Pirkanmaan hyvinvointialue

Yhteisöneuvonta on ohjausta ja vertaisuutta matalalla kynnyksellä

Jaa

Yhteisöneuvonta on Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin yhteistyönä kehittämä matalan kynnyksen työmuoto. Se täydentää hyvinvointialueen sosiaalityön ohjaus- ja neuvontapalveluja. Matalan kynnyksen lisäksi yhteisöneuvonnan ydinelementtejä ovat muun muassa osaamisen tunnistaminen, kiireettömyys ja kokemusasiantuntijuus.

Yhteisöneuvontaa toteutetaan yhteisöneuvojien ja sosiaalialan ammattihenkilöiden yhteistyönä. Yhteisöneuvojille toiminta mahdollistaa mielekkään ja voimavaralähtöisen osallistumisen työelämään – yksilöllinen työnkuva rakennetaan jokaisen omien vahvuuksien mukaan.

Omat vahvuudet ja lähtökohdat työn tekemisen perustana

Yhteisöneuvojat auttavat ja ohjaavat sosiaali- ja terveysasemien, yhteisökeskusten ja kolmannen sektorin toimipaikkojen asiakkaita omista vahvuuksistaan ja lähtökohdistaan käsin. Työtä tehdään itsenäisesti, mutta aina yhteistyössä ammattihenkilöiden kanssa.

Yhteisöneuvontaa voi tehdä vapaaehtoisena, työkokeilussa, palkkatuella, kieliharjoittelussa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai kuntouttavana työtoimintana. Lisäksi yhteisöneuvojat saavat tukea jatkopolulleen opintojen tai työelämän pariin.

Yhteisöneuvojat ohjaavat asiakkaita asioissa, joihin ei tarvita sosiaalihuollon ammattihenkilön pätevyyttä. Työtehtäviä voivat olla esimerkiksi avustaminen eri virastojen digitaalisten palvelujen käytössä, lomakkeiden täyttäminen asiakkaan kanssa ennakkoon sovitulla ajalla, erilaiset neuvontapalvelut ja vaikkapa ryhmätoimintojen toteuttaminen yhdessä ammattilaisten kanssa. Työnkuvan suunnittelussa huomioidaan jokaisen omat vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet. 

Toiminta laajentunut Pirkanmaalla

Yhteisöneuvonta on laajentunut merkittävästi Pirkanmaan alueella alkuvuoden aikana. Lempäälässä yhteisöneuvonta yhdistettiin diakonian avoimen kahvilan yhteyteen tammikuussa. Paikkana toimii Sääksjärven seurakuntatalo Satama, joka tarjoaa hienot puitteet kohtaamisille, ohjaukselle ja neuvonnalle. Ruovedellä toiminta aloitettiin yhteisökeskuksen muodossa maaliskuun puolivälissä. Viimeisimpinä yhteisöneuvonta käynnistyi Vesilahdella huhtikuun alkupuolella ja Orivedellä kesäkuussa.

Yhteisöneuvontaa on saatavilla Pirkanmaalla nyt kymmenessä toimipisteessä:

  • Lempäälä: Sääksjärven seurakuntatalo Satama, maanantaisin kello 10–12
  • Nokia: A-killan Nokiatupa, torstaisin kello 10–13
  • Orivesi: Oriveden yhteisökeskus (Kaupungintalon kerhotila), tiistaisin kello 12–15
  • Ruovesi: Yhteisökeskus Alvari-talo, maanantaisin kello 11–15
  • Tampere:
    • Annala, Levonmäen seurakuntakoti, tiistaisin kello 9–11
    • Hatanpää, Sosiaaliasema Sarvis, tiistaisin ja torstaisin kello 9–14
    • Hervanta, Yhteisökeskus L8, ma–pe kello 8–15
    • Multisilta, Vanha suklaatehdas, keskiviikkoisin kello 9–11
    • Nekala, Nekalan seurakuntatalo, tiistaisin kello 11–13
  • Vesilahti: Vesilahden seurakuntatalo, maanantaisin kello 11–13

Yhteyshenkilöt

Joonas KivirantaJohtava ohjaajaPirkanmaan hyvinvointialue / Yhteisösosiaalityö / Osallisuutta tukevat palvelut

joonas.kiviranta@pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkosta ja liikkuvista palveluista kysytään nyt asukkailta26.6.2024 08:37:53 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen asukkailta kerätään asukaskyselyllä mielipiteitä hyvinvointialueen palveluverkosta ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä liikkuvina palveluina. Kysely on avoinna 22.7. asti ja siihen voi vastata verkossa tai paperilomakkeella sosiaali- ja terveysasemilla. Verkkosivuillamme kyselylinkki on julkaistu osoitteessa pirha.fi/liikkuvatpalvelut.

Aluehallitukselle esitetään syksylle uusia yhteistoimintaneuvotteluja – talouden sopeuttamista tavoitellaan nyt sisäisen hallinnon keventämisellä19.6.2024 15:29:39 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäsäästötarve vuodelle 2025 on arviolta 20 miljoonaa euroa. Osana sopeutustoimia aluehallitukselle 24.6. esitetään koko henkilöstöä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä elokuussa 2024. Neuvottelut kytkeytyvät erityisesti organisaatio- ja johtamisrakenteen uudistamistyöhön mutta kohdistuvat koko henkilöstöön.

Aluehallitus jätti liikkuvien palvelujen ja lähiasemien esityksen pöydälle (otsikko korjattu)17.6.2024 14:39:53 EEST | Tiedote

Aluehallitus jätti maanantaina pöydälle esityksen liikkuvien palvelujen ja lähiasemaverkoston lähettämisestä laajalle keskustelu- ja kuulemiskierrokselle. Asia pyritään käsittelemään viikon päästä pidettävässä aluehallituksen kokouksessa. Aluehallitus päätti sen sijaan muun muassa käynnistää lasten ja nuorten psykiatrian uudisrakennuksen rakentamisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye