Kommunförbundet vill diskutera 92 förslag till normavveckling som kan spara över 200 miljoner euro

Dela

Kommunförbundet öppnar diskussionen om avveckling av normer som reglerar städernas och kommunernas verksamhet. Förbundet lyfter fram 92 exempel på normavvecklingar som kunde ge besparingar på mer än 200 miljoner euro.

En uppluckring av dessa 92 normer skulle ge flexibilitet i produktionen av tjänster och ekonomiska besparingar, men också underlätta det administrativa arbetet och förbättra tillgången på kompetent arbetskraft.

I sammanställningen som publicerats 13.6.2024 har förslagen till normavveckling delats in per sektor. För varje sektor har också den totala sparpotentialen uppskattats.

Om normerna avvecklas i den föreslagna formen, kan de sammanlagda besparingarna bli mer än 200 miljoner euro.

I städernas och kommunernas budgetar står bildnings- och välfärdssektorn för nästan 70 procent av kostnaderna. Den största normavvecklingspotentialen, både numerärt och kostnadsmässigt, finns därför i bildningstjänsterna.

Vi uppskattar att de föreslagna normavvecklingarna inom enbart bildningstjänsterna kan spara över 100 miljoner euro per år utan att tjänsternas kvalitet försämras, säger Kommunförbundets vd MInna Karhunen.

En del av de 92 förslagen kan förverkligas direkt genom att lagbestämmelser luckras upp, görs flexiblare eller upphävs. Vissa förslag kan testas genom lagförsök.

Regeringsprogrammets viktigaste utvecklingsprojekt för kommunerna

Att avveckla normer som reglerar kommunernas verksamhet och att möjliggöra försök är regeringen Orpos viktigaste utvecklingsprojekt för kommunerna.

– Alla förslag till normavveckling bör bedömas omsorgsfullt, och Kommunförbundet vill gärna vara en aktiv partner i detta arbete, framhåller Minna Karhunen.

– För att vi ska nå de mål som satts för normavvecklingen, dvs. kostnadsbesparingar och flexiblare tjänsteproduktion, behöver också de förslag som för närvarande inte ingår i de stora lagberedningsprojekten diskuteras.

Nyckelord

Kontakter

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommundirektörer i skärselden - många olika orsaker till misstroende13.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Misstroende mot kommundirektören har blivit vanligare under de senaste åren och misstroendeprocesserna uppstår snabbare. En misstroendeprocess även mot en kommundirektör som varit verksam länge i kommunen kan uppstå på kort tid och sluta med att kommundirektören avgår snabbt, till och med inom ett år. Också nya kommundirektörer kan bli tvungna att avgå snabbt på grund av misstroende.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye