Vihdin Vesi hakee ympäristölupaa uudelle Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamolle – vedet johdettaisiin Siuntionjoen vesistöön
Vihdin Veden uuden Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus on käsittelyssä aluehallintovirastossa. Hakemukseen voi tutustua Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa ylupa.avi.fi. Hakemuksesta voi antaa mielipiteensä aluehallintovirastolle 29.7. mennessä.
Vihdin Vesi hakee ympäristölupaa uudelle Etelä-Nummelan yhdyskuntajätevedenpuhdistamolle ja käsiteltyjen jätevesien johtamiselle vesistöön. Puhdistamon käsitellyt jätevedet johdetaan Mäyräojan kautta Risubackanjokeen ja sieltä edelleen Karhujärveen ja Siuntionjoen keskiosan vesimuodostumaan.
Jätevedenpuhdistamon toiminta on suunniteltu aloitettavan 1.1.2026. Uusi Etelä-Nummelan puhdistamo korvaa valmistuttuaan nykyisen Nummelan jätevedenpuhdistamon, jonka käsitellyt jätevedet johdetaan tällä hetkellä samaan purkuvesistöön.
Uusi Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamo sijoitetaan Etelä-Nummelaan Turun moottoritien E18 pohjoispuolelle, ja käsiteltyjen jätevesien purkupaikka siirtyy noin 2 kilometriä alavirtaan nykyisen Nummelan puhdistamon purkupaikasta.
Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamo on suunniteltu kalvosuodatuslaitokseksi, jolla saavutetaan korkea jäteveden käsittelyteho. Laitoksella on varauduttu myös jätevesien hygieenisen laadun parantamiseen otsonoinnilla.
Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamon ympäristövaikutukset näkyvät pääasiassa vesistössä. Vesistövaikutusarvioiden mukaan käsiteltyjen jätevesien vaikutukset ovat suurimmillaan purkupaikan läheisyydessä Mäyräojassa, Risubackajoessa ja Karhujärvessä. Vähäisiä vaikutuksia voidaan havaita myös Siuntionjoen keskiosassa. Hakemuksessa jätevesien vesistövaikutuksia on selvitetty mallintamalla ja asiantuntija-arvioin. Arvioinnissa on tarkasteltu, miten käsitellyt jätevedet vaikuttavat vedenlaatuun, vesieliöstöön (vesikasvillisuuteen, päällysleviin, pohjaeläimiin, kalastoon ja kasviplanktoniin) sekä vesistön käyttöön.
Arvioinnissa on selvitetty erityisesti käsitellyn jäteveden vaikutuksia luokiteltujen vesimuodostumien ekologiseen ja kemialliseen tilaan. ”Uuden Etelä-Nummelan puhdistamon käsiteltyjen jätevesien johtaminen vesistöön ei hakemukseen liitetyn asiantuntija-arvion perusteella heikennä Karhujärven tai Siuntionjoen keskiosan nykyistä kemiallista tai ekologista kokonaistilaa”, toteaa ympäristöneuvos Reetta Klemetti. ”Toisaalta jätevesien johtamatta jättäminen voisi kohentaa esimerkiksi Karhujärven biologisen tilan osatekijöitä sekä siten ekologista kokonaistilaa, erityisesti koska ilman jätevesikuormitusta kasviplanktonille olisi saatavilla vähemmän ravinteita kesällä”, hän jatkaa.
Vihdin Vesi katsoo, että Etelä-Nummelan jätevedenpuhdistamon käsiteltyjen jätevesien johtaminen Siuntionjoen vesistöön ei vaarantaisi purkupisteen alapuolisten vesimuodostumien hyvän ekologisen tai kemiallisen tilan saavuttamista tai niiden virkistyskäyttöä. Vihdin Veden mukaan asiantuntijoiden arvioimaan ekologisen tilan parantumiseen liittyy huomattavaa epävarmuutta, ja tila paranisi parhaankin arvion mukaan varsin vähän.
Kannanottoja hakemukseen voi jättää aluehallintovirastolle tietopalvelusta löytyvän Sähköiselle lomakkeelle -painikkeen kautta 29.7. mennessä. Tarkempia tietoja kannanottoihin liittyen löytyy tietopalvelussa julkaistusta kuulutusasiakirjasta. Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa https://ylupa.avi.fi/fi-FI/asia/2416974 20.6. – 29.7.
Jätevedenpuhdistamo on mitoitettu käsittelemään noin 36 000 asukkaan jätevedet vuonna 2050. Tämä tarkoittaa noin 2,6-kertaista vesimäärää nykyiseen Nummelan puhdistamoon verrattuna. Hakemuksessa esitetyn mukaisesti puhdistamo päästää vesistöön vuodessa enintään
- orgaanista ainetta 8,3 tonnia biologisena hapenkulutuksena ja 84 tonnia kemiallisena hapenkulutuksena mitattuna
- kokonaistyppeä 14,6 tonnia ja ammoniumtyppeä 2,9 tonnia
- kiintoainetta 13,8 tonnia
- fosforia 130 kiloa.
”Hakemuksen mukaan vuonna 2050 jätevedenpuhdistamon ravinnekuormitus olisi fosforin osalta 1–2 % ja typen osalta 7,4–10 % Karhujärven kokonaiskuormituksesta”, sanoo ympäristöneuvos Reetta Klemetti. Siuntionjoen keskiosassa puhdistamon osuus ravinnekuormituksesta jää Karhujärveä vähäisemmäksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KlemettiympäristöneuvosEtelä-Suomen aluehallintovirasto
Lomalla 20.6. alkaen
Sanna EronenympäristöylitarkastajaEtelä-Suomen aluehallintovirasto
Lomalla 8.7. alkaen
Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Projekten för grön omställning framskrider snabbt i Södra Finland: 15 beviljade tillstånd, nya ansökningar är under behandling4.4.2025 12:00:51 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har främjat grön omställning genom att bevilja totalt 15 miljötillstånd med företräde. Projekten har framskridit väl i området. För närvarande behandlas 11 prioriterade projekt för grön omställning.
Etelä-Suomessa vihreän siirtymän hankkeet etenevät ripeästi: 15 lupaa myönnetty, uusia hakemuksia vireillä4.4.2025 12:00:51 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on edistänyt vihreää siirtymää myöntämällä 15 ympäristölupaa etusijalla. Hankkeet ovat edenneet alueella hyvin. Vireillä on yhteensä 11 vihreän siirtymän etusijahanketta.
Useita biokaasulaitoshankkeita vireillä Pohjois-Suomessa4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lähes puolet Pohjois-Suomen vihreän siirtymän hankkeista on koskenut biokaasulaitoksia ja niihin liittyviä polttoaineiden valmistuslaitoksia. Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on parhaillaan vireillä neljä biokaasulaitosta koskevaa ympäristölupahakemusta. Lisäksi muutaman biokaasuhankkeen kanssa on käyty ennakkokeskusteluja. Tietyt vihreää siirtymää edistävät hankkeet voivat saada aluehallintoviraston lupakäsittelyssä etusijan vuoteen 2026 saakka.
Pohteen sosiaalihuollon päätöksenteossa puutteita3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti Pohteen huomiota lainvastaiseen menettelyyn ja kehotti Pohteen sosiaalihuollon johtoa seuraamaan omavalvonnan keinoin asiakasohjauskäytäntöjä sekä varmistamaan, että asiakasohjausryhmien toiminta toteutuu lain ja aluehallintoviraston antaman ohjauksen mukaisesti.
Ändring söks i fiskevårdsskyldigheterna för Tainionkoski och Imatrankoski i Imatra2.4.2025 08:46:21 EEST | Pressmeddelande
Fiskerimyndigheten vid NTM-centralen i Egentliga Finland ansöker om att ersätta de nuvarande skyldigheterna att plantera ut fisk med konstruktioner som möjliggör fiskvandring samt fiskeriekonomisk restaurering och iståndsättning av yngelproduktionsområden. Tillståndshavaren skulle dessutom kontrollera verkningarna och betala fiskerihushållningsavgift. Ansökan har lämnats till regionförvaltningsverket och hörandet pågår.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme