Sähköverkkopäivät: Sähköverkkojen kehittäminen on hiilinegatiivisuuden edellytys
Suomi ei saavuta hiilineutraalisuustavoitteitaan ilman merkittäviä investointeja sähköverkkoihin. Energiateollisuuden arvion mukaan energiasiirtymän kasvuedellytysten luominen edellyttää sähkön jakelukapasiteetin yli kaksinkertaistamista nykyisestä tasosta.
Sähköverkkojen kehittäminen edellyttää miljardien investointeja tulevina vuosina. Tähän asti sähkönjakeluverkkoihin on investoitu noin 700-800 miljoonaa vuodessa, mutta hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttaminen ja puhtaan siirtymän avaamien mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää investointien määrän kasvattamista nykyisestä.
Alun perin 2020 julkaistut ja tänä keväänä päivitetyt teollisuuden vähähiilisyystiekartat lähtevät siitä, että eri toimialojen päästöt saadaan lasku-uralle sähköistämällä prosesseja, koska sähkön päästöt ovat jo nyt vähäisiä. Kemianteollisuus, terästeollisuus ja liikenne voivat vähentää päästöjään lisäämällä sähkönkulutusta, jonka painopisteen siirtyminen haastaa verkkoyhtiöitä varmistamaan, että sähköä on tarjolla siellä, missä sähköä tarvitaan.
- Sähkön kulutuksen kasvu tulevina vuosina edellyttää sekä maanlaajuisten siirto- ja jakeluyhteyksien vahvistamista, että pisteittäisen merkittävänkin kulutuksen kasvun huomioimista, toteaa Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto. - Liikenteen sähköistyminen, kuten myös aurinkopaneelien yleistyminen edellyttää, että kotitalouksiin vieviä sähkönjakeluyhteyksiä vahvistetaan, kun taas terästeollisuuden siirtyminen vetypelkistykseen tai maakaasun korvaaminen vedyllä lannoitetuotannossa tuottaa aivan valtavan pistemäisen kysynnän, johon energia-alan on kyettävä vastaamaan, Lehto jatkaa.
Energiamurroksen myötä sähkön tuotannon ja kysynnän painopisteet ovat siirtyneet myös maantieteellisesti. Varsinkin länsirannikolle on rakennettu runsaasti tuulivoimaa, ja aurinkoenergian tuotanto on lähtenyt kasvuun eri puolilla maata. Sähkön tuotannon painopiste on siirtynyt kaupunkien ulkopuolelle, samaan aikaan kun kaupunkien sähkönkulutus kasvaa liikenteen ja lämmityksen kasvavan sähkön kysynnän takia. Kiinteistöissä sähköä tavalla tai toisella hyödyntävät lämmitysratkaisut ovat yleistyneet, samaan aikaan kun kaukolämmön tuotannossa on alettu hyödyntää sähkön hintavaihteluita ottamalla käyttöön sähkökattiloita.
Energiateollisuuden arvion mukaan tuulivoiman tuotannon pitäisi jopa kymmenkertaistua seuraavien viidentoista vuoden aikana, jos haluamme hyödyntää energiamurroksen avaamat investointinäkymät täysimääräisesti. Myös ydinvoimaa tarvittaisiin Olkiluoto kolmosen verran lisää. Tuotannon siirtyminen rannikoille ja mahdollisesti myös merialueille edellyttää, että tuotettu sähkö saadaan siirrettyä kuluttajille. Uusia siirtoyhteyksiä tarvitaan merkittävät määrät lisää.
- Energiamurroksen tarjoamat mahdollisuudet ovat hyvin houkuttelevia, ja niitä ei todellakaan kannattaisi jättää hyödyntämättä, Ina Lehto toteaa. - Puhtaan siirtymän tarjoava talouden kasvunäkymä edellyttää, että infra on kunnossa. Sen kehittämistä pitää vauhdittaa nyt, Lehto jatkaa.
Sähköverkkopäivät on Energiateollisuus ry:n tilaisuus, joka kokoaa sähköverkkoalan ammattilaiset Helsinkiin 12.-13.6. 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ina Lehtojohtava asiantuntijaEnergiaverkot
Puh:0405705589ina.lehto@energia.fiLinkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Sähkön vuosihintatilastot: Sähkön keskihinta palannut 2010-luvun alhaiselle tasolle, tammikuun huippuhintojen vaikutus vuosihintaan 2024 lähes yhdeksän prosenttia30.12.2024 15:26:23 EET | Tiedote
Sähkön hinnassa on palattu lähelle pitkän ajan keskiarvoa energiakriisin poikkeusvuosien päätteeksi. Sähkö on edullista ja sen saatavuus on hyvä. Vaihtuvan tuotannon voimakkaan kasvun takia sähkön hintavaihtelut ovat aiempaa suurempia, sekä negatiivisen että poikkeuksellisen korkean sähkön päiviä oli enemmän kuin aiempina vuosina.
Energia-asenteet: Hinta, varmuus ja ilmasto kiinnostavat kuluttajia Eduskunnassa on vain ydinvoimapuolueita27.12.2024 10:15:39 EET | Tiedote
Energia-asenteissa on siirrytty kriisivuosien jälkeen uuteen normaaliin. Päästöttömän tuotannon suosio on hieman laskenut ja fossiilisten hieman noussut, mutta ero puhtaan tuotannon hyväksi on edelleen selkeä. Hinta kiinnostaa. Kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien enemmistö kannattaa ydinvoimaa.
Syksyn myrskyt katkoivat sähköjä, katkoja vähemmän ja ne olivat lyhyempiä kuin aiemmin14.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Syksyn poikkeuksellisen rajut myrskyt katkoivat sähköjä enimmillään runsaalta 80 000 käyttäjältä. Sähköverkkojen säävarmuuteen tehtyjen miljardi-investointien johdosta katkojen määrä jäi murto-osaan aiemmista huippulukemista.
COP29: Tulokset laihoja, rahoitus sentään eteni24.11.2024 09:12:59 EET | Tiedote
Odotukset Bakun ilmastokokoukselle eivät olleet korkealla ja lopputulema jäikin laihaksi. Ilmastorahoituslupaus kolminkertaistettiin nykyisestä, mutta uusista ilmastonmuutoksen hillinnän kirjauksista ei kyetty sopimaan.
Kolme päivää aikaa löytää yhteinen ratkaisu ilmastohaasteisiin20.11.2024 09:31:34 EET | Tiedote
Bakun ilmastokokouksen toisella viikolla pitää kiriä ja silti aika loppuu kesken. Rahaa tarvitaan paljon enemmän kuin on luvattu, vauraat kehittyvät maat tarvitaan mukaan. Myös Euroopalla on kirittävää päästövähennyksissään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme