ELY-keskukset

Hanke pienruoppauksen ohjeistuksen kehittämiseksi alkaa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on alkanut pienruoppauksia koskeva kehittämishanke, jonka aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön. Hanke toteutetaan yhteistyössä muiden rannikon ELY-keskusten ja ympäristöhallinnon asiakaspalvelukeskuksen kanssa.

Rantaveden leviä.
Rantaveden leviä. Mats Westerblom/metsähallitus

Uudet ja selkeämmät ohjeet pienruoppaajille 

Hankkeen aikana tuotetaan uutta ohjemateriaalia kansalaisille, urakoitsijoille sekä kaavoittajien käyttöön.  Hankkeen tavoitteena on vähentää ilmoitusmenettelyn alaisten ruoppausten eli niin kutsuttujen pienruoppausten haitallisia vaikutuksia ja tarjota pienruoppaushankkeiden teettäjille sekä toimeenpanijoille helposti saavutettavaa ja selkeää tietoa ruoppausten toteuttamiseksi. 

Ohjemateriaalin tuottamisen lisäksi hankkeessa kehitetään VELMU-karttapalvelua tukemaan kaavoittajien ja ruoppausvalvojien päätöksentekoa ja selvitetään mahdollisuuksia sertifikaatin luomiseen ruoppausurakoitsijoita varten. Hankkeen rahoittaa ympäristöministeriö. 

Väärin toteutettu ruoppaus on uhka luonnon monimuotoisuudelle 

Pienruoppauksilla on merkittäviä vaikutuksia Suomen vesistöjen tilaan, minkä vuoksi niiden toteuttamisessa on tärkeää noudattaa annettuja säännöksiä ja ohjeita. Yleisemmin ruopatut alueet, eli matalat rannat ja ruovikot, ovat tärkeä osa suomalaista vesiluontoa. Ne ovat esimerkiksi monien kalojen kutu- ja poikasalueita ja tarjoavat suoja- ja ruokapaikkoja vesilinnuille. Siistiksi ruopattu ranta on usein luontoarvoiltaan köyhä ja ruoppauksessa saatetaan menettää monimuotoinen vesilajisto jopa pysyvästi. Ruoppauksessa saattaa vapautua pohjasedimenttiin varastoituneita ravinteita, jolloin vesistön luontainen ravinnekierto häiriintyy. Se myös altistaa ranta-alueet syöpymiselle ja sortumiselle. Ruoppauksen aiheuttama veden samentuminen, jonka vaikutus voi ulottua kauaskin, on myös virkistyskäyttöä haittaava. 

Viranomaisten ohjeistuksilla pyritään turvaamaan suomalaisen vesiluonnon ja elinympäristöjen säilyvyys. 

Yhteystiedot 

Suunnittelija ja hankevastaava Siiri Nyrhilä (siiri.nyrhila@ely-keskus.fi), p. 0295 022193 

Ryhmäpäällikkö Sanna-Liisa Suojasto (sanna-liisa.suojasto@ely-keskus.fi), p. 0295 022946 

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutta tietoa Kokemäenjoen merilohen ennallistamispotentiaalista: Kalateiden rakentaminen ei ELY-keskuksen mukaan parantaisi luontaisen lohikannan tilaa, ellei joen rakennusaste ratkaisevasti laske2.10.2024 10:35:06 EEST | Tiedote

Lohen luonnonkierron ennallistamisen suurin haaste Kokemäenjoessa on lajille soveltuvan lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden vähäinen määrä. ELY-keskuksen arvion mukaan uusien selvityksien tulokset osoittavat, että Kokemäenjoen tilannetta ei merkittävästi parantaisi edes luonnonmukaisten kalateiden rakentaminen voimalaitosten yhteyteen. Merkittävin potentiaali lohen luonnonlisääntymiseen sijaitsee joen alajuoksulla ja Harjunpäänjoessa.

Uudet maanteiden hoitourakoitsijat aloittavat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoissa 1.10. (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)1.10.2024 14:52:55 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella on kilpailutettu maanteiden hoitourakoitsijat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoihin. Kilpailutusten myötä alkavien maanteiden hoitourakoiden urakoitsijat vaihtuvat molemmissa urakoissa. Kuusamon urakoitsijana aloittaa Destia Oy ja Kuhmossa Terranor Oy. Alueurakoitsijat aloittavat viisivuotisen toimikautensa lokakuun alusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye