Yliopiston Apteekki

Näin lievität hyönteisten puremista aiheutuvia oireita

Jaa

Normaalia lämpimämmän toukokuun vuoksi erityisesti hyttysiä on tällä hetkellä paljon liikkeellä. Asiantuntijamme kertoo, miten hyönteisten pistoja ja puremia kannattaa hoitaa sekä lievittää kutinaa ja kipua.

Hyttynen iholla

Kun hyönteinen pistää, puremakohta yleensä kutisee, kirvelee tai turpoaa. Reaktio kestää henkilöstä riippuen tunteja tai päiviä. Hyönteisen myrkylle tai syljelle allerginen henkilö saa normaalin myrkkyreaktion lisäksi allergisen reaktion, joka on voimakkaampi ja kestää tavallisesti pidempään.

”Hyönteisten puremien ja pistojen aiheuttamaa kutinaa voi helpottaa paikallisesti hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Lisäksi tietyt suun kautta otettavat antihistamiinit lievittävät kutinaa. Ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttamaan turvotukseen auttavat ensiapuna ilman reseptiä myytävät hydrokortisonitabletit. Myös kylmähoitoa kannattaa kokeilla, se yleensä rauhoittaa kutinaa. Puremakohtaa kannattaa painaa esimerkiksi jääpalalla tai kylmäpakkauksella”, apteekinhoitaja Päivi Munnukka Yliopiston Apteekista neuvoo.

Kutisevaa puremaa ei kannata raapia, vaikka mieli tekisi. Raapiminen rikkoo ihon ja pidentää paranemisaikaa.

”Jos iho on jo vaurioitunut raapimisesta, puremakohtaa kannattaa hoitaa puhdistamalla ihoa päivittäin puhtaalla juoksevalla vedellä ja tarvittaessa peittää ihoalue laastarilla. Jos puhdistuksesta huolimatta iho ärtyy, voidaan käyttää antibakteerista voidetta. Jos iho ei ole rikki, voi oloa helpottaa viilentävällä, ksylitolia sisältävällä voiteella tai aloe vera -geelillä”, Munnukka sanoo.

Hankalia reaktioita on syytä näyttää lääkärille

Jos pisto tai purema aiheuttaa poikkeuksellisen voimakkaita oireita, kuten suuria paukamia, haavautumista, märkimistä tai raajaturvotusta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärissä kannattaa käydä myös, jos pistosalueelle ilmestyy leviävää ihottumaa.

Ampiaisen pistot voivat aiheuttaa myös muille kuin ampiaisen pistoille allergisille henkilöille vakavia oireita.

”Jos ampiainen pistää kaulan tai suun alueelle, hengitys vaikeutuu tai nielu turpoaa, tulee soittaa hätänumeroon. Lääkäriin kannattaa lähteä herkästi myös, jos ampiainen pistää pientä lasta tai vanhusta tai pistoja on useita”, Munnukka sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye