Uudenmaan ELY-keskus

Kesän tienpientareiden niittotyöt käynnistyivät: tavoitteena parantaa liikenneturvallisuutta

Jaa

Tienpientareiden niittotyöt ovat jälleen käynnistyneet Uudenmaan ELY-keskuksen alueella osana tienpidon huoltotöitä. Niittojen tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta, edistää ojien toimivuutta ja ylläpitää siistiä liikenneympäristöä.

Traktoreita ja niittokoneita työskentelemässä Kehä III:n varrella.
Niittotöitä Kehä III:lla viime vuonna. Kuva YIT.

ELY-keskuksen kunnossapitovastaava Henri Aaltonen korostaa, että niittojen merkitys liikenneturvallisuudelle on suuri. "Erityisesti liittymissä kasvusto saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, kun se muodostaa näkemäesteen. Siksi niitot ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta. Haasteita niittotöihin liittyy erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä teillä, joissa suuret liikennemäärät vaativat työn ajoittamista yöaikaan."

Niittotyöt aloitetaan koneellisesti traktoria ja niittomurskainta käyttäen. Viimeistelytyöt, kuten kaiteiden alta niittäminen, suoritetaan trimmeröimällä. Työt ajoitetaan alueittain ja hoitourakoittain. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niitot aloitettiin noin viikko sitten, kun taas pohjoisemmassa osassa Uudenmaan Elyn aluetta työt käynnistyivät myöhemmin tämän kuun aikana.

Kuvassa%20on%20purppuraa%20lupiinin%20kukkaa%20ja%20muita%20kasveja%20tien%20vieress%E4.
Haitallisten vieraslajien esiintymistä voi ilmoittaa liikenteen asiakaspalvelun kautta. Aino Hela

Tienpientareiden niittotöissä otetaan huomioon eri teiden hoitoluokat, ja tavoitteena on vähentää väylänpidon ja liikenteen haittavaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle. "Niitot toteutetaan taloudellisesti, ja mahdollisuudet räätälöidä tieosuuksien niittoajankohtia tienvarsikasvillisuuden kukkimisajankohtien mukaan ovat hyvin pienet. Muutamilla tieosuuksilla uhanalaisten kasvilajien säilymistä pyritään edistämään niittorajoituksilla. Vuosittain toistettu niitto lisää joka tapauksessa kasvillisuuden monimuotoisuutta," Aaltonen kertoo.

Autoilijoiden on tärkeää hiljentää nopeutta ja noudattaa erityistä varovaisuutta niittotöiden lähellä liikenneturvallisuuden varmistamiseksi. Ely-keskus valvoo ja seuraa tienpientareiden niittotöiden laatua projektipäälliköiden ja konsulttien toimesta.

Jos asukkaan vieressä valtion mailla kasvaa haitallisia vieraslajeja, kuten lupiineja, niiden poistaminen vaatii viranomaisen luvan ja voimassa olevan tieturvakortin. Haitallisten vieraslajien esiintymistä voi ilmoittaa liikenteen asiakaspalvelun kautta (yhteystiedot alla).

Tienpientareiden siivoaminen kuuluu teiden kunnossapitourakoille, mutta urakoitsijat voivat antaa tehtävän esimerkiksi urheiluseuroille tai koululaisryhmille. Lisäksi vapaaehtoiset yksityishenkilöt järjestävät toisinaan siivoustalkoita.

Uudenmaan ELY-keskus vastaa liikenneasioista Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakuntien alueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenteen asiakaspalvelu, puh. 0295 020 600 (arkisin klo 9–15)

Kuvat

Traktoreita ja niittokoneita työskentelemässä Kehä III:n varrella.
Niittotöitä Kehä III:lla viime vuonna.
Lataa
Kuvassa on purppuraa lupiinin kukkaa ja muita kasveja tien vieressä.
Haitallisten vieraslajien esiintymistä voi ilmoittaa liikenteen asiakaspalvelun kautta.
Lataa
Useita traktoreita tekemässä niittotöitä Kehä III:lla.
Niittotyöt Kehä III:lla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye