Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut
Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.
Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt kesäkuussa lausuntoja hallituksen esitykseen uudesta Kela-korvausmallista, jossa ehdotetaan muutoksia sairausvakuutuslakiin. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa.
Esitys sisältää Hammaslääkäriliiton mukaan avoimia kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi suun terveydenhuollon ammattilaisten väliseen työnjakoon ja vastuukysymyksiin potilaan hoidosta.
Suun terveydenhuollon osalta esityksessä ehdotetaan esimerkiksi suuhygienistin antaman hoidon korvattavuuden muuttamista niin, että suuhygienistin hoidossa olisi mahdollista käydä kaksi kertaa vuodessa ilman hammaslääkärin lähetettä.
– Potilaan hoito perustuu kuitenkin aina hammaslääkärin tekemään diagnoosiin ja kokonaisarvioon suunterveydestä. Hammaslääkäri päättää ammattihenkilölain mukaan potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta, eikä tästä ole mahdollista poiketa, muistuttavat Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa ja asiantuntijahammaslääkäri Anna Chainier.
Jos yhteiskunnan tuki suun terveydenhuollossa halutaan kohdentaa vaikuttavaan hoitoon, pitää korvattavan hoidon pohjautua tutkimukseen ja diagnoosiin. Resurssien vähyys ei saa olla peruste tehtävien siirtämiselle ammattiryhmältä toiselle, todetaan Hammaslääkäriliiton lausunnossa.
– Potilas tarvitsee diagnoosin ja hoitosuunnitelman, jotta annettu hoito olisi oikeaa ja vaikuttavaa. Oleellista on tarvittava hoito ja eri ammattiryhmien koulutuksensa mukaiset ammatilliset taidot ja valmiudet. Vain hammaslääkäreillä on koulutus suunterveyden kokonaisvaltaiseen arvioon, painottaa Chainier.
On tärkeää, että kaikki suun terveydenhuollon ammattihenkilöt tekevät koulutustaan vastaavaa työtä. Toimivan työnjaon mukaisesti eri ammattiryhmille kuuluvat eri tehtävät, vaikka päällekkäisyyttäkin jossain määrin on.
Hoitoväli pitäisi määrittää potilaan suunterveyden mukaan
Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutosta myös suun perustutkimuksen korvausväliin. Hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus korvattaisiin esityksen mukaan joka neljäs kalenterivuosi terveelle aikuiselle, jolla ei ole suun sairauksia eikä niiden riskitekijöitä.
– Suunterveyden kannalta neljän vuoden hoitoväli on erittäin pitkä, eikä se toimi patenttiratkaisuna kaikille potilaille. Hammaslääkäriliitossa emme usko hoitovälin venyttämisen ainakaan lisäävän väestön suunterveyttä.
Tänä keväänä julkaistussa Suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämistä koskevassa Hyvä käytäntö -konsensussuosituksessa aikuisen suun tutkimusvälin tulee olla hammaslääkärin yksilöllisesti määrittämä väli, joka voi vaihdella 24 kuukaudesta 48 kuukauteen riippuen potilaan tilanteesta.
– Hoitovälin kannalta oleellista on siis potilaan suunterveyden tilanne, Chainier huomauttaa.
Kela-korvausmallin jatkokehittämistä tarvitaan
Hammaslääkäriliiton mukaan tulevaisuuden Kela-korvausmallin jatkokehittäminen on aloitettava viivytyksettä. Suun terveydenhuollon palvelujen kannalta uudistus on mielestämme tarpeellinen.
– Nyt esitetyn mallin rahoitus on määräaikainen, mutta se toimii todennäköisesti pohjana suunniteltaessa vuonna 2028 alkavaa mallia. Suun terveydenhuollon erityispiirteet tulee ottaa huomioon kehitystyössä, jossa on tärkeää kuulla myös suun terveydenhuollon pienten yksityisten palveluntuottajien kokemuksia, Chainier sanoo.
Hän muistuttaa, että julkista suun terveydenhuoltoa ei ole missään vaiheessa edes mitoitettu koko väestön hoitoon. Samaan aikaan yksityisellä sektorilla on ollut tarjolla vapaata kapasiteettia.
– Väestön hoitamiseen tarvitaan tulevina vuosina kaikki suun terveydenhuollon resurssit.
Hyvä suunterveys perustuu säännöllisiin tutkimuksiin, suun sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä riittävään omahoitoon. Suun terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja hoitoonpääsy ovat tärkeitä sekä kansanterveyden ja -talouden että yksilön kokonaisterveyden ja elämänlaadun kannalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiAnna ChainierAsiantuntijahammaslääkäriSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:050 374 3392anna.chainier@hammaslaakariliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. Suomen Hammaslääkäriliitto täyttää 100 vuotta vuonna 2024. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
100-vuotias Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa suun terveydenhuollon kehittämistarpeista27.11.2024 08:19:02 EET | Tiedote
Jokainen tarvitsee suun terveydenhoitoa säännöllisesti läpi elämän. 100 vuotta 6.12. täyttävä Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveyden merkityksestä ja suun terveydenhuollon kehittämistarpeista osana käynnissä olevaa sote-uudistusta.
Suun terveydenhuollon palveluja tulee tarjota koko väestölle hyvinvointialueilla7.11.2024 07:25:00 EET | Tiedote
Jokaisella on oikeus hyvään suunterveyteen. Hallituksen esittämä Kela-korvausten nosto ja kehittäminen ovat Hammaslääkäriliiton mukaan oikea askel siihen suuntaan, että suun terveydenhuollon potilasmääriä voidaan tasata paremmin julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tämä ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että suun terveydenhuollon rahoitusta vähennetään hyvinvointialueilta tai julkisia palveluja ei enää tarjota koko väestölle.
Hammaslääkärien oikeus riittävään täydennyskoulutukseen on turvattava – hammaslääkärijärjestöt päivittivät suosituksen5.11.2024 08:12:13 EET | Tiedote
Hammaslääkärin työssä osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Ammattikunnalla on lakisääteinen ja eettinen velvollisuus kouluttautua läpi työuran. Työnantajaa laki velvoittaa turvaamaan täydennyskoulutuksen edellytykset. Säästöpaineissa osa hyvinvointialueista on kuitenkin alkanut säästää myös koulutusmäärärahoista. Hammaslääkärijärjestöjen päivitetty täydennyskoulutussuositus muistuttaa kaikkia hammaslääkäreitä ja työnantajia huolehtimaan riittävästä täydennyskoulutuksesta.
Suun terveydenhuollossa uuden Kela-korvausmallin tulee kannustaa hoidon jatkuvuuteen17.9.2024 10:07:12 EEST | Tiedote
Uuden Kela-korvausmallin pohjaksi Hammaslääkäriliito ehdottaa mallia, joka kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä hoidon jatkuvuuteen. Tavoitteena on myös lisätä hoidon saatavuutta ja turvata entistä suuremmalle osalle väestöä mahdollisuus hakeutua yksityiseen suun terveydenhuoltoon.
Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveydestä eurovaalitavoitteissa6.5.2024 14:13:27 EEST | Tiedote
Hampaiden reikiintyminen on saatava kuriin, epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia on rajoitettava ja on vähennettävä runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, painottaa Suomen Hammaslääkäriliitto eurovaalitavoitteissaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme