Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savo etujoukoissa luontokatoa vastaan - Maakunnallinen luonnonmonimuotoisuustyö käynnistyy

Jaa

Pohjois-Savo on päässyt mukaan jättimäiseen luontokatoa torjuvaan Priodiversity LIFE-hankkeeseen, jossa tehdään konkreettisia toimia pohjoissavolaisen luonnon hyväksi.

Kuopion Ranta-Toivalassa sijaitsevan Halmejoen lehdon luonnonsuojelualue tunnetaan rehevistä lehdoistaan. Kuvassa komeat kotkansiivet.
Kuopion Ranta-Toivalassa sijaitsevan Halmejoen lehdon luonnonsuojelualue tunnetaan rehevistä lehdoistaan. Kuvassa komeat kotkansiivet. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus/Sanna-Kaisa Rautio

Pohjois-Savon LUMO-ohjelman eli alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman laatiminen on alkanut. Laajassa sidosryhmäyhteistyössä laadittavassa LUMO-ohjelmassa tunnistetaan luonnon monimuotoisuuden kannalta keskeiset alueet maakunnassa. Hankkeessa toteutetaan ennallistamis- ja hoitotoimia laajoilla kokonaisuuksilla, luonnon kannalta vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti.  

-LUMO-ohjelma ohjaa konkreettisia luonnonhoitotoimia Pohjois-Savossa ja tuo esiin luonnon monimuotoisuutta sekä sen eteen tehtävää työtä, iloitsee biodiversiteettikoordinaattori Mari Jäntti, Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.  

Hankkeen vaikuttavuus syntyy laajasta yhteistyöstä eri toimijoiden ja sidosryhmien kesken 

Lumo-ohjelmaa koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus yhdessä työryhmän kanssa, johon kuuluvat Pohjois-Savon maakuntaliitto, Metsähallituksen luontopalvelut, Metsähallituksen Metsätalous Oy, Metsäkeskus, MTK ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri. 

-On hienoa, että metsänomistajien rooli tässä työssä on tunnistettu. Nämä luonnon ennallistamistoimet yksityismailla, perustuvat aina vapaaehtoisuuteen, kiittelee MTK:n kenttäpäällikkö Seppo Niskanen. MTK:n tänä vuonna julkistettu luonnon monimuotoisuuden tiekartta, tarjoaa monia ratkaisuja myös tähän yhteiseen Pohjois-Savon luontotyöhön, jatkaa Niskanen. 

-Priodiversity LIFE-hanke mahdollistaa Pohjois-Savon metsänomistajille erittäin hienon mahdollisuuden toteuttaa hankerahoituksella ja asiantuntijoiden avulla elinympäristöjen ennallistamis- ja kunnostustoimia omalla metsätilalla esimerkiksi lähteiden kunnostuksen, lehtojen hoidon, soiden ennallistamisen tai kosteikkojen rakentamisen muodossa, kertoo projektipäällikkö Johanna Virtanen Suomen metsäkeskukselta. Suomen metsäkeskus tulee yhdessä hankekumppaneiden kanssa järjestämään useita koulutustilaisuuksia metsänomistajille, metsäammattilaisille sekä urakoitsijoille ja suunnittelijoille luonnon monimuotoisuuden edistämisen mahdollisuuksista, Virtanen kuvailee hankkeen konkreettisia toimia.   

Priodiversity LIFE on 50 M€ rahoituksellaan Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke. Kahdeksanvuotinen hanke (2024–2031) saa osarahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Hanketta koordinoi Metsähallitus Luontopalvelut ja mukana on laaja kumppanijoukko.   

Aineiston tuottamiseen on saatu Euroopan unionin LIFE Luonto-rahoitusta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Sarjakuvakuvituskuvaa
Sarjakuva Lumo-työstä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biodiversiteettikoordinaattori Mari Jäntti, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 029 502 6069, mari.jantti@ely-keskus.fi

Projektipäällikkö Johanna Virtanen, Suomen metsäkeskus, puh. 050 467 8860, johanna.virtanen@metsakeskus.fi

Kenttäpäällikkö, Seppo Niskanen, MTK ry, puh. 050 5730 860, seppo.niskanen@mtk.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.6.202427.6.2024 15:33:35 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,28. Taso on 3 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kesäkuun alusta 40 cm. Iisalmen reitillä on saavutettu kesäkorkeudet ja juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi hyvällä kesäkorkeudella. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Vuotjärveä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 35 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,80. Pinta on laskenut kevään tulvahuipusta 17 cm. Saimaalla lisäjuoksutus on käynnissä, mutta on ilmoitettu loppuvan viikonlopun jälkeen. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä eteläinen Suontee -Paasivesi nousi poikkeuksellisen korkealle ja on edelleen ajankohdan keskiarvon yläpuolella samoin kuin reitin alaosan ke

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye