vuosi järjestettävien TIETO-harjoitusten järjestämisvastuu on Huoltovarmuuskeskuksella, ja käytännössä harjoitusta organisoi Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluva Digipooli. TIETO
Varautuminen kvanttiteknologian tuomiin kyberuhkiin puutteellista18.6.2024 14:06:00 EEST | Tiedote
Vain harva huoltovarmuuskriittinen toimija on riittävästi varautunut kvanttiteknologian mukanaan tuomiin kyberturvauhkiin, selviää Huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvan Digipoolin tuottamasta selvityksestä. Selvitys tarjoaa yrityksille suosituksia matkalla kvanttiturvallisiin ratkaisuihin.
HVK:n vuosikatsaus 2023: ”Haasteiden ja onnistumisten vuosi”27.5.2024 14:05:46 EEST | Tiedote
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaa vuonna 2023 leimasi varautuminen turvallisuusympäristön epävakauteen ja laaja-alaisen vaikuttamisen mahdollisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. HVK on toiminut uudessa organisaatiomallissa, huoltovarmuustoiminta on siirtynyt riskiperusteiseen toimintamalliin ja yhteistyö turvallisuusviranomaisten on tiivistynyt entisestään. Lisäksi HVK on jatkanut voimakkaasti verkostoyhteistyön kehittämistä yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa ja edistänyt etenkin kriittisten kohteiden suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme