Pensionsbarometern: Arbetsrelaterad invandring är det populäraste sättet att stärka pensionsfinanserna – motstånd mot nedskärning av pensionerna
Drygt 60 procent av finländarna anser att arbetsrelaterad invandring är ett bra sätt, om finansieringen av pensionerna behöver stärkas. Det näst populäraste alternativet enligt den nya Pensionsbarometern är att höja pensionsavgifterna. Nedskärning av nuvarande och framtida pensioner är något som största delen av svararna motsätter sig.
En tredjedel av svararna ansåg att en höjning av de förvärvsarbetandes och arbetsgivarnas pensionsavgifter är ett bra eller ganska bra sätt att stärka finansieringen av pensionerna, visar Pensionsskyddscentralens (PSC) Pensionsbarometer.
Det tredje populäraste alternativet var att eftersträva högre avkastning på pensionsfonderna genom att öka risktagningen inom placeringsverksamheten. Nästan 30 procent av svararna ansåg att det var ett bra eller ganska bra sätt, men nästan lika många ansåg att det var åtminstone ganska dåligt.
Inställningen till nedskärning av pensionerna var negativ. Ungefär fyra av fem ansåg att nedskärningar av nuvarande eller blivande pensionärers pensioner var ett åtminstone ganska dåligt alternativ.
– Om man endast kunde ha valt ett bland de alternativa sätten att stärka finansieringen av pensionerna, skulle något fler finländare ha valt ökning av den arbetsrelaterade invandringen, säger nationalekonom Sanna Tenhunen på Pensionsskyddscentralen.
Fler än tidigare vet hur uppskovsförhöjningen inverkar
I undersökningen utreddes människornas grundkunskaper om pensioner med hjälp av påståenden. Bäst kände svararna till påståendet om minimipensionen: drygt 80 procent av svararna visste att personer som bara har tjänat in lite arbetspension eller ingen arbetspension alls får folkpension eller garantipension. Nästan två tredjedelar av svararna kände till att åldersgränsen för ålderspension inte är densamma för alla.
60 procent visste att största delen av pensionsavgifterna används till att finansiera de nuvarande pensionärernas pensioner. Nästan var tredje trodde att detta inte stämmer.
Uppskovsförhöjningens inverkan var bekant för flera än i tidigare enkäter. Nästan 60 procent av svararna uppgav att de visste att pensionen höjs permanent om man börjar ta ut ålderspension först efter den lägsta pensionsåldern. I fjolårets enkät var motsvarande andel ca 50 procent.
– Kunskapsnivån om pensionsskyddet är rätt bra. Det är önskvärt att så många som möjligt har grundkunskaper om pensioner. Då kan var och en fatta beslut baserade på riktig information både under sin tid i arbetslivet och inför pensioneringen, säger forskningsavdelningens chef Susan Kuivalainen.
Förtroendet för pensionssystemet fortfarande högt
Sjuttio procent av finländarna litar på pensionssystemet. Ungefär två tredjedelar anser att pensionstillgångarna förvaltas på ett tillförlitligt sätt. Förtroendet för pensionssystemet och förvaltningen av pensionstillgångarna hölls på samma nivå som i enkäten år 2023.
Lite fler än tidigare, dvs. hälften av svararna ansåg att pensionen garanterar de nuvarande pensionärerna en skälig utkomst. I stort sett lika många trodde att pensionerna också kan betalas i framtiden.
Enkäten gjordes i mars 2024 och besvarades av drygt ett tusen myndiga finländare.
Forskningspublikationen: Eläkebarometri 2024 (Julkari)
Närmare: Nationalekonom Sanna Tenhunen, Pensionsskyddscentralen, tfn 29 411 2 492 sanna.tenhunen@etk.fi
Forskningsavdelningens chef Susan Kuivalainen, Pensionsskyddscentralen tfn 050 512 0062, susan.kuivalainen@etk.fi
Nyckelord
Bilder
Andra språk
Följ Eläketurvakeskus (ETK)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)
För de flesta ålderspensionärer är det lätt att klara sig ekonomiskt – var tionde upplever utdragna svårigheter13.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande
Största delen av ålderspensionärerna ansåg att det var lätt att klara sig ekonomiskt, framgår det av Pensionsskyddscentralens enkätundersökning, som har följt samma svarare åren 2017, 2020 och 2023. Ändå upplevde ungefär var tionde ekonomiska svårigheter under alla år då enkäten gjorts, vilket tyder på att svårigheterna är långvariga.
Valtaosalla vanhuuseläkeläisistä toimeentulo helppoa – joka kymmenes kokee pitkittyneitä vaikeuksia13.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Suurin osa vanhuuseläkeläisistä piti toimeentuloaan helppona, käy ilmi Eläketurvakeskuksen kyselytutkimuksessa, jossa on seurattu samoja vastaajia vuosina 2017, 2020 ja 2023. Kuitenkin noin joka kymmenes koki toimeentulovaikeuksia kaikkina kyselyvuosina, mikä kertoo vaikeuksien pitkittymisestä.
Internationell pensionsjämförelse: Finlands pensionssystem sjunde bäst, fortfarande etta i tillförlitlighet15.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands pensionssystem rankades som sjunde i den internationella jämförelsen Mercer CFA Institute Global Pension Index. Finlands placering sjönk ett steg från året innan. I fråga om tillförlitligheten hos pensionssystemets förvaltning anses Finland ändå fortfarande vara bäst i jämförelsen.
Kansainvälinen eläkevertailu: Suomen eläkejärjestelmä seitsemänneksi paras, luotettavuudessa yhä ykkönen15.10.2024 02:00:00 EEST | Tiedote
Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut seitsemänneksi kansainvälisessä Mercer CFA Institute Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus tippui yhden sijan edellisvuodesta. Eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudessa Suomea pidetään kuitenkin edelleen vertailun parhaimpana.
Pensionärspar har meningsskiljaktigheter om pengar oftast vid tiden för pensionering13.9.2024 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Nästan hälften av pensionärsparen har meningsskiljaktigheter om penningärenden. Motstridigheter finns oftare hos dem som nyligen pensionerats än hos äldre pensionärer. De finns oftare hos de par som upplever ekonomisk knapphet. Finländska pensionärspars meningsskiljaktigheter om penningärenden har studerats för första gången i en forskningsartikel som publicerats i tidskriften Yhteiskuntapolitiikka.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum