TAYS Sydänsairaala

Sydänsairaalan koti-Holter etsii rytmihäiriöitä Kanta-Hämeessä

Jaa

EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter-tutkimus on yleinen lisätutkimus, kun lääkäri epäilee potilaalla rytmihäiriötä. Hämeenlinnan, Forssan ja Lammin terveysasemilla potilaille on tarjolla vaivattomampi koti-Holter, joka ei vaadi matkustamista terveysasemalle. Uusi palvelu on otettu käyttöön kesäkuussa 2024.

Odotustilassa sairaalassa yksi henkilö istuu sohvalla ja toinen henkilö lähestyy istujaa, kutsuen hänet vastaanotolle.
Hämeenlinnan Sydänsairaalan sydänpoliklinikan odotustila Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Olli-Pekka Latvala

Kun potilaalla epäillään rytmihäiriötä, terveydenhuollossa tehtävien tutkimusten lisäksi tarvitaan usein pitempiaikaista sydänfilmin eli EKG:n seurantaa. Perinteisesti tutkimus aloitetaan Holter-laitteen kiinnittämisellä terveysasemalla, jonne potilas myös palaa laitteen poistamiseen muutamaa päivää myöhemmin.

– Koti-Holter on potilaalle vaivaton ja mukavampi tutkimus kuin perinteinen Holter. Laitteen kiinnittäminen on helppoa kotona ja se onnistuu potilaalta itseltään. Laitteessa ei ole johtoja, eikä sen käyttö estä suihkussa käymistä, kertoo kardiologian palvelujohtaja, ylilääkäri Kai Nyman Hämeenlinnan Sydänsairaalasta.

– Koti-Holterin käyttö ei vaadi potilaalta matkustamista tai sopivan käyntiajan varaamista. Potilailta saadun palautteen perusteella laitteen käyttö on ollut sujuvaa.

Posti kuljettaa ja Sydänsairaala lausuu


Sydänsairaala on kehittänyt koti-Holter-palvelun yhteistyössä laboratoriopalveluja tuottavan Fimlabin kanssa. Fimlab vastaa laitteiden lähettämisestä, vastaanottamisesta ja tietojen purkamisesta. Sydänsairaalalla on tutkimuksen ja potilashoidon lääketieteellinen vastuu.

– Koti-Holter mahdollistaa rytmihäiriötutkimuksen tasapuolisesti ja kätevästi Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaille, kun palvelu tuodaan kotiin Sydänsairaalan ja Fimlabin yhteistyönä, sanoo fysiologian palveluiden kehittämispäällikkö Sari Paukku-Sani Fimlabista.

– Uusi palvelu on myös hyvä esimerkki siitä, miten terveydenhuollon eri toimijat voivat pohtia työnjakoa uudella tavalla ja hyödyntää omia kyvykkyyksiään, kuten Fimlabin logistiikka- ja IT-osaamista, Paukku-Sani jatkaa.

Terveysasemien arkea helpottaa, kun tutkimuslaitteen asentaminen ja tutkimustietojen lähettäminen poistuvat työlistalta. Samalla hoitajien työaikaa vapautuu muuhun potilastyöhön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala

Sydänsairaala avasi näkymän sydämen vajaatoiminnan hoitoon18.12.2024 12:54:50 EET | Tiedote

Sydänsairaala jatkaa hoidon vaikuttavuustietojen julkaisemista verkkosivuillaan. Nyt vuorossa on sydämen vajaatoiminta, jonka hoitotietojen taustalla on Suomen ensimmäinen vajaatoiminnan laaturekisteri. Suomessa ei aiemmin ole ollut saatavilla ajantasaista vaikuttavuustietoa sydämen vajaatoiminnan hoidosta. Sydänsairaalan sivuilla on jo aiemmin julkaistu vastaavia tietoja sepelvaltimotaudin hoidosta. Tavoitteena on lisätä erikoissairaanhoidon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta sekä varmistaa hoidon vaikuttavuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye