Maatilojen peltovalvonnat alkavat Lapissa heinäkuun alussa – Satelliittiseuranta kehittyy jatkuvasti

Jaa

Lapin ELY-keskuksen valvojat aloittavat jokavuotisen maatilojen peltovalvonnan heinäkuun alussa. Valvontaa tehdään seitsemän hengen voimin kesän ja syksyn aikana. Satelliittiseuranta vähentää tiloilla tapahtuvaa valvontaa.

Kuvassa peltovalvojat työssään. 2 ihmistä pellolla.
Peltovalvojat työssään. Kuva: Heidi Hannula.

Viljelijätukien haku päättyi 18.6. Tukihakemuksia jätettiin Lapissa tänä vuonna noin 1 200 kpl. Maatilojen peltovalvonta varmistaa, että tukiehtoja noudatetaan ja viljelijät saavat tuet mahdollisimman oikeudenmukaisin ja tasapuolisin perustein. Tukia hakeneista tiloista valvotaan arviolta 20-25 tilaa Lapissa.  

Peltoja on valvottu aiemmin pelkästään paikan päällä. Valvonta otti viime vuonna teknologisen harppauksen, kun satelliiteilla tapahtuva seuranta aloitettiin koko EU:n alueella. Uusi teknologia on vaatinut opettelua ja koulutusta niin viranomaisilta kuin viljelijöiltä. Satelliittiseurannan myötä peltovalvonta on tehostunut. 

”Valvojien työ on muuttunut enemmän pellolta toimistoon. Tiloilla tehtävää valvontaa on voitu vähentää puolella aikaisemmasta”, kertoo Lapin ELY-keskuksen valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari. 

Puhelimeen ladattava Vipu-mobiilisovellus on tullut osaksi viljelijän arkea 

Selvityspyyntöjä voi tulla viljelijän puhelimeen esimerkiksi, jos satelliittien perusteella näyttää siltä, että lohkolla ei ole tapahtunut mitään maataloustoimintaa syksyyn mennessä. Selvityspyyntö on Vipu-mobiiliin tuleva tehtävä, jossa viljelijää esimerkiksi pyydetään kuvaamaan joku peltolohko ja lähettämään kuva viranomaisille käsiteltäväksi.  

“Viljelijät voivat vastata selvityspyyntöihin silloin kuin heille parhaiten sopii”, Kraatari kertoo. 

Viime vuonna selvityspyyntöjä tuli osalle viljelijöistä aiheettomasti, koska satelliittiseuranta ei tunnistanut kasvuston niittoa. Satelliittiseurantaa opetetaan ja kehitetään jatkuvasti. 

Kehitystä viime vuoteen on tullut jo huomattavasti. Uutena ominaisuutena on esimerkiksi kasvintunnistus. Satelliitti tunnistaa pelloilta kasveja, kuten vilja ja nurmi. Yhä useampi tukiehto pystytään tarkastamaan satelliittien avulla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye