Taideyliopisto

Li­sä­pa­nos­tus soit­to­har­ras­tus­taan aloit­te­le­vien las­ten in­stru­ment­tio­pe­tuk­seen tu­kee hei­dän musii­kil­lis­ta ke­hi­tys­tään

Jaa

Pääkaupunkiseudulta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian aloitteesta käynnistynyt uudenlainen musiikkioppilaitosten yhteistyömalli on saanut kuluneena keväänä osallistujia myös Pirkanmaalta.

Tampereen ammattikorkeakoulun pedagogiikkaopiskelija Eero  Vahtola on osallistunut Next Generation -hankkeeseen osana opintojaan.
Tampereen ammattikorkeakoulun pedagogiikkaopiskelija Eero Vahtola on osallistunut Next Generation -hankkeeseen osana opintojaan.

Next Generation – Alku soittoon on uudenlainen opetus- ja yhteistyömalli erityisen motivoituneille alakouluikäisille tai sitä nuoremmille lapsille, jotka ovat musiikkiharrastuksensa alkutaipaleella. Sen tavoitteena on vahvistaa lapsen kiinnostusta tavoitteelliseen musiikin harrastamiseen sekä tukea hänen musiikillista kehitystään jo varhaisessa iässä.  Tarkoituksena on tarjota lapsille instrumenttiopetusta enemmän ja useammin kuin mitä musiikkiopisto tavallisesti tarjoaa. Mallia kokeiltiin ensimmäisen kerran Sibelius-Akatemian ja kolmen helsinkiläisen musiikkioppilaitoksen yhteistyönä 2022–2023, ja yhteistyö on jatkunut myös lukuvuoden 2023–2024 ajan.  

Uusia uria Tampereella: yhteistyön varrella kertynyt oppi kehittää myös tulevien soitinopettajien pedagogiikkakoulutusta

Hankkeeseen osallistuneilta saadun palautteen myötä on käynyt ilmi, että lisäpanostus opetukseen tukee lasten musiikillista kehitystä, pedagogiikkaopiskelijoiden osaamista ja opettajien vertaisoppimista. Niinpä mallia haluttiin lähteä kokeilemaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella: yksi opettaja, sellistejä Pirkanmaan musiikkiopistosta sekä pedagogiikkaopiskelija Eero Vahtola Tampereen ammattikorkeakoulusta ovat kevään 2024 aikana tulleet mukaan työskentelyyn. Vahtola osallistui yhteistyöhön osana opintojaan. Hänelle yhteistyö avasi uusia näkökulmia opettamiseen muun muassa kollegiaalisen keskustelun kautta. Päällimmäinen kokemus oli antoisa ja inspiroiva. Yhteistyön tuloksia kuultiin aurinkoisessa yhteistapaamisessa Helsingissä toukokuussa.

”Minulle opiskelijana tämä oli mahdollisuus oppia kokeneilta opettajilta, verkostoitua ja päästä kokeilemaan erilaisia opetustapoja lahjakkaiden lasten kanssa. Luottamussuhteen luominen oppilaiden kanssa sekä erilaisten metodien ja ideoiden kokeileminen ovat opettavaisia. Tärkeimpänä pääsin tutustumaan oppilaiden opetusfilosofiaan ja sain kosketuspintaa työelämään”, Vahtola toteaa  

“Pirkanmaan musiikkiopisto haluaa olla mukana hakemassa työkaluja lasten ja nuorten oppimisen ja motivaation kehittämiseen. Malli on toiminut hyvin ja oppilaat perheineen ovat olleet motivoituneita, vaikka käyntikertoja tulee viikossa peräti neljä”, kertoo Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Jouni Auramo.   

Alku soittoon -malliin osallistuvat lapset saavat soittimessaan yksilö- ja ryhmäopetusta useita kertoja viikossa sekä omalta opettajaltaan että nimetyltä pedagogiikkaopiskelijalta. He osallistuvat viikoittaisten soittotuntien lisäksi opetusviikonloppuun kerran lukukaudessa. Opetuksen keskeisiä sisältöjä ovat soittoasennon ja -tekniikan opettelemisen lisäksi yhteissoitto, tutustuminen improvisaatioon, luova musiikin tekeminen sekä musiikin hahmotustaidot musisoimisen kautta. Ajatus tähän lähti Sibelius-Akatemian viulupedagogiikan lehtori Yvonne Fryen ideasta. Hanke jatkuu myös ensi lukuvuonna sekä pääkaupunkiseudulla että Pirkanmaalla. Yhteistyö Pirkanmaalla tuli mahdolliseksi nimettömän yksityishenkilön lahjoituksen turvin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Peppiina Kaperi
peppiina.kaperi@uniarts.fi

Jouni Auramo
Rehtori, Pirkanmaan musiikkiopisto
jouni.auramo@pmo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén: T&K-rahoituksessa tulee tunnistaa luovien ja taidealojen merkitys7.6.2024 05:23:00 EEST | Tiedote

Taideyliopisto lausui valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotisesta suunnitelmasta. Lausunnossaan yliopisto katsoo, että suunnitelman tulisi tunnistaa nykyistä laajemmin luovien ja taidealojen merkitys T&K-rahoituksessa. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén korostaa, että luovilla ja taidealoilla on merkittävää potentiaalia synnyttää uusia ideoita ja lisätä aineetonta arvonluontia sekä tuottavuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye