Ekonomistin pikakommentti: Inflaation hidastuminen etenee

Jaa

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan inflaation hidastuminen etenee Suomessa. Kuukausitasolla kuluttajahintojen nousu on pysähtynyt kokonaan, ja voidaan jopa kysyä, onko inflaatio liiankin etanamaista.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

Tilastokeskuksen mukaan Suomen inflaatio oli toukokuussa 1,5 prosenttia. Huhtikuussa vastaava lukema oli 1,9 prosenttia, eli inflaatio jarrutti tuntuvasti. Kyseessä on kansallinen kuluttajahintakehitystä mittaava indeksi, joka sisältää myös lainojen korot. Ilman asunto- ja kulutusluottojen korkojen vaikutusta toukokuun inflaatio olisi ollut vain 0,1 prosenttia.

Kuukausitasolla kuluttajahinnat laskivat -0,1 prosenttia. Hintojen laskua selittää esimerkiksi sähkön ja asuntojen halpeneminen. Myös bensan hinta laski selvästi. Kuukausitasolla ei helmikuun jälkeen ole nähty enää minkäänlaista hintojen nousua.

”Hyvä puoli on se, että inflaation hyytyminen helpottaa palkansaajien menetetyn ostovoiman kuromista kiinni”, toteaa Appelqvist.

Lainakorkojen rooli hintakehityksessä on pienentynyt. Toisaalta muu hintojen nousu on jarruttanut niin rajusti, että nykyisin korot selittävät melkein kaiken kotimaisen inflaation. Siten lainakorkojen sisällyttäminen indeksiin antaa jokseenkin harhaanjohtavan kuvan tavanomaisiin kulutushyödykkeisiin liittyvästä hintatason muutoksesta.

”Paljon odotuksia on ladattu kotitalouksien kukkaroihin, joiden pitäisi osaltaan kammeta Suomea pois taantumasta kuluvan vuoden aikana. Kulutusvetoinen elpyminen ei ole ainakaan yleisestä hintakehityksestä enää kiinni, koska pääsääntöisesti tuotteiden hinnat nousevat selvästi palkkoja hitaammin. Näiltä osin suunnitelma etenee siis odotetusti, mutta kovin nopeaan kasvuun ei silti ole eväitä, koska työllisyyden lasku ja edelleen liian korkealla pysyttelevät korot jarruttavat myönteistä kehistä”, sanoo Appelqvist.

Jatkossa hintoihin tulee jonkin verran nostetta osin teknisistäkin syistä. Inflaatiota hidastaa tällä hetkellä keinotekoisesti sähkön hintaindeksiin liittyvä laskentavirhe, jota ei ole korjattu takautuvasti. Vaikutus poistuu elokuussa, jolloin inflaatio kiihtyy hieman. Syksyllä myös arvonlisäverokantojen korotukset nostavat monien hyödykkeiden ja palveluiden hintoja.

”On selvää, että arvonlisäverokantojen korotukset tulevat kiihdyttämään inflaatiota. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että veronkorotukset menisivät täysimääräisesti hintoihin, koska kuluttajien ostovoima on edelleen heikko pitkään jatkuneen inflaatiojakson jäljiltä. Kun työllisyyskehityskin on kääntynyt alasuuntaiseksi heikon suhdanteen takia, täytyy yritysten olla aika varovaisia hintojen korotusten kanssa. Monet joutuvat tinkimään myös katteistaan. Minkäänlaisesta inflaation liiallisesta kiihtymisestä ei todellakaan ole riskiä”, arvio Appelqvist.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarien tilasto: Heinäkuu osoittaa viennin piristyneen – elokuun luvut kertovat onko käänne tapahtunut16.8.2024 06:54:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarin vientiasiakirjatilastot osoittavat, että vienti piristyi hieman heinäkuussa synkeähkön kevään jälkeen. Kauppakamarien myöntämien vientiasiakirjojen määrä kasvoi heinäkuussa seitsemän prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Viennin piristyminen heinäkuussa herättää toivoa mahdollisesta käänteestä Suomen viennissä. ”Odotamme kuitenkin elokuun lukuja, jotta voimme arvioida, onko kyseessä todella käänne,” toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Keskuskauppakamari: Hallituksen ei pidä edistää 3 kk sääntöä nykymuodossaan14.8.2024 06:55:00 EEST | Tiedote

Insinööriliiton ja Tekniikan Akateemisten tuore kysely Suomessa työskenteleville kansainvälisille asiantuntijoille puhuu karua kieltä siitä, miten maan hallituksen maahanmuuttopolitiikka näyttäytyy Suomen havittelemille kansainvälisisille osaajille. ”Nyt tarvitaan selkeä suunnan muutos ja signaali osaajille siitä, että heitä ei haluta potkia pois maasta vaan päinvastoin pitää heidät täällä”, sanoo Keskuskauppakamarin osaamisen ja maahanmuuton johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Keskuskauppakamari: Teollisuuden tuotantoluvut valavat uskoa kaivattuun suhdannekäänteeseen – tulkinnassa täytyy varoa ylilyöntejä9.8.2024 09:22:08 EEST | Tiedote

Teollisuuden hyvät tuotantoluvut valavat uskoa Suomen kaivattuun suhdannekäänteeseen, mutta tulkinnassa täytyy varoa ylilyöntejä. Pitkään jatkuneen heikon vaiheen jälkeen kaikilla on kova halu löytää positiivisia merkkejä. Mistään dramaattisesta käänteestä tuskin on vielä kyse, ja kansainvälisen talouden vetoapu vientikysynnälle on toistaiseksi heikkoa. Tilanne kulkee kohti parempaa, mutta pienin askelin, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Kauppakamarien tilasto: Viennin määrä on laskenut ensimmäisellä vuosipuoliskolla – lakoilla sekä maailmankaupan supistumisella selkeä vaikutus vientiin2.8.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaankaupan vienti on vähentynyt ensimmäiselle vuosipuoliskolla 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan luvuissa näkyy selkeästi poliittisten lakkojen sekä maailmankaupan supistumisen vaikutus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye