Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla

Jaa

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.

Ihminen laittaa sateenkaarenväristä Helsinki-siirtotatuointia käteensä.
Helsingissä järjestetään paljon sateenkaarevia tapahtumia Pride-viikolla. Salamata Mboup

Kirjastoissa sateenkaarikirjallisuutta ja työpajoja

Helsingin kirjastojen sateenkaarihyllyt nostavat queer-kirjallisuuden esiin. Jo 33 helsinkiläisessä kirjastossa on sateenkaarihylly, johon on koottu kirjallisuutta ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Sateenkaarihyllyn aineisto tarjoaa tärkeitä samaistumisen kohteita sekä tietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta.

Nuorille suunnatuilla Pride-etkoilla luodaan upeimmat asusteet juhlintaa varten ja virittäydytään tunnelmaan. Etkoja vietetään Pride-viikolla 24.–30.6.2024 Itäkeskuksen, Kannelmäen, Kontulan, Malmin ja Malminkartanon kirjastossa.

Sateenkaarevaa ohjelmaa on myös monissa muissa kirjastoissa ympäri kaupunkia. Keskustakirjasto Oodin Tarinoita ja ristipistoja -tapahtumassa torstaina 27.6. tehdään yhdessä ristipistotöitä ja kuullaan sateenkaarinovelleja ääneen luettuna. Vuosaaren kirjastossa pääsee valmistamaan sateenkaarenvärisiä kukkaseppeleitä ja käsikoruja perjantaina 28.6.

Kulttuurikeskuksissa tarjolla teatteria, musiikkia, askartelua ja näyttely sateenkaarioikeuksista

Helsingin kulttuurikeskukset täyttyvät nuorille ja aikuisille suunnatusta sateenkaarevasta ohjelmasta.

Kulttuurikeskus Caisan Pride-viikkoa Kalliossa vietetään aikuisten kesken. Ohjelmassa käsitellään muun muassa dragia, muunsukupuolisuutta ja polyamorisia suhteita teatterin, musiikin, komedian ja muiden taidemuotojen kautta. Esitykset on sallittu yli 18-vuotiaille.

Annantalon nuorten Pride-laboratoriossa maanantaina 24.6. askarrellaan ja tuunataan vaatteita. Vuotalon sateenkaarevissa työpajoissa kaiken ikäiset pääsevät tekemään kukkaseppeleitä, koruja ja omia kylttejä Pride-kulkueeseen.

Maunula-talolla pääsee valokuvaamaan sisältöä Pride-someseinälle. Lisäksi ohjelmassa on teeman mukaista askertelua ja visailua. Tiistaina 25.6. Metsäpurosalissa esitetään maksuton, nuorille suunnattu tanssiesitys Jos nyt olisi huominen.

Malmitalolla Kino Helios tarjoaa maksuttoman Pride-viikon elokuvasarjan, jossa esitetään kolme teemaan sopivaa elokuvaa: Bohemian Rhapsody, Danish Girl ja All of Us Strangers. Lisäksi keskiviikkona 26.6. järjestetään nuorten sateenkaarenvärinen runokollaasityöpaja.  

Stoan aukiosta tulee nuorten Pride-etkojen ajaksi Queer Square keskiviikkona 26.6. Tapahtumailtapäivään kuuluu työpajoja, joissa unelmoidaan, tanssitaan ja tehdään rekvisiittaa Pride-kulkuetta varten. Tunnelmaa tapahtumailtapäivään luo DJ Mora.

Liikettä ja yhteisöllisyyttä Pride-hengessä

Uimastadionin Pride-lounge tarjoaa viihtyisän hengailualueen Stadikan nurtsilla lauantaina 29.6. klo 11–14. Tule kuulemaan liikunnasta ja liikuntapaikoista Dj Rno:n levyjen tahdittamana. Alueen pomppulinna viihdyttää perheen pienempiä. 

Nuorten Pride House toimii Vallilassa

Kaupungin nuorisopalvelut järjestää Nuorten Pride -viikolla monipuolista ohjelmaa, jossa nuoret voivat tavata toisiaan, luoda ystävyyssuhteita ja viettää aikaa turvallisessa ympäristössä. Tapahtumissa voi esimerkiksi osallistua keskusteluihin tai työpajoihin, taiteilla kutistemuovilla ja luoda itselleen roolipelihahmon.  

Sateenkaarevaa ohjelmaa on luvassa eri toimipisteissä ympäri kaupunkia. Vallilan Konepajalla sijaitseva Fredriksberg toimii Nuorten Pride Housena, eli nuorten omana turvallisena tilana. Tila on avoinna klo 14–20 Pride-viikolla 24.–28.6.2024.  

Museot juhlistavat Pride-historiaa ja queer-kulttuuria

Helsingin kaupunginmuseo tarjoaa Pride-viikolla sateenkaarihistoriallisia kävelykierroksia 1900-luvun alun Helsingissä. Tapahtuma on suunnattu 13–25-vuotiaille nuorille ja kierroksille on vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseo kutsuu nuoret Oma matkani -lautapelipajaan tekemään vanhanajan lautapelin nykyajan tallaajasta: sinusta! Tapahtuma on osa Nuorten Priden virallista ohjelmaa.

Nuorten Pride -viikko huipentuu 13–17-vuotiaiden nuorten omiin päihteettömiin ja pääsymaksuttomiin päätösbileisiin kaupunginmuseolla lauantaina 29.6. Ennen illan bileitä kaupunginmuseo tarjoaa mahdollisuuden turvalliseen kokoontumiseen ja kohtaamiseen museon työpajatilassa ja aulassa jo klo 15 alkaen sekä opastetun kierroksen Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyyn klo 16.

Kaupungin palveluissa sateenkaarevaa ohjelmaa ympäri vuoden

Sateenkaarevaa ohjelmaa järjestetään kaupungin palveluissa myös ympärivuotisesti. Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa tietoa, tarinoita ja keskustelua sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta kirjailijavierailujen ja lukupiirien avulla.

Helsingin kulttuurikeskuksissa on tarjolla vaihtuvia sateenkaariteemaisia esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuriin panostetaan 
erityisesti Kalliossa sijaitsevassa kulttuurikeskus Caisassa, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt otetaan huomioon sekä esitysten teemoissa että taiteilijoiden moninaisuudessa.

Pride-kuukauden jälkeen Stoan parvigalleriaan avautuu 5.7. Rainbow Cities Networkin näyttely Queer Elders and Pioneers, joka nostaa esille sateenkaarioikeuksien historiaa ja esikuvia. Vuonna 2021 verkostoon liittynyt Helsinki on näyttelyssä mukana toista kertaa.

Nuorten sateenkaarevan toiminnan keskus on IrisHelsinki, joka tarjoaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja sateenkaariteemoja pohtiville nuorille sensitiivistä ja turvallista nuorisotalotoimintaa maanantai- ja keskiviikkoiltaisin. Rennon oleskelun lisäksi ohjelmassa on nuorten toiveiden mukaan muun muassa pelailua, työpajoja, leffailtoja, kädentaitojen opettelua sekä tiedon ja tuen tarjoamista. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja osallistua voi oman fiiliksen mukaan. Sateenkaarevaa toimintaa järjestetään myös muissa nuorisotaloissa ympäri kaupungin.

Tutustu tarkemmin Helsingin kaupungin Pride-kuukauden tapahtumiin ja sateenkaarevaan ohjelmaan osoitteessa tapahtumat.hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ihminen laittaa sateenkaarenväristä Helsinki-siirtotatuointia käteensä.
Helsingissä järjestetään paljon sateenkaarevia tapahtumia Pride-viikolla.
Lataa

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 11.6.20247.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa vihreiden aloitteesta keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille, ja Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvan nuorisotilan tarveselvityksen. Helsingin kaupunki järjestää yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan monitoimitalon suunnittelusta. Hanke on nuorisotalon, koulun, päiväkodin, leikkipuiston sekä kotihoidon aputilojen yhteishanke, ja se tulee olemaan kaupunkiuudistusalueen keskeinen palvelurakennus, joka lisää alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä.

Liikkeen lisäämisen ja liikunnanharrastamisen edistämisen tärkeimmät toimenpiteet tehdään paikallistasolla3.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien lakisääteisenä tehtävänä on luoda yleisiä edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukemalla liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Kunnilla on harkintavalta päättää, missä laajuudessa ja millä tavoin palveluja järjestetään.

Nuorten Taide Nyt 2024 Liekeissä -näyttelyn avajaiset 30.5.29.5.2024 10:16:43 EEST | Kutsu

Helsingin Kanneltalon galleriassa on kesäkuun ajan esillä 15–25-vuotiaiden nuorten taideteoksia. Tänä vuonna yhteisnäyttelyn aiheena on Liekeissä. Nuoret ovat tulkinneet aihetta raikkaasti monin eri tavoin. Näyttelyn kokonaisuuteen sisältyy esimerkiksi digitaalisia piirroksia, virkattua taidetta, vuorovaikutteinen runoteos, videoteos, piirustuksia ja maalauksia. Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Kanneltalolle torstaina 30.5. klo 17-19.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye