Vuoden vesistökunnostaja -palkinto Valonialle ja elämäntyöpalkinto Timo Yrjänälle
Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinto myönnettiin 11.6. kestävän kehityksen organisaatio Valonialle kiitoksena pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä vesistöjen hyväksi. Palkinnon vastaanotti Valonian vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka. Elämäntyöpalkinnolla palkittiin puolestaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä pitkästä ja ansiokkaasta urasta vesistökunnostusten ja vesiensuojelun parissa. Tunnustukset jaettiin vesistökunnostusalan suurimman vuositapahtuman eli valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa Rovaniemellä.

Valonia on ympäristö- ja energia-asioiden sekä kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio, joka toimii osana Varsinais-Suomen liittoa. Valonialla on keskeinen rooli vesiensuojelu- ja vesistökunnostushankkeissa Saaristomeren valuma-alueella Varsinais-Suomessa. Valonia edistää myös alueellisten vesistökunnostustoimijoiden verkostoitumista, kouluttaa vesistökunnostajia sekä viestii aktiivisesti vesiasioista niin alueen vapaa-ajan asukkaille kuin alan ammattilaisillekin. Vesistöhankkeiden lisäksi Valonia työskentelee monipuolisesti kestävän kehityksen puolesta. Esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutumista edistävät hankkeet tukevat laajasti myös vesiensuojelua.
Kunnostuksia vesistöissä ja valuma-alueilla
Valonia on toteuttanut monipuolisia vesistöhankkeita. Virtavesikunnostuksista Raisionjoen kunnostus ja Aneriojoen Holstenkosken padon osittainen purku sekä koskikunnostukset ovat valtakunnallisestikin merkittäviä saavutuksia. Kuntien kanssa yhdessä toteutetut soiden ennallistamiset ovat parantaneet valuma-alueilta tulevien vesien laatua. Varsinais-Suomen Helmikunnat-hankkeissa Valonia on yhdessä kuntien kanssa toteuttanut luonnonhoitohankkeita, joissa on kunnostettu muun muassa purojen ranta-alueita ja lintujen pesimä- ja levähdysalueita sekä suojeltu pienvesiä.
Valonia vastaa Saaristomeri-ohjelman käytännön toimenpiteistä, joilla vähennetään maatalouden ravinnekuormitusta. Tähän tähtää myös Tuorlan kartanon alueelle suunniteltu yleisölle avoin maatalouden vesistöpolku. Innovatiivinen vesistöpolku tarjoaa vesistötietoa sekä esimerkkejä maatalouden ratkaisuista, jotka muun muassa parantavat maan kasvukuntoa ja samalla pienentävät vesistökuormitusta.
Koulutusta, viestintää ja verkostoitumista
Hankkeiden lisäksi Valonia on järjestänyt virtavesien kunnostuskurssin ja pienvesikoulutuksen tapaisia valtakunnallisia vesisitökunnostuksen koulutuksia. Valoniassa on tuotettu monenlaisille kohderyhmille vesiensuojelun neuvonta-, viestintä- ja koulutusmateriaaleja, jotka ovat verkossa vapaasti kaikkien saatavilla. Valonia on koostanut oppaita omakotiasujille, maanviljelijöille ja mökkiläisille sekä edistänyt koululaisten vesistötuntemusta luomalla alueen kouluille toimintamallin lähivesien tutkimisesta.
Valonian saavutusten listassa on lisäksi Varsinais-Suomen vesistökunnostusverkoston luominen. Maakunnallisen verkoston tarkoituksena on tukea ja neuvoa paikallisten vesiensuojeluyhdistysten aktiiveja vesiensuojelu- ja vesistökunnostusasioissa.
”Valonia on vesiensuojelun saralla moniosaaja ja esimerkin näyttäjä monille toimijoille. Pitkäjänteinen työ yhdistettynä vankkaan asiantuntemukseen on synnyttänyt vaikuttavia hankkeita, maakunnallisen vesistökunnostusverkoston sekä koulutuksia, jotka hyödyttävät vesiensuojelun kenttää laajasti. Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon myötä haluamme kiittää Valoniaa tähän mennessä tehdystä työstä”, tiivisti ympäristöministeriön erityisasiantuntija Sini Olin palkintopuheessaan.
Virtavesien kunnostajan pitkä ura palkittiin
Vesitalousasiantuntija, filosofian tohtori Timo Yrjänän vankka tietotaito vesistökunnostuksista ulottuu 1980-luvun loppupuolelle, jolloin Yrjänä aloitti uransa ympäristöhallinnossa. Yrjänä ohjasi muun muassa Iijoen vesistöalueen uittokunnostuksia kymmenen vuoden ajan. Hänen vuonna 2003 valmistunut väitöskirjansa käsitteli virtavesien kalataloudellisia kunnostuksia.
Timo Yrjänä on auliisti siirtänyt osaamistaan nuoremmille polville. Hän on toiminut kouluttajana virtavesien kunnostuskursseilla, ja myös suunnitellut ja järjestänyt vesistökunnostuskoulutuksia. Yrjänä on päivittänyt Virtavesien kunnostus -kirjan yhdessä Anssi Elorannan kanssa. Elämäntyöpalkinnolla Timo Yrjänää halutaan kiittää hänen tekemästään työstä pohjoisten vesien hyväksi.
Vesistökunnostajapalkinto on osa Vesistökunnostusverkoston toimintaa
Vuoden vesistökunnostaja -palkinto jaettiin nyt kahdennentoista kerran. Palkinnon voi saada toimija tai hanke, joka on edistänyt esimerkillisesti vesistöjen kunnostusta. Palkinnonsaajan valitsee Vesistökunnostusverkoston vuosittain vaihtuva raati, jossa tänä vuonna oli mukana Suomen ympäristökeskus, Lapin ELY-keskus, VESKU-hanke, Vanajavesikeskus ja ympäristöministeriö.
Valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto on avoin yhteydenpitofoorumi kaikille vesistöjen hyvinvoinnista ja kunnostuksesta kiinnostuneille. Vesistökunnostusverkosto välittää ajantasaista ja luotettavaa tietoa vesistöjen ja valuma-alueiden kunnostuksesta ja rahoitusmahdollisuuksista. Verkostoa koordinoi Suomen ympäristökeskus Syke.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Sari UusheimoSuomen ympäristökeskus
Puh:029 525 1096etunimi.sukunimi@syke.fiKuvat


Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Syreläget i Finska viken var bra i januari2.4.2025 08:40:00 EEST | Pressmeddelande
Observationerna under havsforskningsfartyget Arandas resa i januari visade att syreläget i Finska viken var bättre än under de fem senaste vintrarna. Syreläget i Bottenhavets djupområden är fortfarande relativt bra, men det försämras gradvis. Fosfor strömmar till Bottniska viken från huvudbassängen och den syns i havsområdet som höjda halter.
Good oxygen situation in the Gulf of Finland in January2.4.2025 08:40:00 EEST | Press release
Observations made during the January expedition of the marine research vessel Aranda showed that the oxygen situation in the Gulf of Finland was the best in the last five winters. While the oxygen situation in the deeps of the Bothnian Sea remains reasonably good, it is deteriorating gradually. Phosphorus flows into the Gulf of Bothnia from the main basin, increasing concentrations in this sea area.
Suomenlahden tammikuinen happitilanne hyvä2.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Merentutkimusalus Arandan tammikuun matkalla tehdyt havainnot osoittivat, että Suomenlahden happitilanne oli paras viiteen viime talveen. Selkämeren syvänteiden happitilanne on edelleen kohtalaisen hyvä, mutta vähitellen heikkenevä. Pohjanlahdelle virtaa fosforia pääaltaalta, ja se näkyy merialueella pitoisuuksien kohoamisena.
Viikkokatsaus 31.3.–4.4.202527.3.2025 09:53:54 EET | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote
Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme