Rauman biovoimalaitoksen automaatiojärjestelmät uudistetaan
Rauman Biovoiman yhteistuotantolaitoksen automaatiojärjestelmä uudistetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan polttoaineiden vastaanottojärjestelmien ohjaukset ja säädöt, ja ne otetaan käyttöön tulevana syksynä. Investoinnin toisessa ja kolmannessa vaiheessa uusitaan biokattiloiden sekä kaukolämpöjärjestelmän osuus automaatiosta. Hanke valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2026. Prosessihöyryä, lämpöä ja sähköä tuottavan laitoksen uuteen automaatiojärjestelmään investoiminen on jatkumoa Rauman Biovoiman pitkäjänteiselle kehitystyölle.

”Vuonna 2006 käyttöön otetun yhteistuotantovoimalaitoksen automaatiojärjestelmä on alkuperäinen ja tullut käyttöikänsä päähän. Uudistamme kaikki laitteet, joilla ohjataan ja säädetään voimalaitoksen prosesseja. Sen myötä prosessien hallinta paranee, ja pystymme optimoimaan tuotantomme mahdollisimman energia- ja kustannustehokkaaksi. Samalla hanke lisää laitoksen toimintavarmuutta. Valvomoympäristön uudistaminen ja moderni ohjausjärjestelmä helpottavat myös operaattorien toimintaa ja parantavat prosessien hallintaa. Uusi järjestelmä vahvistaa edelleen kaukolämmön ja höyryn toimitusvarmuutta”, Rauman Biovoiman toimitusjohtaja Timo Pitkänen kertoo.
Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken Rauman kaupungin tarvitseman kaukolämmön. Pääpolttoaineita ovat metsäteollisuuden sivuvirrat, puu- ja hakkuutähteet. Lisäksi käytetään biolietettä sekä erilliskerättyä kierrätyspolttoainetta.
Automaatiojärjestelmien uudistaminen pyritään hoitamaan ilman merkittäviä tuotannon keskeytyksiä. Uuden järjestelmän toimittaa Honeywell Oy.
Rauman Biovoima investoi kestävän tuotannon kehittämiseen
Viime vuosina Rauman Biovoiman yhteistuotantolaitoksen kiertotaloutta tukevaa tuotantoa on kehitetty pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti. Tämä tarkoittaa kasvavaa kierrätyspolttoaineiden käyttämistä ja tuotannossa syntyvien sivuvirtojen hyödyntämistä. Myös energiatehokkuutta parannetaan aktiivisesti.
”Olemme voineet lähes kokonaan luopua fossiilisista polttoaineista hiilestä ja turpeesta. Olemme tehneet paljon töitä vastuullisen kiertotalouden kehittämiseksi”, Pitkänen muistuttaa.
Vuonna 2015 tehtiin mittava investointi kierrätyspolttoaineiden vastaanottojärjestelmän uudistamiseen. Kierrätyspolttoaine tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sellaista paperia, pahvia, muovia ja rakennusten purkupuuta, jota ei voida hyödyntää uudelleen materiaalina.
Lisäksi voimalaitoksella syntyvää tuhkaa on hyödynnetty maanrakennuksessa. Voimalaitosten savukaasujen puhdistuksesta syntyy sivutuotteina tuhkaa. Kymmenvuotisessa kiertotaloushankkeessa Sampaanalanlahden allasta on täytetty massalla, jonka sidos- ja täyttöaineena on Rauman Biovoiman voimalaitoksessa syntynyttä tuhkaa. Maaperän lujittamiseen käytetty tuhka korvaa sementtiä, mikä tarkoittaa merkittävästi pienempiä päästöjä.
Lisätietoja:
Timo Pitkänen, toimitusjohtaja, Rauman Biovoima
Puhelin +358 204 143 611
Matkapuhelin +358 204 143 611
Rauman Biovoima Oy:n voimalaitos tuottaa prosessihöyryä UPM Rauman tehtaalle, kaukolämpöä Rauman Energian kaukolämpöverkkoon sekä sähköä. Rauman Biovoiman omistavat Pohjolan Voima Oyj (72 %) ja Rauman Energia (28 %). Voimalaitoksen kunnossapitopalveluja tuottaa UPM Rauma. UPM Rauman tehdasalueella sijaitseva yhteistuotantovoimalaitos kuuluu uusiutuvalla energialla tuotetun lämmön ja sähkön alkuperätakuujärjestelmiin.
Avainsanat
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Pohjolan Voima on juureva suomalainen energiayhtiö. Olemme yksi Suomen suurimmista energiantuottajista – osuutemme maan sähköntuotannosta on yli 20 %. Tuottamamme sähkö on lähes hiilineutraalia. Tuotamme sähköä ja lämpöä omakustannushintaan osakkaidemme, kotimaisten teollisuus- ja energiayhtiöiden tarpeisiin toimitusvarmalla, säätökykyisellä vesi-, lämpö- ja ydinvoimalla. Olemme huippuammattilaisten joukko, ja tutkitusti yksi Suomen innostavimmista työpaikoista. Me pohjolanvoimalaiset olemme ylpeitä siitä, että teemme merkityksellistä työtä arvojemme mukaisesti taitavasti, luotettavasti, yhdessä. Olemme sitoutuneet hiilineutraalisuuteen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen. Päämäärämme on luoda ratkaisevaa voimaa kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja huomisen parhaaksi. www.pohjolanvoima.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjolan Voima Oyj
Porin Prosessivoima investoi sähkökattilaan31.3.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Pohjolan Voiman tytäryhtiö Porin Prosessivoima on tehnyt investointipäätöksen 60 megawatin sähköhöyrykattilasta. Kattila tulee osaksi Porin Prosessivoiman nykyistä voimalaitoskokonaisuutta. Se varmistaa ja tehostaa energian tuotantoa, ja sen tarkoituksena on vähentää polttoaineen käyttämisen tarvetta ja pienentää näin voimalaitoksen päästöjä. Lisäksi sähköhöyrykattilan avulla pystytään tuottamaan sähköjärjestelmää vakauttavaa säätövoimaa. Investoinnin suuruus on 10,5 miljoonaa euroa ja se valmistuu suunnitelmien mukaan elokuussa 2026.
Näkökulma: Ympäristövaikutusten arviointi ohjaa pumppuvoimalahankettamme10.2.2025 10:02:00 EET | Tiedote
Askanaavan alueelle suunniteltava pumppuvoimalaitos etenee nyt ympäristövaikutusten arviointiin. Tarkastelemme muun muassa vaikutuksia luontoon, porotalouteen, alueen virkistyskäyttöön, metsästykseen ja marjastamiseen, sekä vaikutuksia Kemijärveen kuten virtauksiin, kalastoon, virkistyskäyttöön ja jääolosuhteisiin.
Pohjolan Voiman pumppuvoimalaitoshanke Kemijärvellä etenee ympäristövaikutusten arviointiin10.2.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen suurimpiin energiayhtiöihin lukeutuva Pohjolan Voima siirtyy pumppuvoimalaitoshankkeessaan ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -vaiheeseen. Yhtiö kertoi vuosi sitten helmikuussa 2024 selvittävänsä pumppuvoimalaitoksen rakentamismahdollisuutta Kemijärven alueelle.
Melon vesivoimalaitoksen peruskunnostus käynnissä – molemmat turbiinit kunnostetaan tänä vuonna23.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Kokemäenjoen vesistöön kuuluvassa Nokianvirrassa, Nokialla sijaitsevan Melon vesivoimalan turbiinien peruskunnostus on aloitettu etuajassa. Kunnostushanke päätettiin käynnistää jo loppuvuonna 2024 voimalan toisessa turbiinissa ilmenneen laakerivaurion takia. Vaurioituneen 2. turbiinin kunnostus on käynnissä ja työn odotetaan valmistuvan keväällä 2025. Tavoitteena on, että toisen, 1. turbiinin kunnostustyöt päästään aloittamaan kesän 2025 aikana.
Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui – koko säätökapasiteetti taas käytössä16.1.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Toisen turbiinin juoksupyörän peruskunnostus on valmistunut PVO-Vesivoiman Haapakosken voimalaitoksella. Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme