Espoon seurakuntayhtymä

Att stöda regnbågspersoner innebär handling

Dela

De evangelisk-lutherska församlingarna i Esbo och Helsingfors, samt Vantaankosken seurakunta och Vanda svenska församling deltar tillsammans i Helsinki Pride. Utöver Prideparaden och parkfesten lördagen 29 juni i Helsingfors har församlingarna regnbågsevenemang på olika håll i huvudstadsregionen under Prideveckan, med början från och med tisdag 25 juni.

Regnbågsflaggan syns ovanför ett folkhav och någons händer gör en hjärtsymbol i luften framför flaggan.
De evangelisk-lutherska församlingarna i Esbo och Helsingfors samt Vantaankosken seurakunta och Vanda svenska församling deltar tillsammans i Helsinki Pride 2024. AdobeStock

Fred och hopp; det är de teman som Helsingfors Pride har valt i år och där man talar om fred och hopp vill också Esbo församlingar vara med.

– Vi strävar efter att främja fred och hopp tillsammans med olika aktörer. Årligen firar man under Pride att människor är likvärdiga och jämställda. Att stärka freden och hoppet hör också till Esbo församlingars grundläggande uppgifter och mål, säger Matti Peiponen, sakkunnig i mångkulturellt arbete och kontaktperson i regnbågsfrågor vid Esbo kyrkliga samfällighet.

I paneldiskussionen Jesus loves queers, 27 juni kl. 18 i Tempelplatsens kyrka diskuteras regnbågslivet i kyrkan. En av paneldeltagarna är Ani Iivanainen, diakon i Esbo svenska församling. 

– Det är viktigt att tala om att Jesus och Gud älskar oss sexuella minoriteter och könsminoriteter sådana som vi är. I enlighet med det dubbla kärleksbudet och Jesu exempel har vi samma rätt till tro, teologi och församlingsliv som alla andra. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att likabehandling och jämställdhet ännu inte förverkligas överallt inom kyrkan och att det behövs ett aktivt arbete för likabehandling och jämställdhet. Om vi blir utestängda utesluts en del av Guds välsignade mångfald. Gud gläder sig över oss och Jesus går med oss också under Pride-evenemangen, konstaterar Ani Iivanainen.

Mot jämlikhet

I Esbo kyrkliga samfällighet och i alla samfällighetens sex församlingar arbetar kontaktpersoner i regnbågsfrågor. Man kan vända sig till dem i vilket ärende som helst eller i frågor som gäller personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter och deras närstående.

Esbo församlingar tillämpar principerna för tryggare rum och att stöda regnbågspersoner är att utföra handlingar i praktiken.

– I alla kyrkor och kapell i Esbo församlingar förrättas vigslar och välsignelse av äktenskap för samkönade par. Församlingarna ordnar också samlande verksamhet, såsom regnbågsmässor; de är evangelisk-lutherska gudstjänster för personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter och deras närstående. Dessutom ordnar församlingarna evenemang och kamratstödsverksamhet för regnbågsungdomar, berättar Matti Peiponen.

Urval av evenemang under Prideveckan där församlingarna deltar

Fre 28.6 kl. 14–17  

Nuorisotila Siipi / Ungdomslokalen Siipi, Albergaesplanaden 1, 02600 Esbo  

Sateenkaari-Siipi – eftermiddag för unga   

En ungdomseftermiddag för 13–22-åriga regnbågsungdomar och deras vänner under Prideveckan. Samvaro, spel, snacks och nya människor. Om du vill kan du avsluta eftermiddagen med regnbågsmässa i Berghälls kyrka. Du betalar själv för resorna inom kollektivtrafiken. Evenemanget ordnas tillsammans med ungdomsarbetet i Kauniaisten suomalainen seurakunta. 

Lördag 29.6 fr.o.m. kl. 12  

Prideparad och parkfest i Helsingfors. Prideprocessionen startar från Senatstorget. Parkfesten på eftermiddagen i Brunnsparken. 
Vi deltar i paraden och parkfesten. Församlingarna i huvudstadsregionen har ett gemensamt tält under parkfesten. Kom till tältet för att prata.

Söndag 30.6 kl. 16  

Helsingin Seuratupa, Salomonsgatan 17 D, 2 vån., Helsingfors  

Regnbågsbönemöte i slutet av Prideveckan i Helsingfors .
Traditionellt bönemöte för den pietistiska väckelserörelsen i ett tryggare och icke-diskriminerande rum. Några korta tal mellan Sions psalmer utan ackompanjemang; bl.a. Oskari Nivala, Johanna Korhonen, Raisa Jarkkola. Även Matti Peiponen medverkar. Kaffe/te efteråt. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Regnbågsflaggan syns ovanför ett folkhav och någons händer gör en hjärtsymbol i luften framför flaggan.
De evangelisk-lutherska församlingarna i Esbo och Helsingfors samt Vantaankosken seurakunta och Vanda svenska församling deltar i Helsinki Pride tillsammans.
Ladda ned bild

Länkar

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 157 500 medlemmar och ca 500 anställda. 

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest.

Kirkko Espoossa - Kyrkan i Esbo -logo

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

Sateenkaarevien ihmisten tukeminen tarkoittaa käytännön tekoja12.6.2024 14:11:50 EEST | Tiedote

Espoon ja Helsingin evankelis-luterilaiset seurakunnat sekä Vantaankosken seurakunta ja Vanda svenska församling osallistuvat yhdessä Helsinki Prideen. Lauantaina 29. kesäkuuta vietettävän Helsinki Pride -kulkueen ja -puistojuhlan lisäksi seurakunnat järjestävät eri puolilla pääkaupunkiseutua sateenkaarevia tilaisuuksia. Pride-viikolla seurakuntien ohjelma alkaa tiistaina 25. kesäkuuta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye